ЕК: БиХ је поново на реформском путу

Европска комисија објавила је извјештај за Босну и Херцеговину као дио пакета проширења за 2015. годину. Комисија је закључила да је БиХ поново на реформском путу, те да је почела рјешавати преостале приоритете на путу приступања ЕУ, што је показала кроз усвајање Реформске агенде у јулу.

Босна и Херцеговина 10.11.2015 | 10:28
ЕК: БиХ је поново на реформском путу

У извјештају објављеном на страници Неуропе.еу наводи се да су Опши избори 2014. године оцијењени као учинковити, и доказ су да држава добро функционише у конкурентном окружењу, али истакнуто је да треба побољшати сарадњу на државном нивоу, односно ниво сарадње ентитета и Дистрикта Брчко.

Томе придодају да Устав Босне и Херцеговине налаже сложену структуру, а да имплементацију договора треба хармонизирати на нивоу цијеле земље. Од политичких критеријума истакнуто је да њен правосудни систем добро функционише, укључујући и мјере повећања судске незавинсости и учинковитости.

У случају борбе против корупције неки ниво јесте достигнут, али је правни и институционални оквир је и даље слаб, те неадекватно повезан, што имплицира да политичка преданост и стратегије још увијек не дају конкретне реултате.

Истакнуто је да треба побољшати борбу против организованог криминала, али и да је борба за људска права још увијек у раној фази развоја. Правни и институционални оквир за побољшање људских права дакле захтијева значајна побољшања, поготово када је у питању ЛГБТ заједница.

Што се економских фактора тиче, подцртан је мањи напредак у тржишној привреди, али услови на тржишту рада су и даље непромијењени и неуравнотежени, што утиче на дефиците јавних финансија.

Незапосленост је висока, поготово када су у питању млади људи, те су ту потребне структурне реформе. Влада треба показати снажну преданост у реформи координације политика и проведбе структуралних мјера на привредном управљању.

БиХ је у раној фази постизања способности суочавања са конкретним притистицима и тржишним снагама унутар ЕУ, а земља мора обратити приступ рјешавању мањавости слабог образовања, поједностављујући већ постојећу сложену процедуру.

Такође, БиХ је у почетној фази усклађивања правних норми са оним из ЕУ, те је ту потребан велики ниво припреме у вези интелектуалног и индустријског власништва.

Земља је у раној фази саобраћајног развоја, те је потребно усвојити заједничке политике на овом нивоу због опше користи од повезивања.

Потребни су и даљњи континуирани напори посебно на нивоу индустрије,  те агрокултури, околини и политици климатских промјена, као и питања правних слобода као и безбједности, наводи се између осталог у извјештају.

(Н1)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Анте

10.11.2015 09:32

Ма браво Бриселу само нек је Цовиц на власти одмах је на путу, у пм. како сте глупи и слијепи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драганче

10.11.2015 10:16

Они и желе државу са пар газда који контролишу све, а они њих. Проблем је што се народ не бори за основне ствари да добије.

Name

ре Анте и Драганце

10.11.2015 10:59

Е ето нек сте вас двојица паметни и све знате. А сто онда нас ви не водите? и јос много паметних као сто вас двојица??? заборавио сам поред паметни написати и писмени...

Name

Рана фаза

10.11.2015 09:33

У раној смо фази☺.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Европа

10.11.2015 09:43

Док ријесимо све проблеме које имамо могуце је тамо некад 10.07.5556 године.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Резиме

10.11.2015 09:58

Ако хоћеш напријед макни црвене.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Едо , Слатина - Тузла

10.11.2015 10:02

Идемо у несто ( ЕУ ) сто се распада ускоро , нема ми логике ?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

марко самардзиц

10.11.2015 11:26

Ови дебили из ЕУ су много веци дебили И кретени од ових овде политицара!!!

ОДГОВОРИТЕ