Најбољих десет играча који нису рођени у држави за коју су наступали!

Били су најбољи играчи на свету. Своје репрезентације су предводили до многих трофеја. Али, интересантно је то да нису рођени у земљама којима су доносили успехе. Много користи је од њих имала репрезентација, али су и они добро пролазили, јер је питање да ли би имали такве каријере да су остали у мањим земљама. Ми смо направили избор. Па, да кренемо редом.

Фудбал 08.11.2015 | 23:20
Најбољих десет играча који нису рођени у држави за коју су наступали!

10. Марсел Десаи - Бивши штопер Челсија и француске репрезентације је рођен у Гани. Родитељи су му такође били из те афричке земље. Са четири године се са породицом преселио у Француску. Признао је да се осећа као Француз, без обзира што вуче корене из Гане. Имао је 116 наступа за Француску, освојио је Светско првенство 1998. године и Европско првенство 2000.

9. Мауро Каморанези - Корене вуче из Аргентине, рођен је у Тандилу. Преселио се у Италију 2000. године, када је потписао за Верону. Имао је двојно држављанство, али је изабрао "азуре". Тада је говорио да кроз његове вене тече италијанска крв. Показало се да је то паметан потез, јер је 2006. године освојио Светско првенство. Најбоље партије је пружао у Јувентусу.

8. Пепе - Рођен је бразилском градићу, али никад није играо за репрезентацију те земље. Прешао је у Маритимо Б 2001. године и никад се више није вратио у земљу рођења. Селектор Бразила Дунга ге је 2006. године звао, али је Пепе то одбио. Позив Португала је прихватио и 2007. године је одиграо први меч за њих. Пепе је каријеру почео у Порту, али је у Реалу достигао пуну славу. Освојио је и Лигу шампиона са краљевским клубом.

7. Мирослав Клосе - Он је један од најбољих светских нападача,а на прошлом Светском првенству у Бразилу 2014. године је ушао у историју као најбољи стрелац Мундијала. Детињство је провео у Пољској, али се преселио у Немачку када је имао осам година. Пољаци су га звали у репрезентацију 2001. године када је играо за Кајзерслаутерн, али је Клосе одбио. Рекао је да није било лако донети одлуку, али је изабрао земљу са којом ће имати више успеха. Изабрао је Немачку и све остало је историја.

6. Лилијан Тирам - Бивши дефанзивац Парме, Јувентуса и Барселоне је имао веома успешну каријеру. Људи говоре да треба радити све срцем, а Тирам је управо тако поступио када је бирао за кога ће играти. Један је од најбољих светских одбрамбених играча свих времена. Рођен је у Гвадалупеу, а са породицом се 1981. године преселио у Француску. Изабрао је француску репрезнтацију, што је био и логичан одабир. Био је део тима који је освојио Светско и Европско првенство.

5. Кларенс Седорф - рођен је у Парамарибу, у Суринаму. Да је остао у тој земљи, љубитељи фудбала никад не би упознали таквог фудбалског мага. Отишао је у Ајакс 1983, када је имао седам година. Изабрао је холандску репрезентацију, што није било изненађујуће. Постигао је много у каријери, наступао је за Ајакс, Интер, МИлан, Реал...

4. Гонзало Игуаин - Бивши нападач Реала је могао да игра за репрезентацију Француске, али је одабрао Аргентину. Рођен је у француском Бресту, али није играо никад за Французе. Фудбалер Наполија има двојно држављанство. На почетку је одбио позиве и Француске и Аргентине јер тад није донео одлуку за кога ће наступати. Касније бира Аргентину, али још није освојио велики трофеј.

3. Патрик Вијера - Још један је у низу играча који није наступао за земљу у којој је рођен. Родио се у главном граду Сенегала Дакару, али се његова породица преселила у Француску када је везиста имао осам година. Изабрао је Француску као и многи фудбалери који су се доселили у ту земљу. Осећао је да дугује Француској и није много размишљао. Остао је упамћен по агресивном стилу играња. У каријери је наступао за Арсенал, Јувентус, Интер.

2. Едгар Давидс - Давидс је као и Седорф рођен у Парамарибу, у Суринаму. Био је један од најпопуларнијих играча, остао је упамћен по енергичном и агресивном стилу игре. Наступао је за Холандију, што је био логичан избор.

1. Еузебио - Еузебио је један од најбољих светских играча свих времена. Рођен је у Мозамбику 1942. године. Отац му је умро када је имао само осам година, па се мајка бринула о њему. Када је имао 18 година, преселио се у Лисабон. Бира Португал и никад није зажалио због тога. Ни љубитељи фудбала нису зажалили, уживали су у његовим играма.

Коментари / 0

Оставите коментар