Избјеглице су на мети криминалних група

Избјеглице које пролазе тежак пут према Европи мета су организованих банди које их приморавају на проституцију и третирају као робље.

Свијет 02.11.2015 | 14:25
Избјеглице су на мети криминалних група

"Модерне, организоване криминалне групе своје мете вребају тамо гдје имају много прилика и мали ризик", рекао је виши полицијски службеник Европола Брајан Доналд на конференцији на тему трговине људима у Мадриду.
Дјеца без икакве пратње су у посебном ризику, пише Гуардиан, а долазак зиме погоршава очајне услове у којима избјеглице путују према Европи.

Док Европска унија већ мјесецима смишља како ће се изборити с избјегличким таласом, потреба за новцем избјеглице чини врло лаким плијеном за банде које оперишу рутама којима се људи крећу, у избјегличким центрима и земљама у које путују.

Посебно су на удару жене и дјеца, без пратње, које криминалци преузимају и од њих стварају сексуално робље и илегалну радну снагу.

Шокантан је податак да се на избјегличком путу налази најмање 7.000 дјеце без пратње одраслих.

"У наредним годинама феномен израбљивања избјеглица, једном када дођу до Европске уније, биће много видљивији. Морамо нешто учинити како бисмо зауставили кријумчаре људима и банде које тргују људима. Дошло је до великог преклапања између оних који се баве кријумчарењем људи и банди које те људе користе као сексуално робље, илегалну радну снагу. Чак трећина криминалних група укључена је у премјештање избјеглица по Европи, где их онда укључују у незаконите и опасне активности попут кријумчарења дроге, прања новца или трговине људима“, каже Доналд.

Избјеглички и прихватни центри плодно су тло за организиране криминалне скупине.

Људи се по доласку у Европу на почетку осјећају сигурнима, али врло брзо, уколико не успију да дођу до нормалног запослења, лако се ухвате у мрежу криминалаца који их потом искориштавају на најгоре могуће начине.

Иако су они који бјеже из Сирије најрањивија група, мигранти који су жртве трговине људима у већој мјери долазе из Албаније, Нигерије, Вијетнама, Румуније и Пољске.

Коментари / 0

Оставите коментар