"Роналдо": Шта (не)ћете сазнати из филма...?!

Победа је најважнија, одмах за њом породица, где је у целој причи Меси и да ли мали Кристијано већ разликује татине "муње" од аутомобила?

Фудбал 13.11.2015 | 23:00
"Роналдо": Шта (не)ћете сазнати из филма...?!

Филм "Роналдо" сниман је током 14 месеци у Мадеири, Лисабону и Мадрину. Сам фудбалер најавио је филм на Тwиттеру, сликом свог синчића Кристијана иза камере.

Филм потписују редитељ Ентони Вонк, награђиван за филмове који се баве проблемима друштвено-економске природе или ратом захваћеним подручјима, и продуцент Асиф Кападија, који је режирао документарце о Сени и Ејми Вајхнаус.

Ево шта ће вам филм о Роналду открити, а шта ће ипак остати мистерија!

Није био жељено дете

Мајка Марија Долорес са сузама у очима признаје да је однос са Кристијановим оцем био тежак због његовог алкохолизма, и да Кристијано никако није био планиран.

Што вероватно и сам зна, и што је делом, психолошки, вероватно део његове жеље да буде савршен и недодирљив.

Каква му је гајба

Признајте, занима вас и то, ипак знамо колико човек зарађује - Форбс га је прошле године назвао најплаћенијим фудбалером на свету, са зарадом од 73 милиона долара за годину дана. Ове године, био је други на листи најплаћенијих спортиста са годишњом зарадом од 80 милиона - испред њега био је само Флојд Мејведер млађи.

У филму нема неког бахаћења по том питању, приказане су само оне просторије у којима у том тренутку Кристијано борави сам или са још неким. Спаваћа соба, кухиња, просторија са затвореним базеном и подводним бициклом...

И гаража. У којој су наравно поређане "бесне" машине, а он пропитује сина која фали.

С друге стране, и овде има скромности. Осим возног парка, нема разбацивања и бусања у груди, дакле ничега сличном ономе што раде амерички кошаркаши или репери када им "МТВ" дође на гајбу да види шта све имају.

Какав је као отац

Идилични призори "великог и малог" Кристијана прожимају филм, и славни фудбалер заиста делује као брижан отац пун љубави. Води малог у школицу, застаје да поприча са фановима чија деца такође иду у тај вртић, вози га где год да треба и стиже, спрема му "посебно пиће за снагу" – чашу млека, ушушкава га...

И само то су призори приказани у филму. Очигледно је циљ био управо да се прикаже да је Кристијано "старији" као отац непогрешив.

Нема, рецимо, ниједне сцене у којој се мали нешто измотава, као што сваки здрави, несташни петогодишњак ради, а у којој би Кристијано морао да се постави строго, односно да покаже и другу страну родитељства – карактер, ауторитет... Цео однос са сином приказан је као реклама за неке житарице или кекс.

Једини разговор који води са клинцем је о фудбалу. И самом себи. Да ли ћеш сутра шутирати као тата, да ли ћеш имати мишиће као тата, је л' знаш ти да је онај чика већи од тате, али је тата јачи... И када мали прикаже трачак индивидуалности жељом да постане голман кад порасте, од тате стиже "јок" – "нећеш ни случајно бити голман, бићеш ФУДБАЛЕР".

Ко је мајка малог Кристијана?

И даље највећа мистерија везана за Роналда и након филма остаје мистерија. Штавише, продубљује се.

Када је 2010. фудбалер на Фацебооку објавио да је постао отац дечака рођеног у Америци, рекао је да неће говорити о околностима под којима се то догодило, само је нагласио да ће имати потпуно старатељство над малишаном.

У филму се Кристијано овлаш дотиче и ове теме, али на један "закукуљени" начин, као да га цела та прича мало нервира.

"Одувек сам желео да будем отац. Остварила ми се жеља да ми се очинство догоди као веома младом, и да добијем сина. Одувек сам желео сина, свог наследника", каже он.

"Никада никоме нећу открити ништа везано за то како сам га добио. Када он буде одрастао, сигуран сам да ће ме питати, и њему ћу испричати. Знам да ће ме разумети", додаје фудбалер.

