Клубови прихватили: Евролига са 16 екипа!

Од следеће сезоне биће промењен систем такмичења и Евролига ће бројати 16 клубова, одлучено је на историјском састанку у Барселони.

Кошарка 11.11.2015 | 13:00
Клубови прихватили: Евролига са 16 екипа!

Председник Евролиге Ђорди Бертомеу представио је представницима 11 клубова нови 10-годишњи план као пандан понуди ФИБА и клубови су одлучили да остану уз Евролигу.

Према новом моделу који је представљен у Барселони, Евролигу ће од следеће сезоне играти 16 клубова. 11 клубова биће стални учесници, три клуба биће шампиони својих земаља, а преостала два учесника би били шампион Еврокупа и победник квалификационог турнира. Још увек није одлучено која три шампиона би играла у новој Евролиги.

Евролига је открила и да ће 11 сталних учесника бити клубови који тренутно имају А лиценцу – Анадолу Ефес, ЦСКА, Армани, Барселона, Фенербахче, Лаборал Куча, Макаби, Олимпијакос, ПАО, Реал Мадрид и Жалгирис.

„Евролига ће имати нови формат са 16 клубова. 11 сталних учесника (могуће проширење у будућности), шампион Еврокупа, три шампиона домаћих лига и један победник квалификација у којима ће учествовати осам тимова. 16 клубова ће играти по лигашком систему 30 кола, а након тога ће уследити плеј-оф на три добијене утакмице, а победници серија ће обезбедити пласман на завршни турнир“, саопштила је Евролига.

Еврокуп ће имати 24 тима од којих ће 21 учешће обезбедити кроз домаћа такмичења, а преостала три ће добити специјалну позивницу. Наведено је и да ће се Еврокуп играти практично по истом систему као и Евролига.

Кључна ствар око које су се спорили клубови је новац. Председник московског ЦСКА Андреј Ватутин открио је да је Евролига у сарадњи са агенцијом ИМГ најавила да ће клубови добијати много већи новац од следеће сезоне.

Како је наведено на сајту московског клуба, састанак у Барселони трајао је скоро осам сати.

„ЦСКА је прошле сезоне био трећи у Евролиги и од турнира је укупно зарадио нешто мало више од 500.000 евра. Мислим да не морам више ништа да коментаришем на ову тему. Америчка компанија ИМГ представила је 10-годишњи бизнис план вредан минимум 630 милиона евра. Око 60% овог новца би требало да буде подељено клубовима, што значи да би од такмичења клубови зарађивали од 36,3 до 49,2 милиона годишње“, рекао је Ватутин.

Он је додао и да је одлучено да клубови остану уз Евролигу.

„Током састанка је разматрана и понуда ФИБА. После много дискусије одлучено је да клубови остану уз Евролигу у наредном 10-годишњем периоду."

Коментари / 0

Оставите коментар