Влада у Сребреницу уложила 50 милиона КМ

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је Срни уочи Инвестиционо-развојне конференције у Сребреници да је Влада реализовала бројне инфраструктурне, али и привредне пројекте у свим општинама Републике Српске, укључујући и Сребреницу.

Република Српска 10.11.2015 | 15:06
Влада у Сребреницу уложила 50 милиона КМ

Цвијановићева је рекла да је из средстава економско-социјалне компоненте Развојног програма за пројекте који се реализују на територији општине Сребреница до сада уложено око 43 милиона марака, од чега је највише новца утрошено на инфраструктурне пројекте, прије свега у модернизацију регионалних и локалних путева.

Она је додала да није изостала ни подршка привреди и пољопривреди, као ни издвајања у друге области, као што су школство, култура, спорт.

Поред социјално-економске компоненте, посредством ИРБ Републике Српске на кредитној основи, у општину Сребреница пласирано је око 3,3 милиона КМ кроз 85 одобрених кредитних захтјева, подсјетила је Цвијановићева у изјави Срни.

Влада Републике Српске је у 2012. и 2013. години издвајала по 100.000 КМ грант средстава за Сребреницу, а последњих година за развој пољопривреде у овој општини Влада је издвојила више од два милиона КМ, док је више од пола милиона КМ обезбијеђено за подршку привреди и извозу. Обезбијеђена је и подршка за финансирање приоритетних пројекатау износу од 360 хиљада КМ, нагласила је Цвијановићева.

Такође, Влада Републике Српске је за Сребреницу кроз програм заштите социјално угрожених категорија за потрошњу електричне енергије издвојила око 180 хиљада марака, док је око милион марака утрошено кроз Програм социјалног збрињавања радника који су процесом приватизације, стечаја или ликвидације предузећа остали без посла у овој локалној заједници, гдје је збринут 431 радник из три предузећа.

Она је додала да је охрабрујућа чињеница да је током 2014. године на подручју ове општине отворено 200 нових радних мјеста, од чега је 95 одсто у реалном сектору и да број пословних субјеката константно расте у последњих пет-шест година и данас износи око 230.

Такође, истакла је премијер Српске, Влада је спремна да подржи најављена потенцијална улагања у прехрамбеној индустрији, базираних на произво

"За Владу Републике Српске је од изузетне важности да сачува свако радно мјесто, али и да отвара нова, те ће наставити да пружа сваку стручну и институционалну подршку на подручју ове, као и других општина у Републици Српској", нагласила је Цвијановићева.

Она је подсјетила да је Влада Српске, кроз пројекте које проводи Завод за запошљавање, од 2007. до данас, уложила преко милион марака, као подршку запошљавању незапослених и инвалида у Сребреници.

У оквиру Програма стамбеног збрињавања породица погинулих бораца и РВИ, у општини Сребреница је збринуто 65 породица за шта је укупно издвојено преко 700 хиљада КМ, а за изградњу спомен обиљежја из буџета Републике Српске уложено је 60 хиљада КМ појаснила је Цвијановићева.

Влада је, у сарадњи са Свјетском банком, обезбиједила и помоћ за санацију посљедица од прошлогодишњих поплава на територији општине Сребреница.

"Сребреница и даље остаје подручје од посебног интереса за Владу Републике Српске, која ће наставити да подржава све привредне и друге иницијативе на добробит свих грађана који живе на овом подручју", закључила је предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић, која ће сутра присуствовати Инвестиционој конференцији у Сребреници.

(Срна)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Василије

10.11.2015 14:11

Јоој, кад јој фацу видим поквари ми расположење за три дана унапријед.Ко прича о нечијој добробити,а мисли само на своју!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Каква ли је...

10.11.2015 15:11

...твоја њушка?

Name

Логика...

10.11.2015 14:22

Неки дан престала са радом ЈЕДНА и последња ПЕКАРА у Сребреници...

ОДГОВОРИТЕ
Name

КРУЛЕ

10.11.2015 14:41

Треба питати ДУРАКОВИЋА гдје је утросено 50 милиончића

ОДГОВОРИТЕ
Name

50

10.11.2015 17:07

ЗБОГ ТЕ ИНВЕСТИЦИЈЕ ЈА ЦУ У ЗАТВОР БАР 10 ГОДИНА , ЉУБОМИР ЦУБИЦ НИСКОГРАДЊА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ранко75

10.11.2015 17:28

Беспоговорна је свака критика на дотичну. Оно што она изјави не треба ни читати јер све лаже-није први пут. Најгори Премијер Републике Српске у историји.Није џаба речено: тешко кући гдје се жена пита (да опросте поштене жене).

ОДГОВОРИТЕ
Name

Раде Неyмар

10.11.2015 21:40

Са 50 милиона КМ се могла направити нова Сребреница од нуле

ОДГОВОРИТЕ