Видео - Звездаши прижељкују: Нека Фенер и трећи пут падне!

Црвено-бели најавили су борбу против фаворита из Турске. Историја каже да Звезда није губила од Фенера у Београду. Ево како су изгледали ти дуели.

Кошарка 06.11.2015 | 15:40
Видео - Звездаши прижељкују: Нека Фенер и трећи пут падне!

Дуел "рањених лавова" у петак у Београду (Комбанк арена, 20 часова)!

Домаћин, Црвена звезда Телеком, може се тако назвати због повреда важних играча Митровића и Дангубића и непријатних пораза у Евролиги, а гост, Фенербахче, због не баш очекиваних партија које скупоцени тим Жељка Обрадовића бележи на старту сезоне (дебакл у Стразбуру, два узастопна пораза у домаћем првенству).

Дакле, и једнима и другима победа у 4. колу значила би много више од самог резултата. Јасно је ко је фаворит, али је и тренер црвено-белих послао конкретну најаву да ће његов тим у петак изгледати боље него до сада.

Вера црвено-белих у изненађење живи, упркос проблемима, снази ривала и квотама кладоница.

Шампион Србије у петак ће повести борбу против тима који води најтрофејнији европски тренер Жељко Обрадовић и који, незванично, има осморицу играча међу 50 најбоље плаћених на континенту. Није потребно истицати да Фенер и ове године важи за једног од највећих фаворита за освајање такмичења.

Ипак, кроз историју међусобних дуела ова два тима, исписану пре вртоглавог успона истанбулског клуба у 21. веку, Звезда је важила за фаворита. До сада, сретали су се четири пута, а црвено-бели воде 3:1 у победама.

Фенербахче је први пут пао у Београду пред Делијама у октобру 1988, када су црвено-бели декласирали госте из Истанбула, резултатом 101:64.

Те вечери, посебно инспирисан био је садашњи тим менаџер, а тада најбољи шутер Звезде Небојша Илић, који је убацио 31 поен. Петорица играча српског тима постигла су двоцифрени број поена (укључујући садашњи ФИБА тандем Радовић - Богосављев), а "уписао" се и Мирко Павловић, тада дебитант, а садашњи спортски директор клуба са Малог Калемегдана.

За Звезду су у тој утакмици играли: Срђан Дабић 8, Зоран Јовановић 14, Мирко Павловић 2, Небојша Илић 31, Растко Цветковић 8, Слободан Јанковић 10, Зоран Радовић 18, Предраг Богосављев 10.

У реваншу није било проблема за Београђане, па је Звезда још једном победом (87:79) обезбедила пласман у двомеч са солунским ПАОК-ом, а касније и улазак у четвртфиналну групу.

Десет сезона касније, ови ривали поново су се срели на паркету, али тада у другој фази Евролиге. Фенер је тада био много конкурентнији противник шампиону СР Југославије, али му ни Жан Табак и Ибрахим Кутлај нису помогли да избегне убедљив пораз у Пиониру, 88:66. У једном моменту било је и 30 разлике за домаћина, а Игор Ракочевић и Златко Болић заједно су постигли 41 поен.

Црвено-бели су рутински тријумфовали у саставу Драгољуб Видачић 3, Лука Павићевић 3, Игор Ракочевић 22, Стеван Пековић, Златко Болић 19, Владимир Радмановић 2, Никола Јестратијевић 5, Оливер Поповић 7, Јово Станојевић 16 и Миленко Топић 11. Тренер је био Јовица Антонић.

Владе Дивац био је те зиме центар Звезде, али против Фенера није био у тиму због пута у Сакраменто, где је договарао прелазак у Кингсе.

Те сезоне, на гостовању у Истанбулу, црвено-бели су доживели и први пораз од Фенера, 78:61, опраштајући се од најјачег такмичења.

Сада је време за исписивање нове странице историје. Београд ће овог петка видети још један евролигашки спектакл, пред који је тренер Звезде Дејан Радоњић неколико пута затражио помоћ навијача:

"Биће нам потребан сваки глас, за сваки поен".

Петак, 20.00 часова, Комбанк арена: Црвена звезда Телеком - Фенербахче.

Коментари / 0

Оставите коментар