Вучић је кључни политичар на Балкану

Премијера Србије канцелар Немачке, лидери ЕУ, премијер Кине и председник Русије у више наврата назвали су "фактором стабилности на Балкану", а ево зашто је председник Владе Србије један од најјачих политичких лидера у региону

Србија 09.11.2015 | 07:38
Вучић је кључни политичар на Балкану

Председавајући Савета министара БиХ Денис Звиздић српског премијера је током посете Сарајеву прошле недеље назвао најзначајнијим човеком на Балкану, а да је председник Владе Србије Александар Вучић најзначајнији лидер на Балкану и “фактор стабилности” говоре речи канцелара Немачке Ангеле Меркел, челника ЕУ, па и самог председника Руске Федерације Владимира Владимировича Путина који су у више наврата тако ословили премијера Србије!

Сами резултати рада српског премијера и његове Владе указују на то да Александар Вучић иза себе има јаке адуте који говоре у прилог тези да је један од водећих политичких лидера на Балкану.

Да је Србија на добром путу и да је Влада Србије на челу са Александром Вучићем води у добром правцу потврдио је и сам ММФ, који предвиђа стопу привредног раста од 0,8 процената, а према најавама премијера тај проценат ће ићи и на преко један, а пројектовано је да у 2016. години он иде и на 2 одсто (у економским круговима када земља има толики раст сматра се да је држава у развоју и да је њена економија у благој експанзији).

Према званичним подацима дефицит Србије је на “историјском минимуму” и како је приликом посете Сарајеву, а када је најавио да ће Србија помоћи изградњу Сребренице, премијер Србије Александар Вучић изјавио “Србија после дужег времена нема проблем са кеш ловом – ликвидношћу”.

Колико је углед Владе Србије на челу са Александром Вучићем порастао у свету најбоље говори “победа у СБ УН” када није изгласана Резолуција о Сребреници, а којој се званични Београд оштро противио. Подсетимо тада су на страну Србије отворено стале две најјаче земље на свету Кина и Русија (која је уложила вето).

Да је за ЕУ премијер Србије Александар Вучић врло важан фактор могли су сви да виде у “Царинском рату” Србије и Хрватске, када је после посете Јоханеса Хана Београду Загреб одустао од блокаде границе!

Београд је за веома кратак временски период постао центар дипломатске активности, а у њега редом су долазили Ангела Меркел, Владимир Путин, Јоханес Хан, шеик Мухамед бин Зајед, премијер Кине Ли Кећијанг и многи други лидери, а у главном граду Србије одржан је Самит Кине и 16 земаља Централне и Источне Европе, док ће у децембру у Комбанк Арени бити одржан Самит ОЕБС-а.

Аналитичар Бранко Радун каже за Телеграф.рс да је дефинитивно премијер Александар Вучић један од најзначајнијих политичких лидера у региону.

"У прилог тој тези говоре састанци које има и са Истоком и са Западом, као и добра подршка у Самој Србији",  каже он.

Србија према званичним подацима ЕУ међу земљама у региону, нуди најбоље услове инвеститорима, што јасно стоји у последњем Извештају ЕК, као и податак о 17 милијарди евра трговинске размене Србије са Европском унијом!

У Србији се спроводе и мере фискалне консолидације и Србија је, према Вучићевим речима, једина земља која је кренула у те реформе без притисака међународних финансијских институција.

Србија према званичним подацима ЕУ међу земљама у региону, нуди најбоље услове инвеститорима, што јасно стоји у последњем Извештају ЕК, као и податак о 17 милијарди евра трговинске размене Србије са Европском унијом!

У Србији се спроводе и мере фискалне консолидације и Србија је, према Вучићевим речима, једина земља која је кренула у те реформе без притисака међународних финансијских институција.

Почетни знаци привредног опоравка указују на крај рецесије у Србији, која би ове године требало да евидентира раст бруто домаћег производа (БДП) од 0,5 одсто, махом захваљујући солидном извозу – саопштила је Европска централна банка (ЕБРД).

