Не може политика из ''вјечитих'', кад их је створила!

Политика се не може повући из нечега што је сама створила, каже редитељ и заљубљеник у фудбал Горчин Стојановић говорећи о спрези политике и српског спорта.

Фудбал 08.11.2015 | 13:20
Не може политика из ''вјечитих'', кад их је створила!

Како је рекао, Партизан и Црвена звезда нису клубови, већ друштвено-политичке организације изграђене на темељима некадашњих БСК-а и Југославије.

"Не могу се одвојити људи и интерес. Они улазе из истог разлога у спорт, а друштво у коме ми живимо није друштво, већ политичко друштво кога не можемо да се отресемо од 20. века", каже он.

Гост Кажипрста рекао је да то неће поћи нашем друштву за руком још дуго времена, па се ни политика неће повући из спорта.

"Нема разлога да се политика повуче из фудбала, Звезде или Партизана, када не може да се повуче ни из продаје Телекома", рекао је Стојановић.

Како је навео, кинематографија и фудбал су једине делатности у Србији у којима може да дође до "бесповратног трансфера друштвеног новца у приватне сврхе".

"Само ту може 200.000 или 4,5 милиона нечега да оде у нечији џеп и да нико не пита где", каже Стојановић.

На питање о "повратку отписаних" и људима који данас воде Црвену звезду и Партизан, Стојановић каже да су они само релативно и привремено отписани.

"Они су понекад само на леду, мало се склоне, па се врате. Вероватно постоји нека способност код тих људи или бар способност да паразитирају на неспособности других", каже Стојановић.

Као велики "партизановац", Стојановић каже да је емотивно њему тежи долазак Милорада Вучелића на чело ЈСД Партизан него када је Слободан Милошевић преузе власт.

"А рачунајте да сам Милошевића одмах препознао као проблем. Са друге стране, за мене Вучелићев долазак није изненађење, као да су ови пре били много бољи. Увек је тако било, а невоља је што није 'несрећни' Вучелић проблем, него парадигма", рекао је Стојановић.

Стојановић је рекао и да у српском фудбалу дуго не постоји право постигнуће и да је у последњим деценијама прошлог века почео пад.

За Црвену звезду каже да од 1991. године и историјског успеха практично не постоји, а да се са Партизаном то десило након одласка Тумбаковића, Зечевића и Бјековића.

"То што ми некада одиграмо Лигу шампиона и Лигу Европа, а они не могу, то није постигнуће, већ стицај околности", рекао је Стојановић.

Коментари / 0

Оставите коментар