Терористи, бомба или грешка пилота?

Након пада руског авиона на Синајском полуострву, појавио се низ теорија о томе шта се заправо догодило са летелицом.

Свијет 03.11.2015 | 21:10
Терористи, бомба или грешка пилота?

Руски званичници су навели да је немогуће утврдити праве разлоге за пад ербаса А321 све док се не заврши истрага, док је египатски председник Абдел Фатах Сиси навео да ће истрага вероватно трајати месецима.

Неке од теорија помињу терористе, бомбу, грешку пилота...

Исламска држава

Након званичних објава да су у несрећи погинула сва 224 путника и члана посаде, терористичка група Исламска држава је на Твитеру преузела одговорност.

Међутим, стручњаци су веома брзо одбацили ове тврдње због тога што је авион летео веома високо, те ниједан систем не би могао да обори летелицу. Али овакве сумње постоје и даље, посебно након што је потврђено да се летелица распала у току лета.

Бомба

Престижна америчка обавештајна компанија Стартфор навела је да је могуће да је за време лета дошло до експлозије бомбе.

“Делује да је један од највероватнијих сценарија била експлозивна направа у авиону”, навела је ова компанија, одбацујући тврдње да је летелица оборена са копна.

Како пише “Спутњик”, неко је могао унети експлозивну направу у авион или је убацити у теретни простор. Како се наводи, обезбеђење често прима мито како би путници избегли контролу, док су скенери много лошијег квалитета од оних који се користе у САД и Европи.

У том случају, катастрофа на Синају би била слична паду Пан Американ авиона 1988. године. Након истраге утврђено је да је до рушења дошло након експлозије бомбе сакривене у коферу.

Како се наводи, експлозија сама по себи не може да уништи авион какав је Ербас А321, али слично као што се догодило и са Пан Амом може да доведе до наглог пада притиска и промана висине лета.

Како тече истрага, још нису пронађени евентуални трагови експлозивне направе, али је обдукција тела показала да повреде указују да то да се пре удара о земљу у авиону догодила експлозија.

Оштећени делови авиона

Друге верзије о узроку пада авиона говоре о техничким проблемима, а сумње су се појавиле због оштећења репа авиона која се догодила 2001. године. Летелица је поправљена након тога и дозвољено је да се врати у висине. Међутим, то може бити један од узрока пада у Египту.

“Стари делови метала, старе летелице које су већ биле оштећене, у овом случају, реп авиона је дотакао земљу током слетања 2001.”, рекао је пилот Андреј Литвинов.

“Неуредне” техничке процедуре у компанији могу такође да доведу до грешака. Као теорија појављује се и корозија делова авиона, а у медијима се појављују и наводи против компаније Когалимавија која, наводно, два месеца није исплаћивала запослене.

Како је Литвинов навео, и то може да буде један од разлога због којих је компанија можда игнорисала неке проблеме.

Извор: Б92

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

дрина

03.11.2015 20:52

Мозда је и освета.Руси су изнад украјине оборили цивилни авион.Залосно је само сто увјек недузни страдају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зито

03.11.2015 21:53

Авион изнад Украјине нису оборили Руси , него Мајдановци !

Name

контрапункт

03.11.2015 22:13

Доказано је да су МХ17 оборили Украјинци.