Мерлин и Хари "заратили" због АМУС-а

Сједница скупштине Асоцијације композитора и музичких стваралаца (АМУС) је одгођена, чиме се прича везана за наплату и подјеле ауторских права у Босни и Херцеговини наставила.

Босна и Херцеговина 03.11.2015 | 10:58
Мерлин и Хари  "заратили" због АМУС-а

На тај начин настављен је "рат" између предсједника АМУС-а Едина Дервишхалидовића Мерлина и око 80 чланова скупштине чије повјерење он има с једне стране, те групе од 10 аутора окупљених око Харија Варешановића, Фахрудина Пецикозе и Сенада Рожајца с друге стране, преноси фактор.ба.

Очигледно се ниједна од музичких звијезда не жели одрећи дијела колача од 2,5 милиона КМ, колико приближно износи годишњи приход од наплате ауторских права остварених првенствено на основу емитовања пјесама на радијским станицама и ТВ каналима.

Чланови АМУС-а, попут пјевача Игора Вукојевића, Сеје Сеxона, Шукија Плањанина и многих других који су у четвртак навече дошли како би присуствовали сједници скупштине, били су збуњени њеним одгађањем. Директор Стручне службе АМУС-а Мирза Хајрић казао је да су проблеми у овом удружењу настали након што је Управни одбор у јесен 2013. смијенио секретара Сенада Рожајца, који је на ту дужност примљен без конкурса.

Сасвим другачије виђење има Рожајац који, каже, само инсистира на законитости пословања, а АМУС је имао негативан извјештај о пословању за 2013. од Института за интелектуално власништво БиХ. Он истиче како је главни проблем Хајрић који је "такав манипулатор да је то за причу или чак филм".

Иначе, у топ 10 аутора, по абецедном реду, по висини прихода остварених у 2014. години су: Горан Бреговић, Дино Мерлин, Назиф Гљива, Елдин Хусеинбеговић, Жељко Јоксимовић, Љубо Кешељ, Фахрудин Пецикоза, Мирко Шенковски Геронимо, Драган Стојковић Босанац и Хари Варешановић.

Занимљиво је да се на листи налази и српска музичка звијезда Жељко Јоксимовић. Члан АМУС-а може бити сваки аутор који има пријаву пребивалишта у БиХ.

(НН/ фактор.ба)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

како знати?

03.11.2015 10:40

Е, па ко то висе да свари, ста раде Мерлин и Хари...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Музичар

04.11.2015 15:42

А коме они плаћају за оно што су покрали!?

ОДГОВОРИТЕ