Дијалогом против радикализма и екстремизма

У оквиру предсједавања БиХ Савјетом Европе у Сарајеву је почела дводневна Конференција под називом Размјена религијске димензије међукултуралног дијалога.

Босна и Херцеговина 02.11.2015 | 16:00
Дијалогом против радикализма и екстремизма

Једна од тема Конференције је и борба против радикализма и насилног екстремизма кроз међурелигијски дијалог.

За успјешну борбу против радикализма и екстремног тероризма неопходно је унаприједити интеркултурални дијалог, укључујући и вјерску димензију тог дијалог, јер без дијалога и размјене мишљења нема борбе против тих проблема, речено је на Конференцији.

Да ли је БиХ примјер међурелигијског и интеркултуралног дијалога?

"Ми у БиХ смо прошли кроз тежак рат који се често злоупотребљава, па су нам и 20 година након Дејтона уста још увијек пуна рата, злочина, мржње и свега онога што би требало бити из нас'', истиче предсједавајући Међурелигијског савјета БиХ Јакоб Финци и додаје да је због тога важно што се оваква Конференција организује у БиХ.

Да су дијалог, сарадња и разумијевање основа за борбу против радикализма и екстремизма сматра и предсједник Парламентарне Скупштине Савјета Европе Ана Брасер.

Међутим на питање да ли је Европа спремна на интеркултурни и међурелигијски дијалог и због чега су све чешћи ксенофобични напади на избјеглице у Западној Европи, Брасер одговара да избјегличка драма није само проблем Европе већ цијелог свијета.

"Морамо наћи заједничко рјешење јер 60 милиона људи бјежи ка Европи. Препреке и зидови нису рјешење. На људе који долазе код нас морамо гледати као на људе који ће обогатити наше друштво. Тим људима морамо обезбиједити сва права из Конвенције о људских правима'', истиче Брасер и додаје да је неопходно помоћи земљама које се прве суочавају са валовима избјеглица, као и земљама кроз које мигранти пролазе на путу до свог крајњег одредишта.

БН ТВ

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Сноуден

02.11.2015 15:25

Господјо рјесоте ви дискриминацију мобинге и национализам у дрзавним институцијама БиХ који је анормно присутан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микић

02.11.2015 19:27

Без истине Христове и правде Божије нема у БиХ правог међурелигијског дијалога. Досадашњи дијалози су били лажни у духу црногорске народне мудрости "ја ћу тебе звати сепдаром а ти мене војводом, а каква смо говори... То ми само знамо!"

ОДГОВОРИТЕ