Обављено тестирање остатака Романових

Руски научници објавили су у сриједу да је тест ДНК, спроведен на захтијев Руске православне цркве, потврдио аутентичност ексхумираних остатака Николаја ИИ, последњег руског цара и његове супруге Александре.

Свијет 12.11.2015 | 07:15
Обављено тестирање остатака Романових

Саопштење руских научника омогућиће да цијела породица Романов, коју су 1918. убили бољшевици, коначно буде сахрањена на истом мјесту, у катедрали у Санкт Петербургу.

Руска православна црква је 2000. канонизирала царску породицу, али је од посебне форензичке комисије затражила додатне доказе да се заиста ради о остацима цара и царице, као и Алексеја и Марије, двоје од петоро царске дјеце, чији су остаци пронађени накнадно.

Форензичари су у ту сврху у септембру ексхумирали остатке Николаја и Александре и узели узорке ДНК који претходно нису били анализирани. Узети узорци одговарали су претходним открићима и потврдили аутентичност, објавила је комисија.

"Ти узорци показали су хетероплазму - ријетку генетску мутацију која се показала и у претходним узорцима Николаја ИИ.", саопштено је.

Николаја ИИ, његову супругу, петоро њихове дјеце и служавке, убили су бољшевици 1918. у Екатеринбругу, а тијела су била закопана у шуми на Уралу.

Године 1991, тијела царског пара и три њихове кћери била су пренесена у Санкт Петербург, али су ексхумирана 1993. како би се потврдила њихова аутентичност.

Остаци Алексеја и Марије били су пронађени тек 2007, па је затражена допунска анализа.

Комисија је најавила у сриједу да ће спровести још неке тестове како би извели "високо поуздан коначни закључак".

У октобру је комисија најавила да ће у склопу исте истраге ексхумирати и остатке цара Александра ИИИ, Николајевог оца.

НН

Коментари / 0

Оставите коментар