10 милиона КМ за помоћ Сребреници

На дводневној Инвестиционо-развојној конференцији "Могућност и перспективе развоја - Сребреница 2015", која је данас отворена, пред више од 300 учесника из региона представљене су могућности улагања, као и мере стимулисања инвестиција које пружа ова општина. Данашњи програм конференције је завршен, а за сутра је планиран насатавк разговора о улагању у привреду ове општине. 

Србија 11.11.2015 | 22:46
10 милиона КМ за помоћ Сребреници

Овде смо да бисмо улагали у заједничку будућност и да бисмо славили живот - поручио је Александар Вучић, премијер Србије, и додао да је Влада Србије јутрос одлучила да десет милиона конвертибилних марака, односно пет милиона евра, одвоји за Сребреницу.

"Код нас нема чекања, новац ћете одмах добити" - рекао је премијер Србије

Ова изјава Вучића поздрављена је великим аплаузом присутних.

Како је рекао, у понедељак ће одмах бити уплаћено два милиона евра на рачун општине Сребреница.

Вучић: Два милиона одмах, три кроз пројекте.

Како је додао, преостала три милиона евра Србија ће дати кроз пројекте који ће бити одабрани на основу потреба Сребренице, а биће формиран тим који ће радити на реализацији тих пројеката.

"Наше компаније и ваше локалне компаније да раде пројекте у висини од три милиона евра. Тај новац је спреман. Пројекте које имате, желите да уложите у школе, домове здравља, имате путеве у које треба да се уложи…, ми смо спремни и тај новац вам стоји на располагању",  рекао је Вучић.

Вучић је нагласио, "оно што кажемо то и испунимо" и подвукао да је новац спреман.

"Наши људи су штедели, то мало што смо могли да дамо, дајемо од срца. Желимо добре, пријатељске, братске односе са Сребреницом, са Бошњацима, и желимо сто година мира", поручио је премијер Србије.

Он је додао да сви Сребреничани, без обзира да ли су Бошњаци или Срби, могу да рачунају на више новца и бољи живот.

"Уверен сам да ћете наћи начин како да уложите новац у будућност, а на нашу подршку увек можете да рачунате”", рекао је Вучић.

Он је истакао да су у Сребреници на данашњем форуму привредници из Србије који су заинтересовани за пословне инвестиције у БиХ.

Конференцију је отворио начелник општине Сребреница Ђамил Дураковић, који је поручио да је Сребреница богата природним и људским потенцијалима, а ипак пропада.

Дураковић: Историјски дан

"Данас је историјски дан за конкретне пројекте обнове. Покажимо политичку мудрост честитих и одговорних политичара и не говоримо данас о политици", поручио је Дураковић.

Жељка Цвијановић, премијерка Републике Српске, рекла је на конференцији да се осећа као домаћин.

"Без политичара и политике се не може, али исто тако ни без инвеститора", поручила је она и додала да треба да научимо да промовишемо оно што имамо.

Цвијановићева је рекла да Сребреница дели судбину других општина у Републици Српској и поручила инвеститорима да се у Републици Српској фирма може регистровати за три дана са 100 евра таксе.

Додик: Пола милиона марака током две године, плус два милиона за пројекте



Милорад Додик, председник Републике Српске, рекао је да је дошао да подржи оно о чему се данас на конференцији говорило и додао да је Република Српска улагала у Сребреницу, као и да је не одваја од онога што се ради у Републици Српској.

"Држава не може да прави фабрике, али може да створи услове за пословање. У наредне две године из буџета Републике Српске ће се општини Сребреница дати по 500.000 конвертибилних марака, плус додатних два милиона КМ за договорене пројекте", рекао је Додик.

Он је посебно изразио задовољство што је учешће на конференцији узео и премијер Србије Александар Вучић.

Додик је навео да је Репулика Српска заинтересована да Бања "Губер" профункционише у наредном периоду.

Бакир Изетбеговић, члан Председништва БиХ, рекао је да је посебно захвалан што је данас овде премијер Вучић и рекао да жели да се у Сребреницу врати живот, жели да види задовољне људе, децу, породице...