Одлука да постане отац са 25 година и сам брине о детету, као да за његов долазак на свет није била потребна још једна особа, и након овог објашњења звучи малкице "мајклџексоновски".

Однос са оцем

Можда најинтимнији део свог живота који Кристијано открива је однос са оцем Хосеом Динисом, који је умро пре десет година од цирозе јетре.

"Нисам имао неки однос са оцем, заправо могу да кажем да га никада нисам упознао као човека", одмерено каже фудбалер у делу филма који се бави његовим животом око 2005, када му је отац преминуо.

Иако је због алкохолизма био у лошем здравственом стању, изненада му је јако позлило, и упркос чињеници да је син платио да га приватним авионом пребаце у болницу у Лондону, бубрези и јетра нису издржали.

Осим мајке, која је очигледно била највећа подршка сину, иако и даље признаје да жали што га је "пустила у свет" у 12. години, у филму се појављује и старији брат Хуго, иако је познато да је Роналдо из породице са четворо деце. Сестре Елма и Лилијана Катја не појављују се у филму, макар не као активне учеснице, односно не говоре о свом славном брату, можда их и има у групним породичним сценама.

Како пева

Оправдава ону пословицу "они што највише воле, обично не умеју".

Када побесни

Док на терену држи до себе, једини пример његовог отвореног беса је у комуникацији са папарацима испред куће, након рођења малог Кристијана. Ни ту неће заурлати или претити, али је видљиво да кипти од беса који једва држи под контролом. Дошли су испред његове куће, питају о његовој породици, прешли су сваку границу. Док би други познати можда и физички насрнули на рој жељних људи са камерама, Кристијано им само ЛЕДЕНО исприча монолог о томе колико је то непристојно и грозно и одлази.

Шта људи мисле о њему

Да им је било дозвољено да мало више причају, можда бисмо и сазнали. Не постоји особа која у филму изговара "он је СТВАРНО овакав или онакав". Мајка хвали његову посвећеност, брат ког је извукао из пакла зависности прича о његовом музеју, чији је управник, менаџер о умећу на терену... О Кристијану приватно, нико није рекао ни реч.

У филму се не појављује ниједна његова девојка, а Ирина Шајк је поменута само једном, успут.

Саиграчи га "боцкају", фанови величају или вређају, у зависности од тога после које утакмице је настао снимак, а једна девојка доживљава и емотивни крах након истрчавања на терен и одобрења Роналда да му приђе и загрли га.

Шта мисли о Месију

Углавном то да их медији "хушкају" једног на другог, али поштује га као играча. Има и један монолог, као научен "за доделу Оскара".

"Људи мисле да се Лионел и ја мрзимо, али то није тачно. Он мене тера да будем бољи играч, и ја њега терам да буде бољи играч", смирено каже ЦР7.

Смирено, док се не сетите да је на почетку филма не баш толико мирно причао како је хтео да никада више не дође на доделу Златне лопте, након што ју је Аргентинац освојио четири пута узастопно.

Зашто је увек на "99,9 одсто"

Није тајна да је и Роналдо подложан повредама, нарочито га је прошле године мучио проблем са лигаментом који повезује квадрицепс и колено, и трпи оптерећење током скакања или чучања.

"Трпим болове. Сви професионални спортисти суочавају се са повредама. На нама је да одлучимо да ли можемо да живимо и играмо са тим болом, да ли имамо психолошку снагу за то. Ја никада не смем пред медијима да кажем 'да, боли ме, далеко сам од 100 одсто снаге'", каже Роналдо, који на снимцима пред прошлогодишњи Мундијал новинарима упорно говори да је на "99,9 одсто снаге".

Шта мисли о победи

Она је СВЕ.

Она је ЈЕДИНА ВАЖНА.

"Није важно како играте, да ли сте играли добро или лоше. За десет, двадесет година, тога се нико неће сећати. Памтиће само ко је победио", износи Роналдо своје мишљење.

Коментари / 0

Оставите коментар