Заборављене псовке и њихова значења

Није да препоручујемо, али можда поново почнете да користите неке од њих.

Република Српска 06.11.2015 | 21:18
Заборављене псовке и њихова значења

Има доста псовки које се данас не користе, превасходно зато што су се оне мењале временом. Наравно, неке се никад нису промениле, па тако и данас најчешће псујемо бога, мајку и свеце као и некада - каже др Стана Ристић из Института за српски језик САНУ.

Данашње псовке су прилично "сочне", али у поређењу са некадашњим су прилично неиновативне. Тако ћете данас некога отерати у три лепе, док бисте му пре 100 година вероватно запретили да ћете га убити "к'о вола у купусу".

      Сунце ти калајсано

Ово ћете рећи некоме ко вас је изнервирао или коме желите мало да припретите, али ако не желите да га увредите и нисте превише љути.

- То није увредљива псовка, па се зато користи када нисмо много бесни. Често се користи и у разговору са децом, јер није вулгарна, па се тако каже "Сунце ти калајсано, што то ниси урадио?" Била је и остала шаљива псовка - каже Ристић.

Иначе, калај је метал којим се некада премазивало посуђе како би се заштитило, а уједно и сјајило. Тако да је калајсано сунце, заправо сјајно сунце.

Данас ћемо једнсотавно рећи - је*ем ти сунце.

      Иди у купус/ Иди у першун

Да ли вас је некад неко отерао у купус? У першун можда и јесте, мада је много већа вероватноћа да вам је данас неко у градском превозу кратко и јасно рекао да идете у...знате већ где.

- Често се уместо ружне речи говорило нешто овако, попут першуна. Тако особи дајете до знања да сте бесни, али не користите вулгаран израз, па јој то уједно и смањује јачину - објашњава Ристић.

      Сто му громова

Ово можете да чујете само од свог деке, или код неког јунака у цртаном филму, јер се на овај начин цензуришу горе псовке. Данас ће већина људи једноставно рећи "Је*о те", а на ову псовку би се већина једноставно насмејала. Не користи се према другоме, већ само да се изрази незадовољство.

      У ду*е на вашар

"Где ћеш?"

"У ду*е на вашар, ето где ћу".

Оно што би данас неко објаснио једноставно са "у пи**у материну", некада се говорило овако. Прилично заборављен а јако забаван израз заправо је претеча модерног сленга и играња речима. Наиме, наравно да у задњици не можете пронаћи вашар, па се зато у бесмислености читавог израза и крије поента.

      К'о вола у купусу

- Тиме неко жели да каже да ћете добити батине као во када уђе у купус на селу, па направи хаос и велику штету тамо. Можда није толико увредљива колико претећа и шаљива - каже Ристић.

       Говедо онобрдско

За некога ко вам није много симпатичан можете да кажете да је право говедо, и то говедо са оног брда. Зато је "онобрдско говедо" увреда слична данашњој "коњу", "магарче" или било ком другом поређењу са животињом, само што је много забавније.

(опустено.рс)

Коментари / 0

Оставите коментар