У БиХ регистровано 2.618 лажних новчаница

САРАЈЕВО, У периоду од 1. јануара до 5. новембра 2015, у Централној банци Босне и Херцеговине (ЦББиХ) регистровано је укупно 2.618 комада фалсификованих новчаница и кованица свих валута и апоена.

Босна и Херцеговина 09.11.2015 | 08:00
У БиХ регистровано 2.618 лажних новчаница

Код КМ новчаница, регистровано је укупно 998 комада фалсификованих новчаница, од којих највише у апоену од 20 КМ (634 комада), затим од 50 КМ (202 комада), те у апоену од 100 КМ (118 комада).

Од 1.376 комада кривотворених кованица КМ, најчешће је кривотворен апоен од 1 КМ (964 комада), затим од 5 КМ (314 комада), а најмање апоен од 2 КМ (98 комада).

„У истом периоду, регистрована су 163 комада кривотворених новчаница евра, а најзаступљенији је апоен од 20 ЕУР са 48 комада, затим од 50 ЕУР (43 комада), те апоен од 100 ЕУР (32 комада). Осим новчаница КМ и ЕУР, регистрован је и 81 комад кривотворених новчаница у другим валутама, од чега 77 комада фалсификата УСД, два комада ГБП, те по једна кривотворина у СЕК и АУД“, кажу из ЦББХ.

На питање, како препознати фалсификовану новчаницу, из ЦББХ одговарају: „Осим папира, који је специфичан и може се на додир разликовати од обичног папира, новчанице садрже заштитне елементе који се могу провјерити без употребе било какве додатне опреме. Тако нпр. када се новчаница окрене према свјетлу, у папиру се могу видјети водени знак и заштитна нит.

Новчанице имају и рељефну штампу која се може осјетити под прстима (портрет и текстови на лицу код КМ новчаница).

Постоје и оптички промјенљиви елементи који мијењају изглед или боју при промјени угла под којим се новчаница посматра.“

„Препоручљиво је провјерити што више ових елемената на сумњивој новчаници, па и упоредити их с елементима на другој новчаници која није спорна. Осим ових заштитних елемената, постоје и елементи који се провјеравају употребом одговарајуће опреме, а коју користе банке и друге институције“.

Кривотворене кованице се од аутентичних могу разликовати визуелно, те по димензијама, тежини, материјалу, магнетним својствима, детаљима у ковању и сл.

„Уколико дођу у посјед кривотвореног новца грађани требају то пријавити полицији“, подсјећају из ЦББХ.

Коментари / 0

Оставите коментар