Пореска реформа ФБиХ: Радници на губитку?

Након што буду испреговарани и потписани нови колективни уговори, Влада ФБиХ припрема нову реформу и то пореску.

Босна и Херцеговина 02.11.2015 | 21:20
Пореска реформа ФБиХ: Радници на губитку?

Њеним провођењем ће све накнаде које немају карактер плате, попут топлог оброка, регреса, накнаде за превоз, јубиларне награде бити уграђене у пореску основу. Синдикати се плаше да ће на губитку бити радници.

Послодавци који су раднике пријављивали на минималну плату, на коју су плаћали минимални допринос, а остатак плате им давали кроз топли оброк и друге облике примања, на која се не плаћа порез, овом реформом то више неће моћи радити. Ипак, из Владе тврде да радници у читавој причи неће бити на губитку.

"Ми имамо одступања да се топли креће 1 до 2 одсто просјечне плате - негдје од 8,2 марака до 16 марака у неким фирмама. Тај комплетан однос ће бити пријављен јер ће такав бити у пореској основи. Умјесто садашње пореске основе од 400 КМ, имаћемо 700 КМ", казао је Горан Мирашчић, финансијски савјетник премијера ФБиХ.

И док из Владе тврде да је проширење пореске основе неутралног карактера, те да се на овај начин неће настојати остварити додатни приходи ванбуџетским фондовима, Синдикат изражава бојазан да ће ово законско рјешење бити искључиво преко леђа радника.

"Било би нам драго да се на сваки могући начин појачају буџети државе, али бојимо се да ће ово бити искључиво на начин да ће постојећи износ који данас радници примају у нету бити, заправо, умањен за тај дио који ће бити одвојен за бруто, односно онај дио који ће бити плаћен за порез", упозорава Селведин Шатроровић, потпредсједник ССС БиХ.

Поједини стручњаци сматрају како топли оброк, регрес или издвајања за превоз свакако треба укинути, јер је то социјалистичка пракса, а ми тежимо капитализму. Не мора значити да ће опорезивање ставки које немају карактер плата значити још тежи положај за раднике.

"Ако је послодавац квалитетан и ако има добар бонитет, он топли оброк, регрес, превоз на посао може уградити у плату. На тај начин подићи ће плату радницима, што им је далеко боље јер све иде у пензиони основ", објашњава Жељко Шаин, декан Економског факултета у Сарајеву.

Влада планира у оквиру пореске реформе, мијењати и Закон о порезу на доходак. Тачније мијењаће се стопа пореза, која је тренутно јединствена за сва примања изнад 300 марака.

"Треба да видимо да ли ћемо ићи са прогресивном стопом опорезивања, гдје ће до одређеног износа, око 500, 600 или 800 КМ - стопа можда бити 5 одсто, а она преко 800 ломљена на 15 или 17 одсто", наводи Мирашчић.

Пореска реформа је, између осталог, била и једна од тема састанка министра финансија ФБиХ, Јелке Милићевић са представницима ММФ-а. Ипак, читава прича је тренутно тек у почетној фази.

Извор: Федерална.ба

Коментари / 0

Оставите коментар