Видео - представљамо: Ко је ново појачање Партизана, Џамар Вилсон?

Тамнопути Финац чији ујак је био краљ уличног баскета у Бронксу! По завршетку колеџа није успео да пронађе пут до НБА лиге, па је стигао у Европу, где је прве три године играо за белгијске клубове Пепинстер, Лијеж и Окапи. Уследила је сезона у финској Хонки, када је и упознао будућу супругу, чланицу женске кошаркашке репрезентације Лору Сарио.

Кошарка 11.11.2015 | 23:20
Видео - представљамо: Ко је ново појачање Партизана, Џамар Вилсон?

Дошао је и тај дан! Чекању навијача Партизана је крај, црно-бели су ангажовали америчког плејмејкера који би, уз земљака Кевина Џонса, крилног центра, требало да промени ток сезоне и помогне најтрофејнијем српском кошаркашком клубу да побегне са дна Јадранске лиге.

Дакле, ко је Џамар Вилсон, играч у којег навијачи Партизана полажу велике наде, иако још није стигао ни да обуче црно-бели дрес за прво позирање фоторепортерима у српској престоници?

Вилсон је рођен 22. фебруара 1984. године у Бронксу, висок је 185 центиметара. Долази из породице која има спортски, пре свега кошаркашки педигре. Његов ујак је покојни Џејмс Пуки Вилсон, којег у Њујорку сматрају једним од краљева уличног баскета. Ни он није био баш висок растом, али је једном приликом убацио чак 100 поена, а висина му очигледно није представљала проблем. Но, вратимо се на Џамара.

После средње школе у Бронксу, уписао је Олбани колеџ на којем је дипломирао 2007. године. Већ у првој сезони је пружао одличне партије уз просечан учинак од 18,9 поена и 3,3 асистенције по утакмици.

Ипак, у другој сезони је паузирао због повреда, па је добио прилику да буде годину дана дуже на колеџу у складу са правилима у америчком универзитетском спорту. Након повратка на терен био је још бољи, предводио је Олбени до прва два учешћа екипе у популарном "мартовском лудилу", односно најквалитетнијем колеџ турниру.

Током колеџ каријере у којој је постигао укупно 2.164 поена и постао најбољи стрелац у историји Олбенија, а освојио је и неколико индивидуалних признања у Источној конференцији колеџа. Други је по укупном броју асистенција - 488, а све то је довело до највеће награде - једини је кошаркаш чији дрес је Олбени повукао из употребе.

По завршетку колеџа није успео да пронађе пут до НБА лиге, па је стигао у Европу, где је прве три године играо за белгијске клубове Пепинстер, Лијеж и Окапи. Уследила је сезона у финској Хонки, када је и упознао будућу супругу, чланицу женске кошаркашке репрезентације Лору Сарио.

Она је 2013. године родила ћерку Фиону, а Вилсон је овог лета коначно добио и фински пасош, па је могао да заигра за национални тим на Евробаскету. Занимљиво, на том турниру најбоље партије пружио је против најјачих, Француске и Србије које га очигледно инспиришу. Против Србије је постигао 15, а у дуелу са Француском 21 поен.

Интересантно, Вилсон је 2013. прошао тест знања финског језика.Према информацијама из те земље он је заиста веома брзо научио да говори, па чак и пише на том заиста компликованом језику.

Какав однос има са навијачима у Финској сведочи и снимак од летос са Евробаскета у Монпељеу, где репује на финском, а одушевљене присталице скачу као у трансу.

Сјајно искуство овај момак имао је и у аустралијској лиги, где је наступао за два тима - Кернс и Аделејд у периоду од 2011. до 2015. године. Био је у једном тренутку и најбољи стрелац те лиге, а у Аделејду су га прогласили за играча године 2014.

После тога уследила је кратка епизода у француском Руану, а сада стиже у Партизан. Неће му бити лако, јер црно-бели дрес свакако има специфичну тежину, али ако је тачно и упола од онога што фински медији кажу за Вилсонову посвећеност на тренинзима и борбеност на утакмицама, навијачи Партизана имаће доста разлога за славље.

Коментари / 0

Оставите коментар