Оптужница за корупцију против 11 цариника

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу која 11 царинских службеника Управе за индиректно опорезивање /УИО/ БиХ терети за коруптивна кривична дјела, злоупотребу положаја или овлаштења и стицање противзаконите имовинске користи на Аеродрому Сарајево.

Босна и Херцеговина 07.11.2015 | 10:54
Оптужница за корупцију против 11 цариника

Из Тужилаштва БиХ саопштено је да је оптужница у предмету кодног назива "Голд" са највише обухваћених оптужених овлаштених службених лица у постдејтонској БиХ.

Оптужени су шеф Царинског терминала, као и шефови смјена у путничком саобраћају и цариници, односно цјелокупна постава царинских службеника који су радили на путничком терминалу Аеродрома Сарајево.

Оптужницом су обухваћени Вехид Садиковић /56/, запослен на позицији шефа Царинске испоставе Аеродром Сарајево, те вође смјене Зоран Лончар /63/, Менсур Машетић /63/ и Тауфик Шемдин /42/, као и цариници у овој испостави Маид Кеч /51/, Бранка Тешић /59/ и Мухамед Хањалић /54/.

Оптужени су и цариници Емир Чаушевић /42/, Зијад Хаџифејзовић /38/, Дамир Бурназовић /41/, као и Дамир Дудо /43/ запослен у Сектору за спречавање кријумчарења и царинских превара у УИО БиХ.

Тужилаштво БиХ наводи да је спровело детаљну и добро осмишљену истрагу са посебним истражним радњама које је спроводила Гранична полиција БиХ уз помоћ и асистенцију Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ, па су прикупљени видео-снимци инкриминишућих кривичних дјела вршених у просторима аеродрома који нису обухваћене стандардним видео-надзором.

Царински службеници оптужени су да су као организована криминална група дужи период злоупотребљавали службени положај и овлаштења која су им дата у вршењу дужности, те су приликом уласка путника у царински простор БиХ стицали незакониту имовинску корист, омогућавајући лицима повољнији третман или ослобађање од царине приликом царињења робе у замјену за новац или друге облике користи.

На овај начин оптужени су стекли незакониту имовинску корист, а Тужилаштво БиХ најавило је да ће у овом предмету тражити одузимање противзаконите имовинске користи.

Оптужница их терети да су починили кривична дјела организованог криминала, а у вези са кривичним дјелима злоупотребе положаја или овлаштења и кривичним дјелима примања дара или других облика користи.

Ова оптужница показује одлучност Тужилаштва БиХ да се заједно са полицијским и безбједносним агенцијама бори против свих облика корупције, а нарочито против коруптивних појава у којима су починиоци овлаштена службена лица институција, истиче се у саопштењу.

Уз оптужницу, Тужилаштво БиХ прилаже више десетина материјалних доказа и предлаже позивање 56 свједока и стручних вјештака.

Оптужница ће бити прослијеђена Суду БиХ на потврђивање.

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

бн

07.11.2015 10:45

Којих 11 против свих треба

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милорад

07.11.2015 15:07

Против свих па да ти мало дођес...мало јос сачекај

ОДГОВОРИТЕ
Name

браво

07.11.2015 22:52

добро је помало се хапсе ситније рибице ал се хапсе а у РС изгледа да нема лоповлука или је све опљацкано ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Олафа чекајући

08.11.2015 18:50

А штихови, кад штихови долазе на ред? Они вјероватно чекају Олафа. Доћи ће Олаф, не касни он, мало се задржао у путу, али доћи ће свакако.

ОДГОВОРИТЕ