Револуција! Амери забранили младим фудбалерима да играју главом!

У америчком спорту у последње време све је више оних који траже правду за повреде задобијене током такмичарског бављења тим активностима, а један судски процес донео је и револуционарну промену: млади фудбалери у САД више неће смети да играју главом.

Фудбал 16.11.2015 | 14:00
Револуција! Амери забранили младим фудбалерима да играју главом!

Све је почело низом озбиљних ситуација у једном другом, тамо омиљенијем спорту, америчком фудбалу. Бројни судари, током којих ни заштитне кациге нису биле од довољне помоћи, довели су до озбиљних потешкоћа у функционисању мозга, па су и у НФЛ-у уведена нова правила која санкционишу "кацига о кацигу" сударе.

Ипак, оштећења можданих функција и даље су остала јако важна тема, нарочито када се аутопсијом дошло до сазнања да је бар петорица НФЛ играча који су извршили самоубиство патило од хроничне трауматске енцефелопатије. Односно, да су ударци доживељни у спорту значајно променили начин рада њиховог мозга.

Та тема се "прелила" и на овај "наш", обични фудбал. Група родитеља и играча је у августу 2014. године у Калифорнији тужила ФИФА, Фудбалски савез САД и Америчку организацију фудбала за младе. Тужбом се наводило да је разлог за њено подношење "небрига у третману и праћењу повреда главе". У овом поступку није тражен никакав новац, само промена правила која би довела до побољшања ситуације, а све због следеће информације: више од 50.000 потреса мозга забележено је код средњошколских фудбалера у 2010. години, што је било више него таквих повреда заједно у кошарци, бејзболу, софтболу и рвању.

И, дошло је до промене.

Према новим Правилима фудбалске игре у САД, играчима млађим од десет година забрањено је да лопту ударају главом, док је за фудбалере од 11 до 13 година старости наложено смањење активности овог типа на тренинзима.

"Како је ова иницијатива наишла на реакцију Савеза и његових органа за млађе категорије, осећамо да је наш примарни циљ испуњен и зато нема разлоге да настављамо са судским процесом", наводи се у саопштењу адвоката који је заступао родитеље и играче у поменутом поступку.

Коментари / 0

Оставите коментар