Међу учесницима су и министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић, те бројни гости из земаља региона. На конференцији учествују и министар унутрашњих послова Српске Драган Лукач, министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић, министар саобраћаја и веза Неђо Трнинић, чланови Председништва БиХ Младен Иванић и Бакир Изетбеговић, заменик председавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Младен Босић, председавајући Савета министара БиХ Денис Звиздић, шеф Делегације ЕУ у БиХ Ларс-Гунар Вигемарк, те бројни амбасадори, представници земаља из региона, као и компанија и међународних организација у БиХ.

На дводневној Инвестиционо-развојној конференцији "Сребреница 2015" биће представљене и мере подстицаја које се пружају инвеститорима у Републици Српској, а говориће се о инвестиционој клими у БиХ.

Током скупа представљени су развојни пројекти ове општине под називом "Зашто улагати у Сребреницу", као и они из области инфраструктуре, чијом реализацијом би били побољшани услови за инвестирање и привредну делатност у овој локалној заједници.

Другог дана конференције, у четвртак, 12. новембра, предвиђено је представљање могућности заједничких улагања, као и мера стимулисања инвестиција које пружа општина Сребреница.

Приказан је и промотивни филм о сребреничким природним потенцијалима.

Извор: БН/ Агенције/ Блиц

 

Коментари / 56

Оставите коментар
Name

Реqуест

11.11.2015 11:25

Мало сте им дали..... Да је бар јос толико

ОДГОВОРИТЕ
Name

аа

11.11.2015 19:11

Немој случајно да Србија коју марку уложи у западну крајину, рецимо, Грахово, Петровац, Сански Мост.

Name

без пода

12.11.2015 05:29

Пола села у јузној Србији нема пода у куци,него је земља.Ти само даји и додворавај се а Сиптари ти освајају дио по дио Србије,па ста це нема нико само улазе.

Name

боса

12.11.2015 12:21

Да, господине у Крајину и то тамо где су српска села и домови спаљени и продати захваљујући највише политици из Србије не улаже се ништа и игнорише се српско постојање и ако су срби ту до овог несретног рата били већина. Има и у Босанској Крајини исто тако споменика који зарастају, огњишта која се тотално порушена, а сваку помоћ коју тражимо од Федерације и олакшице наиђу на то да нас провозају кроз кантоналне таксе, те кроз годину двије поново исто јер се обично ништа не реализује. У Унско Санском кантону и на подручју Санскога Моста не престаје пљачка онога што је остало од српске имовине. Ради се то јавно, а органи онако немоћно кулирају. Фино је то што сте их помогли, а сада поштовани премијеру дођи у Сански Мост, Петровац, Кључ, Грахово те без тих уобичајених извођача пројеката понудите нешта српском становништву да би могло да опстане на својем огњишту, ал да се то не изгуби у пројектима тајкуна и да се огради неком сигурношћу јер ако су то урадили јуче и нису кажњени ко нам каже да неће и сутра.?

Name

Ђуро

12.11.2015 12:48

Ево иминистрство Федерације је расписало ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ПОВРАТАК НА ПОДРУЧЈЕ ФЕДЕРАЦИЈЕ. Можете погледати колико се тих докумената тражи да би могао ући у некакво тобоже ваљано разматрање. Ја сам ово сакупљао најмање десет пута до сада и потрошим на сву своју несрећу по неких 300 до 400 КМ што на документе, што на путне трошкови и штошта и још нисам успјео извући то лутрију. ЗАШТО се од нас траже сви ови документи ако постоји уредна регистрација и документација у министрствима за избјегла и расељена лица која је валидна и која се може преузети по испуњеном обрасцу и нашој сагласности. И немам снаге и немогу више да молим за оно што ми припада и што су бјесенћи тзв.ослободилачке војске попалиле.

Name

валтер

11.11.2015 11:43

Не можете ви надавати колико багра може покрасти !

ОДГОВОРИТЕ
Name

блбл

11.11.2015 12:02

Не мозес људе који зиве у граду називати тако. Нико од Србије не трази милостињу вец само да плате оно ста дугују Сребреници, а то је преко двадесет милиона само за потопљено земљисе. Само вратите дуг граду а милостињу поделите свом народу који зиви најмање исто лосе као и народ у Сребреници.

Name

валтер

11.11.2015 12:48

Ре библ нисам ни мислио на обичне људе , моја порука је послана на адресу наших политичара , овога народа ми је искрено жао јер како у рато тако и данас страдају недужни , као човијек немам уопште респекта према овој багри !

