Вучић је био против гашења Тањуга

Министар културе и информисања Иван Тасовац потврдио је данас да је премијер Александар Вучић био против гашења Тањуга, али, истакао је, не и против поштовања закона, те додао да ће све бити по закону, бар док је он министар.

Србија 05.11.2015 | 16:10
Вучић је био против гашења Тањуга

"Хоћу због стенограма и историје да кажем колико сам разочаран оним што се десило око Тањуга", рекао је премијер на данашњој седници владе, обраћајући се директно министру Тасовцу.

"Хоћу због стенограма и историје да кажем да сам био против гашења Тањуга", казао је премијер, према незваничним сазнањима Тањуга.

Тасовац је у саопштењу за јавност потврдио те наводе, и додао:

"Најпре морам, не због историје, него због истине и елементарног поштења, да потврдим наводе медија са данашње седнице владе. Од речи до речи су тачни. Такође, због истих разлога, потврђујем и да је премијер био против гашења Тањуга, али не и против поштовања закона", навео је Тасовац у саопштењу.

"И уз пуно поштовање његових разлога, од којих је судбина 180 запослених вероватно била на првом месту, морам да кажем да сам ја био за поштовање закона и свако поступање које је у складу са законом", навео је Тасовац.

"То не значи да ја лично нисам забринут за запослене у Тањугу, као и све остале запослене у државним медијима који нису нашли купца. Али, тај лични осећај, никако није могао, нити је требало да ме спречи у обављању мог основног посла као министра информисања", рекао је Тасовац и додао да је то пре свега спровођење Медијске стратегије, усвојене 2011, у сагласности и уз учешће свих новинарских и медијских удружења, а по којој је дужност државе била да изађе из власничке структуре медија и омогући равноправну и фер тржишну утакмицу.

Он је "оне који данас кукају и нападају владу" подсетио на Стратегију, те да је после јавних расправа и консултација са Бриселом, усвојен и сет медијских закона, који је одредио рокове за остварење стратегије и излазак државе из власничке структуре медија.

Према његовим речима, будући да су медијски закони усвојени августа 2014. године, медији су имали пуних 15 месеци да се припреме за процес приватизације.

"Исто толико времена имали су и људи у Тањугу и другим државним медијима, да потраже купца или бар приватизационог саветника. Тачно толико времена имали су и људи из Тањуга, ако ни за шта друго, а оно бар да Агенцији за приватизацију у прописаном року поднесу захтев за организовање бесплатне поделе акција", навео је Тасовац и истакао да је у томе могло да помогне "и сада скандализовано новинарско удружење".

Он је навео да помоћ државе нико није тражио 15 месеци, чекајући, како је навео, да медијска реформа пропадне, као и толике до сада.

"Можда и зато што им је било лагодније да то време потроше на приче о цензури и аутоцензури, заборављајући да је бег од учешћа у послу приватизације медија, најгори облик аутоцензуре икада забележен. Господо, на тај начин сте се, буквално, ауто-угасили. И сада смо ту где смо", рекао је Тасовац.

Министар је рекао да они који су тражили да се држава склони из медија сад вичу да остане, они који су годинама за тржиште и фер утакмицу сад ћуте или траже одговорност од оних који су им управо такву утакмицу омогућили, док би они који су за ЕУ интеграције и усаглашавање наших прописа са европским сад да се у њиховом случају "не држимо закона као пијан плота".

"Спровођење закона јесте део реформи медија, што свакако нису теоретисања по твитеру, трибинама и страним амбасадама. Примена закона омогућава тржиште, спречава цензуру, и своди приче о аутоцензури на оно што и јесу - преузимање одговорности за оно што свако од нас јесте, шта уме и зна", навео је Тасовац.

Министар је упитао зашто они који хоће Тањуг нису купили агенцију или јој бар нашли купца, што је могло да буде урађено и за нешто мање од 400.000 евра у другом кругу аукције.

"Где сте били? Шта сте радили тих 15 месеци? Нисте чули за стратешке партнере, кредите, бизнис планове на основу којих се добија новац за пројекте? Наравно да нисте, пошто сте се, све то време бавили спекулацијама о државном утицају на медије, притисцима, цензури", навео је Тасовац.

Како каже, то им је било важније и исказивало је мање труда од евентуалног удруживања ради куповине националне агенције, из које би, као њени власници, могли да емитујете вести какве год желите.

"Али, пошто то нисте хтели, сада вам је опет држава крива. И хтели би да уместо вас реши и Тањуг и све остале медије које нико неће. Е ту сте се преварили, без обзира на природну људску емпатију према свакоме ко остане без посла", навео је Тасовац.

Министар је рекао да је више од 70 одсто оглашених медија нашло купца на тржишту, те да ће сви медији који су на време поднели захтев Агенцији за приватизацију приступити подели бесплатних акција запосленима.

"Све ће бити по закону, бар док сам ја министар", рекао је Тасовац.

Он је упутио и "извињење" због тога што јуче није био ни у Сарајеву, на заједничкој седници влада Србије и БиХ ни у Београду, и што није одговарао на питања о Тањугу, објаснивши да је био у Паризу, на Генералној скупштини Унеска, посвећеној захтеву Косова за пријем у ову организацију.

"Данас сам ту", закључио је Тасовац.

Коментари / 0

Оставите коментар