Одлука о "бијелом хљебу" 10. новембра

Због огромног притиска јавности и очекивања међународне заједнице да се енормна јавна потрошња смањи и стави под контролу, у овом тренутку води се својеврсна утрка између извршне и законодавне власти у вези с уређењем области која третира исплате плата и накнада у институцијама БиХ.

Босна и Херцеговина 09.11.2015 | 07:40
Одлука о "бијелом хљебу" 10. новембра

Наиме, у тијелима и органима Босне и Херцеговине тренутно се "провлаче" два закона о платама и накнадама, готово идентична по форми, али суштински различита у неким од кључних одредаба, као што је питање регулирања "бијелог хљеба" за званичнике који су окончали мандат.

Подсјећамо, закон којим би се укинула ова скандалозна повластица, предлагача Дамира Арнаута (посланика СББ-а), већ је прошао у Представничком дому, но у Дому народа стоји већ око пола године.

У међувремену, Министарство финансија БиХ је креирало властити приједлог закона, по којем би званичници и функционери право на ову привилегију имали шест, а не 12 мјесеци, као досад. Надаље, овај закон третира и мијењање накнада за рад у управним и надзорним одборима, али и додатака на плату припадницима полицијских агенција у БиХ.

Нацрт овог закона стављен је на дневни ред посљедње сједнице Вијећа министара, но о њему се нису изјашњавали "док се министри не упознају с њим" и Министарству финансија евентуално пошаљу своје примједбе.

У међувремену, из Дома народа долазе најаве да би "њихов" закон, "Арнаутов закон", коначно могао да буде усвојен на сједници 10. новембра.

"Закон је прошао наше Повјеренство за финансије и прорачун и биће на дневном реду сједнице Дома народа у уторак", потврдила је Љиља Зовко (ХДЗ), делегат у Дому народа и предсједавајућа ове комисије.

Осврнувши се на закон Министарства финансија, каже како јој је драго да се Вијеће министара није изјашњавало "јер је остављена могућност за дораду".

"Очекивања од овог закона су велика, јер јавну потрошњу морамо скресати и ставити под контролу. Особно ћу се ангажирати да тај закон буде с очекивањима наведеним у Реформској агенди", истиче Зовко.

Драгутин Родић, делегат Срба у Дому народа, истиче да се и у претходном мандату залагао за системско уређење овог закона и области.

"Многи досадашњи покушаји били су популистички. Ја немам никакве дилеме, за укидање сам 'бијелог хљеба' и тако ћу се и изјаснити. Можда, евентуално, треба увести неки краћи период од мјесец-два, док се људи не снађу", истиче Родић.

Ни за Сифета Поџића (ДФ), делегата Клуба Бошњака у Дому народа, нема дилеме да привилегију "бијелог хљеба" треба укинути.

"То је закон из визије 14-22 ДФ-а, који је СББ преузео од нас. То је рационалан и користан закон и ми га потпуно подржавамо", поручује Поџић.

Закључује да је расположење у Дому народа такво да би овај закон на сједници 10. новембра коначно могао да буде освојен.

НН

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

јоца

09.11.2015 07:24

бијели хљеб није здрав бољи је црнии.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Комсо.

09.11.2015 07:57

КОЛИКО ЈЕДУ, А САМО СЈЕДЕ ОВИ ПОЛИТИЧАРИ СУ СЕ ИЗОБЛИЧИЛИ ОД ДЕБЉИНЕ.САМО ЛАПРДАЈУ ВЕЋ 20 ГОД.И ПОСТАЛИ СУ ОМРАЖЕНИ КОД НАРОДА.

Name

Ниња

09.11.2015 09:15

Нек продузе са године на 5 година лезања. Па нигдје то нема да лезис и оримас паре, нигдје

Name

Микаило

09.11.2015 07:58

Од цега це нам наса Дусанка М. зивјети ако укинете повластице?

ОДГОВОРИТЕ
Name

нено

09.11.2015 07:59

Бијели хљеб није здрав? ако је тако онда га треба одмах забранити законски!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Соколац

09.11.2015 09:49

Дабогда им све црно било од сад па док су живи . Нетребало им ништа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Надреалиста

09.11.2015 11:31

Апотека им менза била, а?

Name

направили помак ,

09.11.2015 14:07

Сви политицари су направили помак, сваког дана све им веци стомак...

Name

Ристо

13.11.2015 10:37

А ста су то добро урадили или направили да народ боље зиви па да им се даје бијели хљеб треба им плате смањити за 80% висе нису ни заслузили.А не да јос буду наградјени.

ОДГОВОРИТЕ