Париз: Вавринки сет, Новак у финалу на Марија!

Новак Ђоковић наставио је да исписује тениску историју у 2015. години пласманом у финале последњег Мастерса у сезони у Паризу. Британски тенисер Енди Мари постао је пре тога први финалиста Мастерса у Паризу после не баш лаке победе над Давидом Ферером из Шпаније.

Тенис 07.11.2015 | 22:40
Париз: Вавринки сет, Новак у финалу на Марија!

Српски тенисер је у репризи финала Ролан Гароса победио Стана Вавринку са 6:3, 3:6, 6:0.

Швајцарски тенисер још једном је потврдио да тренутно можда и једини има игру за првог играча света. Одузео му је први сет још од финала УС опена, подсетио је у појединим тренуцима на финале Ролан Гароса, али ни то није било довољно.

Ђоковић је на изгубљени сет одговорио фантастично, био је током меча далеко од свог најбољег издања, али је ипак обезбедио 14. узастопно финале у 2015. години.

Српски тенисер покушаће у недељу да псотане први тенисер у историји који је у једној години освојио шест Мастерса, а ривал ће му бити Енди Мари који је претходно у два сета победио Давида Ферера. Био је ово 23. међусобни дуел Ђоковића и Вавринка и 19. победа најбољег тенисера света.

Ток меча:

Новак је добро ушао у дуел, добио је уводних шест поена и стигао до 0:30 на сервис Швајцарца. Није ипак успео да направи брејк иако је имао једну брејк шансу, па је Вавринка успео уз доста потешкоћа да изједначи на 1:1.

Оно што је пропустио у другом, Новак је надокнадио у четвртом гему. Изборио се за две везане брејк прилике и код друге је сачекао велику грешку Вавринке - 3:1. У наставку сета није било брејкова, ни брејк лопти, иако је Ђоковић имао проблема у седмом и деветом гему.

Вавринка је снажним ударцима са основне линије правио одређене проблеме првом тенисеру света, али Новак је успео да остане миран и после 40 минута повео је са 1-0 (6:3).

Новак је после добијеног првог сета идеално почео други. Одмах је натерао ривала на неколико грешака и одмах је направио брејк. Вавринка се ипак није предавао, иако је у суботу рано ујутро завршио четвртфинални дуел против Надала.

У четвртом гему је напао, сачекао је слабији сервис гем првог играча света и успео је да врати брејк из пете шансе. Новак је одиграо веома лоше у тим тренуцима, а гем је изгубио после покушаја да одигра сервис-волеј после другог сервиса.

Ушао је Швајцарац 'у главу' Новаку у тим тренуцима и вероватно га подсетио на финале Ролан гароса. Новак је ушао у серију грешака, играо је непрепознатљиво лоше, па је Вавринка брзо повео са 3:2 и у шестом гему је стигао до нових брејк шанси. Новак се са првом изборио, али код друге је послао форхенд у аут - 4:2. Већ у наредном гему Новак је могао да се врати, али је пропустио прво две везане, а потом још једну брејк лопту.

На крају гема српски тенисер реаговао је изнервирано ударивши рекетом о патику, што је публика у Берсију дочекала звиждуцима. Новак је брзо смањио на 5:3, али је Вавринка исто тако брзо одсервирао за 1-1 у сетовима.

Иако је био видно нервозан, Новак је успео да се консолидује почетком одлучујућег сета. Добио је уводни гем, а онда је направио још један брејк искористивши трећу од три везане брејк шансе.

Није Ђоковић поновио грешку из друготг сета, иако је Вавринка могао одмах да се врати. Имао је Швајцарац 0:30 у трећем гему, али је направио неочекивану грешку и српски тенисер је уз четири везана поена повео са 3:0.

Финиш меча неодољио је подсетио на њихов дуел на Аустралијан опену ове године. Ђоковић је убацио у већу брзину и протутњао је одлучујућим сетом - 6:0.

Мари је у првом полуфиналу Париза савладао Ферера резултатом 6:4, 6:3, после нешто мање од 100 минута игре.

Као што је било и очекивано, меч су обележили дуги гемови и размене у којима су играчи много пута ударали лоптицу, а у таквим условима више снаге имао је Мари.

Он је већ на старту меча направио брејк из друге шансе, али није успео да сачува вођство, па је Ферер изједначио на 3:3. Ипак, два гема касније Шпанац је поново поклекао и са ’нулом’ изгубио гем, а потом и сет.

Давид је пре тога имао четири брејк лопте, од тога три везане, али их је пропустио и његова игра се распала.

Међутим, успео је да се ’ресетује’ почетком другог дела игре – спасио је једну шансу ривала, а онда му одузео сервис за 1:3. Када се очекивало да ће унети неизвесност у овај дуел, он је поново стао. Мари је везао пет гемова, од тога два брејка, и посао завршио у два сета.

Иако је био узбудљив, меч у ’Берсију’ обиловао је грешкама – Шпанац је направио 20, а Британац чак 14 више. Енди је имао много више винера и управо му је агресивност у важним тренуцима донела тријумф – 26:10.

Момак из Данблејна остварио је и лични рекорд – први пут се у каријери пласирао у полуфинале Мастерса у Паризу, а одмах и у финале.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Бошњак

08.11.2015 06:22

Након завршетка меча Ђоковића и Варвинке, ЉУДИНА, ГОСПОДИН, НОВАК ЂОКОВИЋ је дјечаку који је скупљао лоптице, поклонио рекет и тиме још једном доказао зашто је КРАЉ, КРАЉЕВА. Пуно здравља и усјеха у каријери.Навијам за Тебе у финалу, СРЕЋНО.

ОДГОВОРИТЕ