85 милиона долара подијелио радницима

Доналд Фриесе одрастао је у сиромаштву, трудио се како би постигао више у животу и када је засјео на трон одлучио је своје богатство подијелити с онима који су га зарађивали заједно с њим.

Свијет 08.11.2015 | 19:50
85 милиона долара подијелио радницима

“Нисам то све могао изградити без мојих радника и зато сам сматрао да је фер да дио своје зараде подијелим с њима”, рекао је Фриесе.

“Знате како кажу да су неки људи рођени како би јели са златном кашиком. Ја чак нисам имао ни кашику”, каже 75-годишњи Доналд Фриесе док сједи у стерилном корпоративном уреду за конференције у Лос Ангелесу.

Фриесе је побјегао од сиромаштва у којем је одрастао у Пеннсyлванији 1958. тако што се одмах по завршетку средње школе пријавио у војску. Ондје је провео три године, а потом се преселио у Цалифорнију са свега 125 долара у свом џепу.

Запослио се у складишту дистрибутера за индустрију стакла као шести радник. Полако је напредовао, све више и више све док није стигао до мјеста партнера у компанији. Када се 1997. старији партнер отишао у пензију, Фриесе је купио другу половину компаније коју до тада није посједовао. Током година посао је проширивао, а потом се упустио и у производњу.

Данас компанија дистрибуира или производи више од 65 хиљада производа за индустрију стакла.

Сам за њу каже како производи све осим самог стакла. Када је напунио 70 почео је размишљати како током идућих година на животу одржати компанију. Тражио је купца и одлучио се продати једном од иначе својих највећих купаца, ирској твртки ЦРХ.

Фриесе је за компанију добио 1,2 милијарде долара у кешу и 100 милиона долара у задужницама. Нови купац задржао је свих 1600 радника. Када је Фриесе платио порез остало му је 885 милиона долара.

Притом свему је задржао складиште и дистрибуцију кроз центре у Сједињеним Државама, Канади, Европи и Аустралији. Форбес је његову вриједност процијенио на милијарду долара.

Како би се захвалио својим запосленима износ од 85 милиона долара одлучио им је исплатити као бонусе. Радник је минимално добио 5 хиљада долара.

Извор: Форбес / Независне

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

А КОД НАС

08.11.2015 14:19

ИМА ЛИ КОД НАС И ЈЕДАН ОД ОВИХ НОВОПЕЧЕНИХ ГАНГСТЕРА БОГАТАША ДА ОВАКО НЕШТО УРАДИ. НЕМА. МА ЈА, КОД НАС СУ ПАМЕТНИ, НЕ БИ ОНИ ДАЛИ НИ МАРКЕ. НИКОМЕ. А КАМОЛИ ДА КАО ВАНДЕРБИЛТ, КАРНЕГИ, ФОРД И ОСТАЛИ СТАРИ МОМЦИ ФИНАНСИРАЈУ ЗНАЊЕ, УНИВЕРЗИТЕТЕ, МУЗЕЈЕ, НАУЧНА ИСТРАЖИВАЊА. ШТА ЋЕ НАМА НАУЧНА ИСТРАЖИВАЊА КАД ДИПЛОМА КОШТА 1000 МАРАКА, А ЗА МИНИСТРЕ 1001 МАРКА. НИСМО МИ ЈОШ ДОСТИГЛИ. СРЕДЊИ ВИЈЕК. БАЛКАНСКИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ММФ

08.11.2015 14:21

Бољи је од њега онај ваш вожд из Лакташа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мали

08.11.2015 14:52

Боље је тако него да плати порез сад има славу да је хуманиста, итд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

блука

08.11.2015 17:58

Могао би и Баја да сваком становнику РС подијели по 1000 КМ и јос би му остало за 2 зграде владе. Кад је цовјек "успјесан" и "способан".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

09.11.2015 16:20

Ја мислим да су наси лопови богатаси најгори сто постоје на свијету њима је дупе зинуло на паре да не би родјену мајку помогли а да не говоримо о радницима,и да буде веце зло све је то неписмена и некултурна стока.

ОДГОВОРИТЕ