БиХ: Остаје да се финализују буџети

Мисија Међународног монетарног фонда /ММФ/ и власти БиХ оствариле су напредак у разговорима о питању политика које ће повећати потенцијал раста економије, али је властима потребно више времена да финализују буџете за 2016. годину који су од кључног значаја за могући програм са овом финансијском институцијом.

Босна и Херцеговина 11.11.2015 | 11:20
БиХ: Остаје да се финализују буџети

Мисија ММФ-а, коју је предводио Недим Илахи, посјетила је од 28. октобра до 11. новембра Сарајево и Бањалуку, како би направила оцјену најновијих економских дешавања и наставила разговоре о новом економском програму који би ММФ могао да подржи.

"Остварен је напредак у разговорима о питању политика које ће повећати потенцијал раста економије кроз интензивнији процес провођења реформи с циљем привлачења инвестиција и креирања више радних мјеста у приватном сектору, о континуираној фискалној консолидацији да би се осигурало смањење јавног дуга, о смањивању величине влада, унапређењу квалитете владине потрошње, очувању стабилности финансијског сектора и оживљавању банкарског кредитирања", рекао је Илахи на крају посјете.

У прелиминарним налазима ММФ-а након посјете БиХ наводи се да је властима, међутим, потребно више времена да финализују буџете за 2016. годину који су од кључног значаја за могући програм са ММФ-ом.

"Власти, такође, раде на детаљима из неколико области наведених у Реформској агенди, укључујући мјере за унапређење функционирања тржишта рада, побољшање наплате пореза, јачање супервизије банака и унапређење пословног окружења", рекао је Илахи, који је шеф Мисије ММФ-а за БиХ.

Он је додао да ће Мисија наставити разговоре са властима у наредним данима и да је спремна да пружи помоћ у овим напорима.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

марко самардзиц

11.11.2015 12:41

Каква црна финализација,који црни будзети!?

ОДГОВОРИТЕ