Name

Михаило Микић

11.11.2015 19:04

Блбл. Ко ће Православним СРБима да плати за крв коју су они прилили да би робове ослободили од ромског јарма и од фукара направили народ коме су поклонили своју земљу, језик, писмо и цијелу културу!

Name

зивко

11.11.2015 12:12

Е овако зиве дјеца у Србији,а ви дајете Сребреници толике паре... - Само бих волео да ја и осморо браће и сестара сваки дан имамо вечеру. Неку чорбицу или мало печеног кромпира. Ништа ми друго не треба, осим, можда, још и мали гумени базенчић, јер нам се овај што имамо пробушио - прича Бојан Шефер (6) из Таванкута који одраста са још осморо браће и сестара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Синнy Боy

11.11.2015 12:20

Пола од те суме да се додијели Братунцу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

амир

11.11.2015 19:44

Засто Братунцу?

Name

Марко

12.11.2015 08:36

А засто Сребреници?

Name

сноуден

11.11.2015 12:27

БОЉЕ ВАМ ЈЕ БИЛО ДА СТЕ СЕ НАОРУЗАЛИ ЗА ДЕСЕТ МИЛИОНА...СИПТАРИ ЦЕ КРЕНУТИ И НА СРБИЈУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ми6

11.11.2015 13:15

Ако не буде висе оваквих пројеката мозете сви заједно кренути са Сиријцима

Name

срки

11.11.2015 12:31

А Братунцу да ли се ста дало...није Сребреница поднијела вецу зртву од Братунца....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бајко Малборанко

11.11.2015 12:34

Лијеп гест Владе Србије, а посебно ако се оствари најава и да це је посјетити привредници. Па би добро било да у наредним данима видимо и коју фабрикицу из Србије која це да отвори погон. А ова која се осјеца домацински иако с домацинством има везе ко са атомском физиком боље да је на влади дала какав приједлог да се ту направи каква слободна зона гдје це људи бити и економски стимулисани да отварају фабрике. Ако треба и потпуно ослобадјање фирма од дадзбина осим према радницима. И да висе Сребреница не буде град духова.

ОДГОВОРИТЕ
Name

напредњаци републике српске

11.11.2015 12:37

Лијеп гест и идеја Вуцица,али драги премијеру,оформите тим који це исконтролисати ток новца да оде тамо где је и намјењен

ОДГОВОРИТЕ
Name

црис

11.11.2015 12:41

Казу Вуциц кроз кравицу док је пролазио игро тетрис. М..с куци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па ста би ти

11.11.2015 14:00

До јуце није знао ста је смартфон и Тијана Ајфон ал кад је дао Рус братски телефон са све тетрисом и модерним игрицама не скида се с њега. А у паузи како се види стигне стоста да одради

Name

Ре

11.11.2015 18:05

Лупи и оста зив

Name

ВРС РВИ

11.11.2015 12:51

Свака част на донацији, али требао се сјетити српских јунака на Косову који се сами боре против шиптарских терориста и европске багре. Муслимански политичари су покрали толико донација за Сребреницу од арапских земаља да су могли направити бар још 3 исте. Ово је само улизивање ЕУ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

мехмед

11.11.2015 12:56

Бас би улагали да немају сви користи

Name

Сједи

11.11.2015 12:57

Штета сто их није дао Милокраду и балерини у бијелим цизмицама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

11.11.2015 13:00

Влада Србије не треба Сребреници да да ни динар, а влада РС треба да им даје колико даје и општинама са сличним бројем становника. Доста је више и њихове патетике.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сједи

11.11.2015 13:02

Казес Милокраде да дрзава није у могуцности да прави фабрике, али сте зато сваку дрзавну фирму унистили и продаи помоцу стецајних лопурди.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Морген

12.11.2015 00:30

Направила је Калдера Цомпанy на примјер, како држава не прави фабрике?

Name

Незнани јунак

11.11.2015 13:18

Ови сто су преживјели сребреницани послије рата живе од донација и пензија у Федерацији. Они требају Караџићу споменик подици.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мило

11.11.2015 13:38

Јако ми је жао што се не слажем са Вучићем, али ко зна за шта је то добро ? Мислим да би било једино исправно, од толиког новца неправити фабрику да нешто производи, запослити људе да зарађују плату, те од остварене добити одређени проценат враћају добијена средства. Од поклона се не живи, то је само још једна донација гдје ће се мала група окористити, тако је код нас!

