9 понуда за откуп кредита Бобар банке

За потраживања пропале бијељинске Бобар банке заинтересовано је десет купаца, али је један елиминисан из трке и продавци конкретне понуде очекују са девет адреса.

Република Српска 07.11.2015 | 19:00
9 понуда за откуп кредита Бобар банке

Бобар банка у ликвидацији је недавно објавила оглас за продају цјелокупног кредитног портфолија. Рок до којег је заинтересовани купци требало да доставе пријаве којима потврђују интересовање за куповину потраживања истекао је 30. октобра.

- Од десет пријава прихватили смо девет које иду у даљи процес. Потенцијални купци чије су пријаве прихваћене имају рок до 15. децембра да доставе конкретне понуде. Међу потенцијалним купцима је пет банака из БиХ, двије фирме из Хрватске које су заинтересоване за откуп дијела потраживања банке у тој земљи, двије фирме из Републике Српске и једна из Аустрије - рекао је ликвидациони управник Бобар банке Миле Максимовић.

Заинтересовани за куповину потраживања сада ће морати да потпишу са ликвидационим управником уговор о заштити и неоткривању повјерљивих информација.

- Послије тога ће моћи извршити увид у документацију о кредитима. Након што анализирају како су обезбијеђени кредити до 15. децембра ће имати рок да доставе понуду за куповину потраживања. Потенцијални купци су заинтересовани за конкретне кредите и ако постигнемо праву цијену, нема разлога да их не продамо. Они неће ни гледати сву документацију, а неки су већ дали понуде и прије увида у документацију - казао је Максимовић.

Потраживања Бобар банке која су понуђена на продају износе 239 милиона КМ, од чега се 215 милиона односи на кредите одобрене правним лицима и предузетницима, а 24 милиона физичким лицима. Максимовић је појаснио да кредите грађана могу откупљивати искључиво субјекти који имају дозволу Агенције за банкарство Републике Српске, односно банке и микрокредитне организације.

Говорећи о наплати дуговања, Максимовић је рекао да је блокада рачуна највећих дужника дала резултате, али да проблем представља законско ограничење да могу бити блокирани рачуни дужника само у банкама у Републици Српској.

- Проблем је што нису блокирани рачуни у ФБиХ, па су неке фирме отвориле рачуне у том ентитету. Али, ми свакако идемо са тужбама и у идућој години очекујемо значајнију наплату по том основу - рекао је Максимовић и додао да путем суда покушавају да наплате више од 200 милиона КМ потраживања.

Агенција за банкарство Републике Српске блокирала је крајем прошле године све рачуне највећих дужника Бобар банке који су тада дуговали 39,4 милиона КМ. Та одлука је услиједила након што је Агенција за банкарство крајем новембра 2014. увела принудну управу у Бобар банку, јер није радила у складу са законом. Непун мјесец касније Бобар банци је одузета дозвола за рад и покренут поступак њене ликвидације.

Лицитација

Миле Максимовић је истакао да велики интерес влада и за куповину зграде у Бијељини, у којој је сједиште банке. Она ће са осталом покретном и непокретном имовином бити понуђена на продају на лицитацији 17. новембра.

- Имамо већ један уплаћен депозит за зграду и очекујем да ће она сигурно бити продата. За осталу понуђену имовину има интереса, али како ће се ствари одвијати на дан продаје, не могу да кажем - рекао је Максимовић.

Почетна цијена имовине која ће бити понуђена на лицитацији износи 3,7 милиона КМ.

Извор: Инфо БН

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Готови сте

08.11.2015 12:32

Сви ви ћете иза решетака, бандо изопачена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

08.11.2015 17:14

Пара има када банка треба да прода своја потраживања, а када треба да врати паре онда нема бато. Под хитно да се сав новац уприходован од продаје потраживања врати депонентима, а нарочито општини Требиње и Дистрикту Брчко као највећим депонентима.

ОДГОВОРИТЕ