Анализа: Шта Грујића издваја од осталих?!

Дуго ниједном фудбалеру Звезде навијачи нису скандирали, а Грујић је први после Николе Жигића добио ту част, што много говори о томе како игра последњих месеци.

Фудбал 03.11.2015 | 23:40
Анализа: Шта Грујића издваја од осталих?!

У односу на остале није се издвојио само головима, већ приступом игри, што се види по његовом понашању на терену, иако има тек 19 година.

"Црвена звезда је велики клуб и потребна му је звезда. Већ дуго нисмо имали праву звезду, некога ко ће бити миљеник навијача. И то не може да се бира и тражи вештачким путем, то народ мора сâм да нађе вођу, лидера, идола. То је западна трибина препознала и отуда повици: ’Грујо, мајсторе“, рекао је генерални директор Црвене звезде Звездан Терзић за Б92.

Тренер Црвене звезде Миодраг ’Гроф’ Божовић имао је посебно занимљив одговор на питање шта мисли о скандирању младој звезди свог тима.

"И ја сам се зачудио ко их је пробудио. Он их је пробудио. Одавно нисам чуо да се некоме скандира, драго ми је због њега. Израста у озбиљног играча, има много још да ради, али мислим да публика увек осети ко је тај ко је добар“, нагласио је Божовић.

Терзић верује да Грујић може у наредних неколико година да постане најбољи фудбалер наше земље, али истиче да многе ствари морају да се поклопе.

"Грујић је одавно препознат као један од највећих талената омладинске школе Црвене звезде. Он је дете клуба, већ десет година је ту. Можда је мало каснио у односу на клинце који су гурнути у први тим прошлог лета, не бих да улазим зашто, углавном, он је играч који се разликује од свих осталих. Када сам рекао да може да буде најбоља ’осмица’ Европе, стварно сам то и мислио јер има све елементе да буде најбољи играч Србије свих времена, али ту има много ако“, истиче Терзић.

Генерални директор Црвене звезде врло добро зна шта је потребно да би Марко постао звезда и у потпуности верује у његов успех, али каже да сви из његовог окружења морају да му помогну на том путу.

"Мора да има јак карактер и менталитет да изнесе сав притисак који му се ставља на леђа, пошто све приче и натписи у медијима могу да га одведу странпутицом. Он је још тинејџер. Ми смо ту да му помогнемо, заједно са породицом. Ту је генетски код, ако не може то да издржи, то значи да није направљен од доброг материјала. Има 19 година, сведоци смо да играчи са 22 играју много веће утакмице и он мора да се спреми за то. Не треба га ни много мазити, он треба да буде сâм са собом начисто. Да ли је поставио високе циљеве, а они треба да буду да једног дана игра у Реалу и Барселони јер има све предиспозиције – висок је 193 центиметара, има одличан офанзивни и дефанзивни скок, осећај, брз рад ногу и добру координацију“, наглашава Терзић.

За само шест месеци, млади репрезентативац Србије прешао је невероватан пут – постао је шампион света у конкуренцији до 19 година и играч без којег не може да се замисли тим Црвене звезде. Његове партије препознали су сви, од стручњака, до скаута, али и навијача.

"Ово су сигурно најзанимљивијих шест месеци његове каријере и пошто га познајем врло добро, знам да је он стабилан и са обе ноге на земљи. То је његова велика предност. Та генерација која је освојила Светско првенство на Новом Зеланду има стварно много талената, али Марко од свих одскаче својом стабилношћу. То виде сви који га прате како игра, а ми који га познајемо знамо да је сваки наредни корак на неки начин испланиран, са самопоуздањем припремљен и није исхитрен, и то је његова одлика у игри и у планирању каријере“, каже Владимир Борковић, психолог омладинске репрезентације Србије која је прошлог лета постала првак света.

Много је изазова пред младим фудбалером, и фудбалских, али и оних који су посредно и непосредно у вези са том игром. Породица је основа свега када су у питању изазови јер родитељи најбоље познају своје дете. Доказ да су и они у овом треутку на свом месту јесте то желе не желе да њихов син што пре напусти Црвену звезду и узме велики новац, већ да се докаже као играч и сазри као човек.

"Сви ми можемо да утичемо, сви смо одговорни за бисере српског фудбала. Све креће из породице, после тога се наставља у клубу, медијима, ширем социјалном окружењу. Имали смо примере да су многи момци и девојке сагорели у тој жељи да се што пре докажу и оду у иностранство. Знам да је он одлучио да остане, да жели да се профилира овде, зна да не зна све, али свестан је могућности да напредује и то је битно за његов развој“, истиче Борковић.

Стручњаци су склони да кажу да Грујић већ у овом тренутку зна све о фудбалу, да је технички савршен у свом профилу играча. За озбиљније лиге јасно је да мора физички да ојача јер ће тако играти на мањем простору са фудбалерима који су фантастично спремни.

"Мислим да може да прескочи пролазне станице и одмах се прикључи неком великом клубу. Другачији је од свих осталих. Има велику предност због своје висине јер у неколико корака прегази терен, он играче склања као да их нема“, открива Терзић.

Намерно нисмо споменули изазове попут исхране, спавања, односа према пријатељима... То би требало да се подразумева. Јер, легендарни Јохан Кројф једном је лепо рекао: "Ако не волиш тежак посао, не играј фудбал“.

Коментари / 0

Оставите коментар