Федерер: Новак заслужује све рекорде!

Роџер Федерер сматра да најбољи тенисер света Новак Ђоковић заслужује рекорде које држи.

Тенис 03.11.2015 | 14:20
Федерер: Новак заслужује све рекорде!

Српски тенисер у понедељак је постао пети тенисер у историји када су у питању недеље проведене на првом месту АТП листе.

Ђоковић је управо почео 171. недељу на челу светског тениса, престигавши тако Џона Мекинроа.

Федерер, који са 302 недеље држи апсолутни рекорд, каже да је српски тенисер изабрао сопствени пут до врха и да већ сада има невероватну каријеру.

„Мислим да је невероватно то што Новак успева да уради у последњих неколико година, у ствари током целе каријере. Сви имају различит пут до врха и он је то урадио на свој начин. Никада није лако остати на врху. Морате да наставите да побеђујете и управо то он ради, из недеље у недељу. Он апсолутно заслужује све рекорде које држи у овом тренутку“, сматра Федерер.

Ђоковић је први пут постао најбољи играч света 4. јула 2011. године када се пласирао у финале Вимблдона. Од тада има невероватан скор 353-42 и од тада је освојио 39 од 57 трофеја. Освојио је девет од одиграних 20 Грен слемова, а у шест наврата је поражен у финалу. Такође, у том периоду освојио је 20 од могућих 40 Мастерс титула (157-19).

Легендарни Џими Конорс, који је четврти на вечној листи играча који су провели највише времена на првом месту, одушевљен је Ђоковићем.

„Он игра другачије од осталих, што је добро видети јер ће остали момци морати да промене своју игру како би га сустигли. Поставио је лествицу и сада га сви прате. Прво је био Роџер, онда Рафа, а сада је ту Новак и остали га јуре. Добро је када знате да сте свима мета. Ја сам волео тај осећај. Делује ми да је исти случај и са Новаком. Он подиже ниво игре сваки пут јер познаје добхро своје противнике. Не плаши се да сваки пут ризикује јер игра много мечева. Што више играте, смањују вам се шансе за победу, посебно када је конкуренција велика. Он прилично добро то контролише“, сматра Конорс.

Новак са одузетих 1.000 бодова пред старт Мастерса у Паризу има 7.535 бодова више од другопласираног Роџера Федерера. Ове године остварио еј скор 73-5 укључујући и невероватних 27-1 на Грен слемовима и 34-2 на турнирима Мастерс серије. У престоници Француске има прилику да постане први тенисер који је у једној години освојио шест Мастерса.

Џон Мекинро је остао иза Новака на шестом месту вечне листе. Легендарни амерички тенисер одушевљен је чињеницом да српски тенисер стално напредује.

„Ја сам направио грешку када сам био први јер сам чекао да видим шта ће остали урадити и онда се прилагођавао. Уместо тога требало је да наставим да радим још напорније и додајем нове ствари у своју игру. Једна од ствари које веома поштујем код Новака је да он увек покушава да унапреди своју игру. Ове године је био мало агресивнији на ритерну и ишао је на мрежу са мало више ризика. Тих додатних 5% праве огромну разлику у одлучујућим тренуцима против Федерера или Надала. Видео сам много сјајних ствари код њега, али нисам тај висок ниво и константност. Ово је једна од најневероватнијих година од како ја пратим тенис. Просто је невероватно колико је био константан. У овом тренутку је као људски зид“, каже Мекинро.

Недеље на броју један:

1. Роџер Федерер 302
2. Пит Сампрас 286
3. Иван Лендл 270
4. Џими Конорс 268
5. Новак Ђоковић 171
6. Џон Мекинро 170
7. Рафаел Надал 141
8. Бјорн Борг 109
9. Андре Агаси 101

Коментари / 0

Оставите коментар