Гаси се Тањуг, 180 радника иде на биро

Новинска агенција Тањуг званично је престала да постоји 31. октобра када је избрисана из регистра Агенције за привредне регистре.

Србија 04.11.2015 | 07:18
Гаси се Тањуг, 180 радника иде на биро

Запослени ће добити отпремнине и октобарске плате, пишу београдски медији у издањима од среде.

"Званично нисмо обавештени, али незванично смо добили информацију да је агенција Тањуг званично престала да постоји и да ће запосленима бити исплаћена октобарска плата, као и да ће сви запослени добити отпремнине по закону. Висина отпремнине још није дефинисана, јер има различитих решења и све то мора да се усклади", рекао је за лист "Данас" предсједник синдиката Тањуга Марко Драгишић и додао да ће око 180 запослених бити упућено на биро рада.

Упитан да ли су тачне информације да се гаси Тањуг да би са радом отпочела нова агенција при Влади са много мање запослених, Драгишић одговара да нема такву информацију, али да има сазнање да би Влада Србије на сједници требало да расправља о Тањугу.

"Закључци са тог састанка не морају обавезно да буду део саопштења, али ће се сигурно наћи на страницама Службеног гласника", рекао је Драгишић.

Лист "Блиц" на свом интерент издању пише да је Влада је донијела уредбу о гашењу агенције Тањуг, на основу које ће запослени добити све плате, а имовина Тањуга прећи у Дирекцију за имовину.

Рок за приватизацију 73 медија истекао је 1. новембра, а нове власнике добило је њих 36.

Остали медији, за које није било заинтересованих, требало би да у наредних мјесец дана понуде бесплатне акције запосленима. Уколико они те акције одбију, како налаже закон, тај медиј се гаси.

Удружење новинара Србије (УНС) саопштило је да је запрепашћено што није омогућено да запослени у агенцији Тањуг, као и остали запослени у медијима, остваре право на пренос капитала без накнаде.

По тумачењу које је УНС незванично добио из Владе, престанком важења Закона о новинској агенцији Тањуг, у поноћ 31. октобра 2015. године, формално-правно престала је да постоји национална новинска агенција, па и сва права на пренос капитала без накнаде на који би запослени до тада имали право.

Извор: Агенције

Коментари / 0

Оставите коментар