Шта ће Срби сад у Острави?!

Репрезентација Србије окупила се у Старој Пазови пред последњи овогодишњи меч на међународној сцени.

Фудбал 10.11.2015 | 08:40
Шта ће Срби сад у Острави?!

Двадесет националних тимова, укључујући домаћина, квалификовало се за Европско првенство у Француској, а преостала четири учесника биће позната након двомеча баража, који су на распореду од 12. до 17. новембра.

Србија, нажалост, нема никаквих "брига" по том питању, па ће у последњој утакмици ове године, против Чешке у Острави (петак, 20.30), играти за... Па, тешко је рећи за шта!

С обзиром на то да је следећи такмичарски меч тек кроз 10 месеци, да је неизвесно да ли ће Радован Ћурчић остати селектор у новом циклусу квалификација (за Мундијал 2018), као и то што је клупска сезона у пуном замаху, велико је питање са каквим мотивом и коликом жељом ће "орлови" истрчати на терен стадиона Базали.

Док их не видимо на делу, морамо да верујемо изјавама из Спортског центра у Старој Пазови, где су се наши најбољи фудбалери у понедељак окупили пред пут за Чешку.

"Пружа нам се прилика да потврдимо добру форму из септембра и октобра. Јако нам је жао што нисмо успели да се пласирамо на ЕП. Сада можемо само да се на миру 'престројимо' и дочекамо спремни наредне квалификације", каже крило ЦСКА из Москве, Зоран Тошић.

Центарфор Њукасла Александар Митровић уверава да мотив неће изостати.

"Када год се игра у националном дресу, има мотива. Пред нама су следеће године нове квалификације и време до тада треба искористити да се што боље припремимо".

"Везиста" Олимпијакоса Лука Миливојевић додао је да "увек треба наћи мотив за наступ у репрезентацији", али да то "није тешко, јер сви желимо да играмо у националном дресу".

Подсетимо да "добра форма", о којој прича Тошић, подразумева победе над Јерменијом и Албанијом од по 2:0, као и поразе од Француске (1:2, у пријатељском одмеравању снага) и Португала (1:2, на крају квалификација за ЕП).

Откако је Србија самостална држава, са Чешком смо се састали само једном и то у врло специфичном тренутку.

Утакмица у Ухерском Храдишту 16. августа 2006. била је прва под именом "Србија", након неуспеха Србије и Црне Горе на Мундијалу у Немачкој, а уједно је као селектор дебитовао Шпанац Хавијер Клементе.

Под вођством "Малог Наполеона" победили смо у гостима резултатом 1:3 (1:0), головима Данка Лазовића, Марка Пантелића и Александра Тришовића.

Уследиле су квалификације за ЕУРО 2008, у којима смо стартовали готово савршено, освојивши 10 бодова из прва четири меча (Азербејџан 1:0, Пољска у гостима 1:1, Белгија 1:0, Јерменија 3:0), али је у марту 2007. уследио пораз на гостовању у Казахстану (2:1), који нас је на крају скупо коштао. Као и бодови испуштени против Финске у Београду (0:0) и Јерменије у Јеревану (0:0).

Евентуална нова победа над Чешком, учесником ЕУРО 2016 и победником групе А, у којој су се такмичили Холандија, Турска и Исланд, могла би да подигне ниво ентузијазма у сусрет квалификацијама за СП у Русији, мада... Септембар је баш далеко и та прича је сада крајње магловита.

Убедљиво највећи добитник у случају позитивног резултата у Острави био би Радован Ћурчић, објективно једини члан репрезентације Србије који је "животно" заинтересован за исход те утакмице.

Играчима ће бити "ни из џепа, ни у џеп", јер би и победа остала у сенци неуспешних настојања да се домогнемо Француске, док би пораз у садашњој атмосфери равнодушности био прихваћен као нешто нормално и био би тема у медијима евентуално до недеље-понедељка.

СПИСАК

голмани Владимир Стојковић (Макаби Хаифа), Марко Дмитровић (Алкоркон), Дамир Кахриман (Црвена звезда);

дефанзивци Бранислав Ивановић (Челси), Ненад Томовић (Фиорентина), Марко Петковић (Звезда), Стефан Митровић (Гент), Душко Тошић (Бешикташ), Урош Спајић (Тулуз), Александар Коларов (Манчестер сити), Филип Младеновић (БАТЕ Борисов);

"везисти" Немања Матић (Челси), Радосав Петровић (Динамо Кијев), Лука Миливојевић (Олимпијакос), Немања Гудељ (Ајакс), Адем Љајић (Интер), Зоран Тошић (ЦСКА), Душан Тадић (Саутемптон), Филип Костић (Штутгарт), Александар Катаи (Звезда);

нападачи Лазар Марковић (Фенербахче), Александар Митровић (Њукасл), Петар Шкулетић (Локомотива Москва);

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

јоца

10.11.2015 09:46

иду мало да се увјезбају ..редовна текма..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Чуј

10.11.2015 13:01

глупости, шта ће Срби сад у Острави? Па да играју фудбал, треба значи по наслову ако се ниси пласирао не ЕП прекидај и не играј више. А боже будала.

ОДГОВОРИТЕ