Кошаркаш Игокее пао на допинг тесту!

Клуб из Александровца саопштио је да је Американац Џордан Рајли био позитиван на амфетамин, након чега је раскинут уговор с њим.

Кошарка 13.11.2015 | 18:20
Кошаркаш Игокее пао на допинг тесту!

Џордан Рајли, амерички центар који је крајем августа стигао у редове Игокее, био је позивитан на антидопинг контроли, саопштио је клуб из Александровца.

Рајлија је управа бх. шампиона првобитно суспендовала, тада не наводећи разлоге за такву одлуку, али када је стигла потврда Антидопинг агенције БиХ да је Американац био позитиван на амфетамин, одлучено је да се с њим раскине уговор.

Сходно томе, играћ ће сносити одговарајуће спортске санкције прописане актима Антидопинг агенције.

"Допинг тестирање није урађено на уобичајен начин, случајним одабиром играча по одлуци Антидопинг агенције, већ смо ми тражили њихову помоћ. Играч је у клуб дошао са добрим препорукама неколико НБА тренера и скаута са универзитета. Информације су биле да посједује завидну висину, брзину и снагу, што нас је опредијелило да га ангажујемо. На тренинзима није показивао много тога, а наш љекарски тим је примијетио његову одсутност, прекомјерно знојење и проширене зјенице", истакао је доктор Александровчана Александар Јаковљевић.

Он је нагласио да се у Игокеи посебна пажњу посвећује тестирању на недозвољене супстанце.

"Зато смо направили брзи тест и за играча Рајлија. Брзи тест је био позитиван. Тада смо позвали Антидопинг агенцију, која је дошла на нашу утакмицу у Мркоњић Граду, узела узорке од четири играча, међу којима је био и Џордан Рајли. Рајли је тада Агенцији пријавио да користи лијек Адерал, који му је, наводно, прописао доктор у Америци. По Правилнуку Игокее, сваки играч је дужан нашем тиму да пријави сваку терапију коју користи, а Рајли то није урадио. Одмах га је Управа клуба суспендовала и није био регистрован за АБА лигу", рекао је доктор Игокее.

Очекујући резултате тестова, играчеви агенти из САД-а и његов заступник у Србији, агент Петар Арсић тражили су да се раскине уговор између играча и клуба. То је и учињено на штету играча и Рајли се већ вратио у Америку.

"Раскинули смо уговор са играчем и желимо свима да покажемо како се играчи могу контролисати и како требамо бринути о томе ко је идол нашој дјеци. Имали смо примјер у прошлим сезонама када је у Звезди и Партизану било афера са коришћењем дрога, посебно је то проблем код играча из Америке. Ми радимо тестове на опијате и недозвољена средства редовно и свако одступање од Правилника клуба ће и убудуће бити санкционисано", поручио је генарални менаџер Игор Додик.

Додик је нагласио како Игокеа велику пажњу посвећује играчима.

"Поред рада на терену, брине се о исхрани, суплементацији и опоравку играча. Играчи Игокее користе искључиво додатке исхрани одобрене од Олимпијског комитета и до сада ни један наш играч није имао проблема са допингом. Овај случај, који смо на вријеме разоткрили, нека служи као примјер свим клубовима у свим спортовима, јер спорт морамо сачувати. Морамо обезбиједити да нашој дјеци узор буду прави спортисти", додао је Додик.

Рајли има право да у року од 10 дана тражи испитивање Б узорка.

Коментари / 0

Оставите коментар