ОДГОВОРИТЕ
Name

камелеон

11.11.2015 13:43

Мој Вучићу, ко тебе каменом ти њега хљебом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

11.11.2015 13:50

Ја стварно не знам ста су се сви навалили на Сребреницу па у Србији народ гладан а он даје другима, Сребреницу нек издрзава Сарајево и Васингтон они их и јесу унистили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хе

11.11.2015 15:08

Како СА ,па то је у РС на залост.

Name

xxл

11.11.2015 14:06

Како сад то...па зар то није требао дати Баји.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бијељина

11.11.2015 14:08

Док се не извину за злоцине ткз Армије БиХ предовдјене Насером Орицем, којих би се и Хитлер постидио али они не, није им требало дати ни фенинга.Уосталом могли су да тразе од Била Клинтона он је њихов "добротвор".

ОДГОВОРИТЕ
Name

градјанин

11.11.2015 14:33

Боље је било Вуцицу да си повецао плате просветарима у Србији, него сто улазес у Сребреницу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пензионер

11.11.2015 15:35

Дај Миле пензије,не разбацуј се около,толике паре дајете,а милијарде су испариле из Сребренице,тако це и ове паре,а пензионери немају хљеба да једу и најнизе су у региону...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цезар

11.11.2015 16:38

Политичарска багра. Чијим се парама разбацују? Својим сигурно не.

Name

БЕОГРАД

11.11.2015 16:34

ДА 100 ГОДИНА МИРА НАМ СВИМА ТРЕБА. 100 ГОДИНА РАЗВОЈА, ОБРАЗОВАЊА, ВИСИ НИВО КУЛТУРЕ У СВИМ СЕГМЕНТИМА,,,,,ИТД. А ВИ БРАЦО ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ НЕМОЈТЕ КАДА ВАМ НЕСТО ПОСТЕНО ОДРАДИМО ДА НАМ ПОТРАЗИВАЊА ''СПАКУЈЕТЕ'' У ВАС УНУТРАСЊИ ДУГ, ПОСЛЕ ПРОЦЕСА ОД 11 ГОДИНА.....ПОСЛОВНИ ЉУДИ СЕ СРЕЦУ И ПРИЦАЈУ , РАЗМЕЊУЈУ МИСЉЕЊА..... РАДОСНЕ И ЛЕПЕ ВЕСТИ....ИСКРЕНА ДЕЛА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да Винчи

11.11.2015 16:59

Шта се ово дешава???Наводно ово би требао бити гест значајан за помирење у региону.За помирење у коме учествује само једна страна.За помирење које се заснива на томе да бошњаци нападају српског премијера у тој истој Сребреници, у којој им он за узврат поклања 10 000 000 КМ за тај "диван" гест.10 000 000 КМ за имагинари бошњачки народ који измишља геноцид.Али зато ниједне једине речи о нападу, ниједне.За помирење у коме само Срби погињу главу.И све супер док је тако, док постоји неко ко изиграва будалу и од себе и свог народа.Шта су за узврат направили бошњаци за тебе господине Вучићу?Шта су бошњаци направили за Републику Српску?Ништа осим што желе да она нестане.Не требају нам овакви Срби

ОДГОВОРИТЕ
Name

ее

11.11.2015 17:06

Види Зељкице осјецала би се као домацин,домацин је градонацелник сребренице ти си гост као и твој сеф досли сте да се угладите великом ГОСПОДИНУ ВУЦИЦУ који је феномен за вас политицаре из БИХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За Београд

11.11.2015 17:07

Хвала вам и нису сви ћорава кока има и оних што знају цјенит Вашу помоћ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

краљ

11.11.2015 18:08

Баја се понаса ко да даје своју лову из свог дзепа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

вупер

11.11.2015 18:13

Ја бих волео знати колико је до сад дато Сребреници, то је цифра боли глава и где су те паре

ОДГОВОРИТЕ
Name

без коментара

11.11.2015 18:33

Ови се разбацују милионима као да су Америка. Немам ријец. Ста је федерација дала? Добро и лијепо обецање. Док је Босна била уздрзања када је требало подрзати Србију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бонд

11.11.2015 19:51

Пола Србије гладује,а овај се ку*рци и улазе паре у другу дрзаву. Земљо отвори се...

