Вулкан и земљотрес "заробили" туристе

Индонежански вулкан Маунт Рињани на острву Ломбок, избацио је данас пепео и камење у ваздух до висине од 3.500 метара, саопштио је портпарол Националне агенције за ублажавање катасрофа Сутопо Пурво.

Свијет 04.11.2015 | 10:45
Вулкан и земљотрес "заробили" туристе

На хиљаде туриста је остало заробљено на два острва, пошто је пепео из вулкана затворио два аеродрома и прекрио села и фарме.

Због ерупције су обустављени летови на аеродрому Нгурах Раи на Балију, који је око 135 километара од Ломбока и на аеродрому Селапаранг у Матараму, главном граду покрајине Западна Нусатенгара, на острву Ломбок, преноси АП.

Истовремено је јак земљотрес, јачине 6,3 Рихтера, погодио источну Индонезију, због чега су људи напуштали своје домове у паници, али до сада нема извештаја и повређеним или штетама, а власти су саопштиле да нема опасности од цунамија.

Епицентар земљотреса био је 28 километара североисточно од ланца острва Алор, у источној покрајини Нусатенгара. Геолошки институт САД, навео је да је земљотрес био на дубини од 14 километара.

"Земљотрес је све потресао за око 11 секунди, због чега су људи напуштали куће у паници", казао је државни службеник на Алору, који је најближи епицентру.

Он је рекао да је због недостака телекомуникационих веза са удаљеним подручјима, тешко добити податке о жртавама и штети.

Метеоролошка и и геофизичка агенција саопштиле су да земјлотрес није имао снагу да изазове цунами.

Коментари / 0

Оставите коментар