Дураковић: Пружамо руку помирења Вучићу

Начелник општине Сребреница о предстојећој конференцији, посебним мерама обезбеђења, односу Србије и Републике Српске: За безбедност задужен МУП Републике Српске. Окренути смо према Србији. Бакир иницијатор конференције.

Република Српска 07.11.2015 | 21:55
Дураковић: Пружамо руку помирења Вучићу

Премијер Србије Александар Вучић предводиће групу званичника, њих преко 200, који ће 11. новембра доћи у Сребреницу због конференције о привредним и инфраструктурним пројектима ове пограничне регије са Србијом. За посебне мере безбедности задужено је Министарство унутрашњих послова Републике Српске, да нам се не би поновио 11. јул - каже у интервјуу "Новостима" начелник општине Сребреница Ћамил Дураковић.

Он истиче да су на конференцију, која ће трајати два дана, позвани и председник Милорад Додик и премијерка Републике Српске Жељка Цвијановић, чланови Председништва БиХ, као и званичници из Хрватске, Словеније, Црне Горе, који су присуствовали комеморацији у Поточарима 11. јула.

* Осим економских, да ли ће бити речи и о политичким темама, о помирењу?

- Биће то микс економских и политичких питања. Првог дана конференције биће речи о политици, јер нам је битно да створимо предуслове за нормално функционисање привреде и живота.

* Може ли се рећи да је акценат конференције на привлачењу српских инвеститора, с обзиром на географски положај Сребренице?

- Ми се граничимо са Србијом и нормално је да то очекујемо. Јако је битно и што ће ускоро почети да се гради мост Братунац - Љубовија, који ће овај крај још више отворити ка Србији. И производња на подручју наше општине је окренута према Србији. Комшије смо и важно је што Србија има намеру да доведе инвеститоре. Илузорно је очекивати да ће нам пре помоћи Шпанија, него Србија.

ИСТРАГА

* Истрага о нападу на Вучића није довела до хапшења нападача?

- Истрага се води на нивоу државе БиХ и сматрам да треба да се приведе крају. Не могу никоме ништа да наредим, али очекујем да се истрага заврши и да се на то стави тачка. Тај напад је нанео огромну штету Сребреници и Сребреничанима. То је иза нас и сада се морамо окренути сарадњи.

* Какву реакцију Сребреничана очекујете после напада на премијера Вучића 11. јула?

- Инцидент који се десио оставио је мрљу и засенио оно због чега смо се окупили тог датума. Премијер Вучић је својим политичким деловањем након тога избалансирао укупну ситуацију и поново показао да је лично спреман да допринесе бољитку грађана ове регије. И ми смо спремни на помирење и да поново пружимо руку Вучићу. Сребреничани ће сигурно поздравити Вучића због оваквих ставова, јер ми морамо живети и након 11. јула. Његов поновни долазак је веома значајан и показује да он води истинску политику помирења и регионалне сарадње. То је српски званичник са којим Бошњаци треба да сарађују, ради добробити свих у БиХ.

* Због својих ставова и изјава у којима сте потенцирали помирење и извињење Вучићу након напада на њега, осуђени сте у већем делу бошњачке јавности у БиХ?

- Нажалост, након што сам рекао да Вучићу треба пружити руку, назван сам издајником. Схватам да живимо у подручју где су сећања још свежа и где је донедавно било клања и убијања. И још постоје групе људи који најбоље функционишу у поделама и политици националпримитивизма. Уверен сам да ће они у време које долази постати мањина. Морамо кренути напред, како бисмо наредних 100 година причали о миру, а не о томе ко је кога убио и зашто. То морамо учинити због своје деце, како она не би поново била жртве, као што је то било протеклих 100 година на овим просторима.

* Чујете ли се са лидером СДА Бакиром Изетбеговићем и како он гледа на предстојећу инвестициону конференцију и уопште процес помирења?

- Он је један од иницијатора ове конференције. Чланови Председништва долазе у Сребреницу 11. новембра и самим тим дају подршку сарадњи са Србијом.

ПОЛИТИЧАРИ ДА НАМ НЕ СТАЈУ НА ПУТ

* Какви су тренутно међунационални односи у Сребреници?

