Нова теорија: Терористи подметнули бомбу у руски авион?

Докази сада указују на то да је бомба коју су подметнули припадници Исламске државе највероватнији узрок несреће руског авиона изнад Синаја у Египту, саопштили су извори америчких и европских служби безбедности.

Свијет 05.11.2015 | 09:16
Нова теорија: Терористи подметнули бомбу у руски авион?

Званичници наглашавају да нису дошли до коначних закључака о несрећи руског авиона у којој је погинуло свих 224 путника и чланова посаде, пренео је Ројтерс.

Египатски огранак Исламске државе, која контролише делове Ирака и Сирије и борби се против египатске војске на Синају, одбацила је у новој аудио поруци сваку сумњу да је одговорна за рушење руског путничког авиона.

Џихадисти су најавили да ће саопштити свету како су оборили авион кад процене да је за то дошло време.

Британија је саопштила да је могуће да је нека експлозивна направа узрок рушења авиона, али није поменула ко би могао да буде за то одговоран.

"Закључили смо да постоји значајна могућност да се авион срушио због неке експлозивне направе", изјавио је британски министар спољних послова Филип Хамонд после састанка владиног комитета за кризне ситуације, којим је председавао премијер Дејвид Камерон.

Египат, близак савезник САД, изнео је сличну теорију.

"Верује се да је у питању била експлозија, али засад није познато које врсте. У току је испитивање узорака песка узетог са места несреће да би се утврдило да ли је то била бомба", рекао је неименовани египатски извор, близак тиму који испитује садржај црне кутије.

Авион руске авиокомпаније "Когалимавија", на лету од Шарм ел-Шеика до Санкт Петербурга, срушио се у суботу, 31. октобра, 23 минута након полетања, око 100 километара од Ариша у Северном Синају.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Малезија

05.11.2015 09:40

Ста би са она два малезијска авиона? Незна се узрок? Овога одмах знају и прије истраге.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лингуа мендум

05.11.2015 10:33

Чуди ме да Руси нису појачали мјере безбједности на цивилним летовима ка дестинацијама у арапском односно муслиманском свијету гдје Алкаида, ИД и сличне организације имају своја упоришта и чланове, а немилице туку по таквим терористичким организацијама у Сирији. Авио-компанија је морала увести додатне мјере безбједности, на такве дестинације су морали у таквом авиону имати још 7 чланова посаде, безбједњака, и отворити сваку торбу и прегледати је ручно, држати ваздухоплове 24 х под надзором док су паркирани на таквим аеродромима, прегледати и чистачице које улазе да очисте кабину, провјерити гориво које се сипа у авион итд.

ОДГОВОРИТЕ