"Елвако" дугује 22 милиона марака

Бијељинска фирма “Елвако” са 800 запослених прије рата, спала је на 133 радника и бори се са дуговима који износе око 22 милиона КМ, потврдио је за пословни портал ЦАПИТАЛ директор фирме Срђан Текић.

Република Српска 09.11.2015 | 16:16
"Елвако" дугује 22 милиона марака

„Елвако“ је са четири своја производна погона – Фабриком електрода за заваривање, Фабриком арматурних мрежа и панела за ограде, Фабриком процесне опреме и Фабриком шина водилица за лифтове запошљавао шест пута више радника него данас, објашњава инжењер Текић који је својевремено био директор овог предузећа, а од првог септембра ове године прихватио позив Синдикалне организације да поново води „Елвако“.

“У вријеме мог првог мандата на функцији директора, до 2006. године, “Елвако” је запошљавао 540 радника. Имали смо финансијски обрт од око 30 милиона марака, што је, изражено у тонама, износило око 30.000 тона готових производа”, подсјећа Текић.

Он наглашава да ово предузеће тренутно највише оптерећују енормне обавезе, створене кредитним задуживањем које није пратило увећање производње и прихода, одакле би се сервисирали мјесечни ануитети, него се догодило управо супротно, тако да су укупна дуговања предузећа око 22 милиона КМ, од чега су обавезе по кредитима око 17,4 милиона КМ.

Текић каже да је производња у овом предузећу, с обзиром на околности, далеко испод оптимума тржишних потенцијала овог предузећа у свим сегментима, изузев програма Процесне опреме, гдје се у двије смјене производе цистерне за течна горива за партнера из Холандије. Овај посао је дугорочнијег карактера, са могућношћу проширења.

“Производња у Фабрици електрода и арматурних мрежа, је испод захтјева тржишта, због немогућности финансирања набавке сировина, што је велика штета за предузеће. Фабрика шина за лифтове не обавља производњу још од 2012. године, али је линија за производњу сачувана и оперативна”, каже Текић.

Монтажа трактора одавно угашена

Текић истиче да је Фабрика за монтажу трактора одавно угашена, али је остала нова хала која ће се користити у сврху проширења актуелних капацитета.

Он каже да је свјестан изузетно тешких проблема који оптерећује ово предузеће, дуговања која превазилазе капитал, али, истиче да “Елвако” посједује изузетан потенцијал у свим сегментима, да има реалну могућност да запосли, поред садашњих 133, још најмање 150 радника свих профила и да ствара реалан доходак. Он наглашава да би представљало непроцјењиву штету да овакво предузеће нестане са домаће привредне сцене.

Већ два мјесеца менаџмент “Елвака” преговара са дугогодишњим партнером из Италије о обновљању пословне сарадње и о покретању производњу у Фабрици шина водилица за лифтове. На тај начин би “Елвако” био доведен у зону позитивног пословања.

Уз помоћ повјерилаца и банака, те уз репрограм дуговања, претварањем дуга у акције предузећа, предузеће би било у ситуацији да својим снагама све производне погоне подигне на оптималан ниво. Текић каже да се чине напори око проналажења инвеститора који би препознали потенцијал производних капацитета овог предузећа, а преговара се и повратку на тржиште Русије.

У Окружном привредном суду у Бијељини у току су припремна рочишта по тужби “Интегра Инжињеринга” Бања Лука, која се тичу обавеза преузетих по “Уговору о преузимању дуга по кредиту од 30. јуна 2011. године ”склопљеног између “БМД” Јања, “Интегра Инжињеринга” Бања Лука и “Елвако” Бијељина.

Извор: Цапитал

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

мама

09.11.2015 21:50

Онда сви функционери треба да полозе рацуне у ста су се потросили сви ти кредити и да сви одговарају за свје мандате а не само смијени једнога постави другога.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

09.11.2015 22:52

Приватизација: МГ МИНД (Каја), па ИНТЕГРАЛ ИНЖЕЊЕРИНГ. И ето га дуг од 22 милиона.

ОДГОВОРИТЕ