Порезници пишу казне за бијег од обавеза

Пореска управа Републике Српске санкционисаће субјекте који нису пријавили обавезе за учешће у првој мултилатералној компензацији, а законом предвиђене казне су од 100 до 10.000 КМ.

Република Српска 10.11.2015 | 11:50
Порезници пишу казне за бијег од обавеза

У првој обавезној и двије додатне мултилатералне компензације које су протеклих дана спроведене у Српској пребијено је више од 170 милиона КМ дуга, а тај износ би био већи да су сви субјекти пријавили своје обавезе. У првој обавезној мултилатералној компензацији пребијено је 132 милиона дуга, у првој додатној 19,8 милиона, док је према прелиминарним резултатима у другој додатној компензацији спроведеној у петак пребијено око 20 милиона КМ. Обавезе за учешће у првој обавезној компензацији пријавило је 6.229 учесника.

Законом о јединственом систему за мултилатералне компензације и цесије је регулисано да контролу пријављивања обавеза учесника компензације врши Пореска управа. Помоћник директора за управљање наплатом пореза у Пореској управи Републике Српске Велимир Кукобат рекао је "Гласу Српске" да су у току пријављивања обавеза настојали да опомену све обвезнике који нису пријавили значајније износе.

"Након што буду потврђени прелиминарни резултати друге додатне компензације, имаћемо податке које су фирме пријавиле обавезе, а које нису и онда ћемо предузети мјере које су прописане законом, односно кажњаваћемо субјекте који нису пријавили све обавезе ",  казао је Кукобат.

Он је истакао да због обима посла неће моћи одмах да санкционишу све, али да ће приоритет бити већи дужници.

"То ће уједно бити и опомена осталим субјектима пред идућу компензацију јер нам је свима у интересу да што више дуга буде измирено", казао је Кукобат.

Директор Бањалучке берзе, путем које је обављена компензација, Милан Божић каже да се већи дио компензованих обавеза односи на јавни сектор.

"Све је прошло без проблема, али велики изазов је био регистровати све фирме у кратком року. Када је у питању износ пребијеног дуга, у већини случајева је износ који је могао бити пребијен зависио од тога колико је јавни сектор пријавио дуга. Неки су пријавили све, а неки нису", рекао је Божић, наводећи да је наредна обавезна компензација у априлу, али да ће можда и прије тога бити још једна добровољна.

Један од учесника који је пребио највише обавеза је Фонд здравственог осигурања Републике Српске. Иако, према незваничним информацијама, није пријавио све обавезе, компензовао је обавезе и потраживања у износу од 33,27 милиона КМ.

"Фонд је у складу са расположивим средствима по финансијском плану пријавио све обавезе у систем мултилатералне компензације. У систем мултилатералне компензације пријавили смо обавезе у укупном износу од 35,32 милиона КМ", истали су у Фонду здравства.

Коментаришући податак да је пребијен углавном дуг јавног сектора, портпарол Привредне коморе Републике Српске Владимир Благојевић рекао је да то говори у прилог њиховим тврдњама да је држава највећи дужник.

Пребијени дугови
132,27 милиона КМ - обавезна компензација

19,8 милиона КМ - прва додатна компензација

20 милиона КМ - друга додатна компензација

871,49 милиона КМ - укупне пријављене обавезе

(Глас Српске)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

м.м.

10.11.2015 11:31

Све ово говори у којим је го***ма РС до цега су нас довели људи који немају појма, које није занимало куда све ово иде јос од 2006.тад је требало дјеловати. Сад је све потонуло од синог безвласца,трпања у своје дзепове. Сад продавају маглу, гдје су паре. Сустина је да је ово презивљавање на инфузијама и народа и реалног сектора. дан за даном.ста је са исплатом пензија,нико се неогласава. Ста це људи данас да једу.људи су гладни,један оброк могу појести од плате и пензије.прицате прицу која је народу дојадила.бавите се цовјеком,породицом да мозе да ради,да прими плату редовно,да мозе да плати стују, воду, немојте само народ замајавати.

ОДГОВОРИТЕ