Човић: Нова Евролига је будући пандан НБА!

Први човек Црвене звезде Небојша Човић рекао је да је нови формат Евролиге добар и да представља неку врсту увода у нови систем такмичења.

Кошарка 13.11.2015 | 17:00
Човић: Нова Евролига је будући пандан НБА!

Човић јеистакао да би променом система требало да се направи права припрема за такмичење које ће за пет до десет година бити пандан НБА лиги.

Од следеће сезоне Евролига ће бројати 16 клубова, одлучено је на историјском састанку у Барселони.

„Нисам изненађен с обзиром на то да пратимо те промене још од 2011. године. Почетак нових пројеката се догодио пре четири године у Француској и они су били дефинисани кроз неких 15 тачака. Паралелно са тим је ФИБА изашла са својим концептом. У њиховом концепту нас нигде нема, можда се назиремо у једној од четири групе за квалификације, али се ту отвара низ питања. Што се тиче Евролигиног пројекта, то је нулта позиција. Оно што је минимум очекивања АБА лиге и ја сам сигуран да то већ имамо јесте да првак АБА лиге сасвим сигурно иде у Евролигу, да финалиста иде у квалификација, а да полуфиналисти, односно трећи и четврти иду у Еврокуп. За почетак, то и није тако лоше. Настављамо разговоре и нисам песимиста да можемо да обезбедимо и неке друге ствари“, рекао је Човић.

Председник Евролиге Ђорди Бертомеу представио је представницима 11 клубова нови 10-годишњи план као пандан понуди ФИБА и клубови су одлучили да остану уз Евролигу.

Према новом моделу који је представљен у Барселони, Евролигу ће од следеће сезоне играти 16 клубова. 11 клубова биће стални учесници, три клуба биће шампиони својих земаља, а преостала два учесника би били шампион Еврокупа и победник квалификационог турнира. Још увек није одлучено која три шампиона би играла у новој Евролиги.

„Ако се запитамо зашто је 11 клубова са А лиценцом, онда је ту била концепција да се преузму они клубови који сада имају А лиценцу. Кроз тих 11 клубова су подмирене Италија и Литванија и ту увек имам питање – зашто Жалгирис, а не неко други? Нећемо то да отварамо сада него хајде да наставимо разговоре и консултације, који ће бити и током и после децембра. Има сасвим довољно времена да се коригују ове ствари. Оно што је кључно за овај пројекат јесте улазак америчке маркетиншке компаније ИМГ која је ушла са 630 милиона евра на десетогодишњем нивоу, што је 63 милиона годишње. Клубовима би требало да се дели око 60 одсто“.

Евролига је открила и да ће 11 сталних учесника бити клубови који тренутно имају А лиценцу – Анадолу Ефес, ЦСКА, Армани, Барселона, Фенербахче, Лаборал Куча, Макаби, Олимпијакос, ПАО, Реал Мадрид и Жалгирис.

„Ми од кукања и приче да је спорт за богате нећемо имати ништа, већ морамо да реформишемо наше приступе. То значи да наши клубови, кроз низ пројеката, морају да обезбеде што већи проценат сопствених прихода и да на тај начин убрзано почнемо да се приближавамо богатима. Наравно, у том контексту једна од димензија је и сама приватизација. Имамо простор за све то, али је потребан велики рад и велика енергија. Чекам шта ће сад ФИБА да одговори и коју ће контрапонуду да постави. Мислим да је овај концепт добар, да преставља предигру нечега што ће се за пет-десет година одвијати на простору Европе, а то је некакав пандан америчкој НБА лиги, као европски НБА“, додао је Човић.

Коментари / 0

Оставите коментар