Привредни раст Србије ће 2016. убрзати на 1,8 одсто захваљујући јачању економија ЕУ и расту домаћих инвестиција. Ипак, висок ниво ненаплативих зајмова по свој прилици ће бити решаван постепено, а обим кредитирања остаће скроман, наводи ЕБРД.

Извор: Телеграф

 

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

сара

08.11.2015 18:08

За успјесне предсједнике се и не цује.Људи раде и суте.Додиј и Вуциц сваки дан се хвале и дају неке изјаве,свакодневно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

размисљам несто

08.11.2015 18:09

Па и Додо је у БиХ био исто пре 16 г, па сада замислите се мало, е моји Срби ниста доброга донијет неце ни он ни будуци политицари. Е то су цињенице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

08.11.2015 18:16

А нас Баја срозао се гадно за доброг политицара треба одгој култура и здрава политика

ОДГОВОРИТЕ
Name

на правом путу,

08.11.2015 18:53

Овдје се говори о Вуцицу и резултатима које постизе Србија.Камо среце да имамо јос водја као сто је Вуциц и много тога би другације изгледало. Праведан, постен, за сарадњу за мир, он це за кратко вријеме бити кандидат за Нобелову награду за мир.

Name

Градиска

09.11.2015 05:17

Младен Босиц је политицки врх

Name

марко самардзиц

08.11.2015 18:45

Аца драмосер ха,ха,ха!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брле

08.11.2015 18:56

Вец испробани методи. Мене је страх, цим га свабе хвале, ста је било са Милосевицем, није било бољег сарадника са балкана, а како је просао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микић

08.11.2015 20:25

Немој брате СРНине да се "плашиш" што Швабе Вучића хвале. Од њега зависи мир не само на Балкану већ у цијелом свијету само ако Вучић буде могао на толико дјеловса СРБе да подјели!

Name

Игор

08.11.2015 19:41

Игнорисао је насег предсједника милијардера, покусава несто да направи у Србији али не прави се пита од гована. Вец је нападнут од остатака слузбе у облику Курира. КАКО ЉУДИ ЈЕДНОМ НЕ СХВАТЕ Ј..Е СЕ СВИМА ЗА СВАКОГ.Зато ста те брига ко те хвали него како ти видис и зивис. Србин сам од главе до пете али људи ми смо такви. Не постујемо ниста, ниста нам није свето. Данас једна сутра дуга прица. Јадан је онај ко мисли да мозе несто промијенити у главама народа. А народ је овца и зато га сиса један по један и крај прице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зеро

09.11.2015 03:28

Слажем се у потпуности,ми смо људи који воле да се хвале и ките тудјим перијем.За оног Курза се и не чује,момак ради свој посао а Аустријанце заболе она ствар да ли је Вучић важнији од њега.Русија и Кина стављају ВЕТО од 92-ге ,код Коштунице,Милошевића,Тадића па ево сад Вучић ко нека фаца јер су они ставили Вето,иди бре.

Name

Игор

09.11.2015 06:59

Такви смо и готово. Зивимо као да ниста послије нас нема. Зато свака генерација унука пљује по ономе сто су им дједови радили. Упропастио нас краљ Александар гурнуо нас у Краљевину СХС, упропастио нас загорац цопави Тито гурнуо нас у Југославију. Па ето гурају нас кад се дамо гурати. Зато послије Вуцица Вуциц или било ко а овце спремите за сисање. Истина вец одавно код многих масиница ради на празно јер вуне нема али брзо они предју у вампире па им је и крв добра...

Name

цулафицвинка

09.11.2015 15:40

Дивно је имати премијера као сто то Србија има камо среце да имамо јос тако дивних политицара где бих био крај успеху насе дрзаве премда и овако цемо бити дрзава са најбоље уредјеним законима и свим другим циме се једна дрзава мозе похвалити.

ОДГОВОРИТЕ