- Ако се узму у обзир размере и последице рата овде, могу рећи да сам задовољан. Нисмо до сада имали ниједан случај озбиљне освете, напада, или убиства. Оно што постоји то је да свако наравно има своју причу о догађајима у протеклом рату. Врло је тешко помирити те ставове, али ево, време је пред нама, мислим да је економија и оно од чега људи живе, оно што је важно. Од политичара очекујемо само да нам не праве проблеме и не стају на пут, па ће се и народи лакше помирити.

Извор: Вечерње новости

 

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

краљ

07.11.2015 10:35

Вуциц је несумљиво број 1 на Балкану.Све је цовјек поредо како треба. Свака цаст

ОДГОВОРИТЕ
Name

Како си ти...

08.11.2015 07:00

...Плитак...ццц...ијуууу!!!

Name

Овај

07.11.2015 11:07

Овај сам себи дизе рејтинг. Па који си ти ниво да то изјављујес. Ваљда би то требао да уради твој сеф, а неце никад. Која је то демагогија свиленог гајтана

ОДГОВОРИТЕ
Name

кккл

07.11.2015 11:18

Велицина цовјека је у прихватању своје греске а Вуциц то сигурно јесте. У праву је када казе да су срби и босњаци толико слицни и да је то узрок сукоба, исто као два брата када се заваде око глупости буду толики непријатељи до убиства. Назалост.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре кккл

07.11.2015 11:30

Хоцес да казес браца по Бабине линије....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бег

07.11.2015 12:41

Некад помислим.да помирења и овакви постени и искрени позиви на мир на зивот какав треба да буде извињења те позив да се Вуцицу прузи рука и извињења поред оваквих коментара мозда и не треба.Надам се да су у мањини и да це остати у го.нима каква заслузују а паметни постени и праведни људи да иду даље раде на помирењу и сузивоту због насе дјеце и будуцности.

ОДГОВОРИТЕ
Name

за Бег

08.11.2015 09:04

А ти би у свему томе да будес Бег? О цему прицас,писес цовеце? Да ли ти стварно верујес у све оно сто један политицар казе? Требас да знас да никада народ није поцео никакву несрецу и зато не пљуј по народу. Богољуб

Name

xx

07.11.2015 13:16

НЕмој никад вјероват турцину сједним пијес а на другом сједис исто ти мисле оба!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зеро

07.11.2015 14:41

А ста друго да ти мисле кад си такав.

Name

Хомо сапиенс

07.11.2015 15:49

Не подрзавам долазак Вуцица у Сребреницу, не само због тога сто су га покусали убити а нису ни ухапсили нападаце - нити це, вец и због тога сто се Сребреници континуирано помазе кроз многобројна медјународна и домаца финансијска улагања. У Сребреницу је до сада улозено кроз разне врсте помоци средстава која се мјере десетинама милијарди Еура, те са правом Сребреницу многи називају "Европском перионицом новца". Након свега се стице утисак да су Сребреницани навикнути на разне врсте донација и добијања бесповратних средстава, а у Сребреници је сваким даном све мање становника (са пребивалистем). Према томе, уз сво разумијевање и увазавање курса Вуцицеве политике према Републици Српској и БиХ, треба бити опрезан јер крајњи циљ такве политике са Сребреницом неце бити постигнут. Измјеном правне регулативе (Закона о територијалној организацији Републике Српске)припремити услове да се Сребреници УКИНЕ СТАТУС ОПСТИНЕ, цим би се врло брзо много ствари довело у ред и измедју осталог развластили многи корумпирани медиокритети који себе називају политицарима (као сто је овај "струцњак" Дураковиц) и који себи дају за право да раде ста хоце манипулисуци донацијама и становниством Сребренице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сос

07.11.2015 16:16

У праву си xx, то је тако.

ОДГОВОРИТЕ
Name

торпедо

08.11.2015 06:59

Док год не будемо имали поверење једни у друге зивјет цемо бједницки. Нама је најбитније ко је које вјере. Велика греска.јос свако за своју вјеру мисли да је најбоља. Требали би ми позабавит се неким другим стварима а не вјером.

Name

вупер

08.11.2015 03:19

Треба извуци паре од било кога.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Занима ме

08.11.2015 08:58

Има ли камен у тој руци коју му "прузас"? Политицари су сви исти.

ОДГОВОРИТЕ