Мигранти: На сваких 10 минута роди се дијете без држављанства!

У глобалној мигрантској и избегличкој кризи изазваној, пре свега сукобом у Сирији, сваких 10 минута роди се дете без држављанства, саопштиле су Уједињене нације.

Свијет 03.11.2015 | 14:24
 Мигранти: На сваких 10 минута роди се дијете без држављанства!

У најновијем извештају Високог комесаријата УН за избеглице (УНХЦР) указано је на дугорочне последице статуса без држављанства по децу, као што су одсуство права на медицинску негу, образовање и, у будућности, приступа запошљавању.

УНХЦР прецизира да се у 20 земаља у којима је уточиште нашло највише апатрида "најмање 70.000 деце без држављанства роди сваке године", односно једно на сваких 10 минута.

Овај проблем је изузетно тежак за мигранте и избеглице угрожене сукобом, наводи се у извештају, који ће шеф УНХЦР Антонио Гутереш сутра представити у седишту УН у Њујорку.

"Краткорочно, статус без држављанства може да створи тешке проблеме који ће такву децу пратити кроз детињство и осудити их на живот испуњен дискриминацијом, фрустрацијом и очајем", наводи Гутереш у извештају.

У тексту се, такође, упозорава да неколико милиона деце пролазе кроз детињство без осећаја припадности и заштите коју пружа држављанство.

Како се истиче у извештају, у 30 земаља је потребна национална документација да би се омогућио приступ основном медицинском лечењу, док у 20 земаља деца без држављанства не могу чак ни да буду вакцинисана.

Агенција УН за избеглице предлаже низ мера како би се ставила тачка на пораст броја деце без држављанства, међу којима и реформу дискриминаторских закона који спречавају да мајке пренесу држављанство на своју децу.

Такође, деца би требало да аутоматски постану држављани земље у којој се роде, указује УНХЦР.

У извештају је као главни узрок проблема апатрида наведена дискриминација и указано на 20 земаља у којима се држављанство може ускратити на етничкој, расној и верској основи. УНХЦР је раније поставио себи за циљ да проблем деце без држављанства буде елиминисан до 2024. године.

Иначе, у Сирији деца могу да стекну држављанство само преко својих очева, али је четворогодишњи грађански рат присилио више од четири милиона људи да побегну из те земље и оставио 25 одсто избегличких породица без очева.

Жене које су побегле из Сирије још док су биле трудне рекле су представницима УН да би се њихове наде да ће се једног дана вратити кући са својим породицама могле срушити уколико немају потврду о рођењу детета којом би доказале да су њихова деца Сиријци.

Сиријски рат је, такође, приморао стотине хиљаде људи да потраже уточиште у Европи, укључујући жене које су се породиле док су покушавале да пређу преко границе неке од европских земаља.

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

П.

03.11.2015 13:31

Волим дјецу. Обозавам. Али је заиста тако. Сваки мој колега, ма какав интелектуалац био, у Њемацкој, који је арапског поријекла има бар 4 дјеце. Размнозавају се геометријском прогресијом. Не мисли се бас превисе на стање и образовање те дјеце. Заиста један цудан, мом уму далек, свијет.

ОДГОВОРИТЕ
Name

чиста лаж

03.11.2015 20:02

Чиста лаж. Дјеца рођена у избјеглиству по међународном праву стичу дрзављанство својих родитеља који су они у тренутку рођења детета имали. УНХЦР је фабрика за прављење и бављење измишљеним проблемима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

родјо

03.11.2015 20:23

Ста мислите да су Кинези у задњих 50 год станцали по 4 или висе дјеце!

ОДГОВОРИТЕ