ОДГОВОРИТЕ
Name

баш баш

12.11.2015 07:41

Вучић је исти као и Додик. Србијанци ће тога постати свјесни тек за двије године. Блесави народ је свугдје исти.

Name

не знам

11.11.2015 20:56

Је ли паметно или не, не знам ? Сигуран сам да би било паметније да је однио новац на Косово и подјелио народу који тамо презивљава?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сноуден

11.11.2015 21:58

Ок није проблем сто си се вуцицу поклонио али ко је од муслимана поклонио се српским цивилним зртвама.Кравице ,Братунац ....Незаборави да су срби и српска села нападнути 1992 године на бозиц највеци српски празник а србреница се догодила 1995.Сто мислите засто.Ста су срби требали цекати Орица да заврси посао?Ако се зели сузивот Ориц мора у затвор и тацка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

вуле

11.11.2015 22:21

Само нека премијер помазе Сребреницу,па Србија је лидер Југоистоцне Европе,ма "локомотива Балкана."Само је заборавио да професор поцетник у Сребреници има 500 евра плату,а у Србији 300 евра.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Око соколово

12.11.2015 07:48

Вучић је обичан правник, о економији не зна ништа а о животу поготово. Никад није радио у струци него се увијек повлачио око скута Војислава Шешеља. На крају је искористио његов одлазак у Хаг и дочепао се премијерске фотеља. Човјек само брине о својој позицији и испира народу мозак користећи короумпиране србијанске медије. Србија ће и даље само пропадати. Од његове борбе против корупције и организованог криминала није остало ништа. Они су и њему газде. Он им је послужио да се народ још једном превари и још дубље увуче у зависност од њиховог капитала који је сваки дан све већи а новчаник обичног човјека је све празнији.

Name

Мрзим Босну

12.11.2015 08:19

Ко тебе каменон,ти њега милионима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дон Кихот

12.11.2015 10:05

Објасните ми...? Шта је "Србин"...са оваквим поступца,,,стидим се што сам стао у одбрану мога ,србаког,народа..а лицемјери,шверцери цигара и "народни" букачи не поштују ништа свето,национално,наше жртве,а мало ох ли је у 2 свјетска и отаџбинском рату! Срам вас било,злочинци имају име и презиме, а не народ и не СРПСКИ...сјеме вам се затрло!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милици 3

12.11.2015 12:07

Србија у расулу,Република Српска грца,Српске опстине Крајине у федерацији гладују а ова буба сваба дели паре ко конфете балијама.Треба цовека разумети,ваља вратити дугове онима који су га довели.Е јебем те Србине глупи...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тако

12.11.2015 14:33

Не даје Вучић ништа Сребреници,а још мање се може рећи поклања. Србија дугује само Сребреници 35 милиона КМ за потопљено земљиште од једне од хидроелектрана – Бајне Баште. Такођер, Србија дугује Босни и Херцеговини око 5 милијарди КМ за струју са хидроелектрана на Дрини, коју је произвела и продала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

тигар

12.11.2015 18:08

Јесте насли цркву гдје цете се богу молит .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Богоје

13.11.2015 08:12

Његос казе нико крупно мко Турцин не лазе а ја казем и краде, вара и измисља!! засто??? зато сто је у сребреницком мезару- гробљу сахрањено заједно муслиманско и србско побијено становниство пред камерама света доносили су кости од порцелана , па ископане србке и муслиманске костуре без ДНК, само да се увеца и пропагира обострани злоцин у овом слуцају србски као геноцид и замало да не бесе Руса успели би то да наметну Србима са друге стране неки муслимански појединци који су се трудили да то све изрезирају покрадосе са гробова и на рацун гробова паре и постадосе нове пасе, агинице и бегови а други као Султани и даље раде на лази да су људи побијени , побијени су да медју побијенима има све три нације има. Заједницко им је само гробље кад нису знали у миору заједно да зиве судбина им је да бар у истом гробљу поцивају али у миру. Тог исконског мира нема зато сто профитери тргују са гробовима, праве пропаганду и терен за нови злоцин да се поново богате.

ОДГОВОРИТЕ