Хоће ли ће канабис постати легалан у БиХ?

Комора магистара фармације Федерације БиХ упутила је иницијативу Министарству цивилних послова и Министарству безбједности БиХ за легализацију канабиса у медицинске сврхе у Босни и Херцеговини.

Босна и Херцеговина 10.11.2015 | 08:59
Хоће ли ће канабис постати легалан у БиХ?

Једно од најосјетљивијих питања када је ријеч о медицинској струци је употреба канабиса за лијечење пацијената. Ово је актуелно питање и у многим другим земљама, па је покренуто и у БиХ.

Међутим, легализација канабиса у медицинске сврхе за собом повлачи низ контроверзи и негодовања, да ли је легализација неопходна.

Из Министарства цивилних послова БиХ саопшили су да ће у наредном периоду Комисија за сузбијање злоупотребе опојних дрога БиХ именовати Радну групу коју ће чинити стручњаци из области медицине и фармације. Они ће дати своје препоруке о оправданости легализације канабиса у медицинске сврхе и измјенама и допунама важеће легислативе. Комисију за сузбијање злоупотребе опојних дрога БиХ чине министар цивилних послова БиХ Адил Османовић, ентитетски министри здравља, те шеф Одјељења за здравље Брчко дистрикта.

"Пацијенти којима канабис може помоћи су обољели од мултипле склерозе, онколошки пацјенти, обољели од Алзхеимерове болести и пацијенти за које љекари процијене да им је потребно код болова, несанице, лошег апетита и слично. У комисију која ће одлучивати о легализацији канабиса обавезно би требали бити укључени љекари и фармацеути", изјавила је за Клиx.ба Билсена Шахман, чланица УО Коморе магистара Федерације БиХ.

Велики страх постоји и од злоупотреба које могу произаћи легализацијом канабиса у медицинске сврхе, али стручњаци сматрају како је већа опасност од тренутног стања јер пацијенти канабис узимају на своју руку.

"Уколико се све одради прописно и у складу са законом, нећемо имати злоупотребу, а сада је имамо и сада је ситуација на терену веома забрињавајућа јер наши пацијенти не знају шта узимају у смислу квалитета и по врло високим цијенама", закључује Шахман за Клиx.ба.

У наредном периоду се очекује званична одлука о евентуалној легализацији канабиса, а искуства пацијената који су већ користили канабис у свом лијечењу показују више него задовољавајуће резултате.

(Клиx.ба)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Ја

10.11.2015 13:21

Па и треба да буде зато сто је лијек! хттпс://www.yоутубе.цом/wатцх?в=Xј9ГВQмЛљц

ОДГОВОРИТЕ
Name

па

10.11.2015 14:03

Хоце це

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тако је

11.11.2015 13:57

Од сад цемо бити легално напусени па нас политицари неце морати напусавати

ОДГОВОРИТЕ