"Народ изабрао стабилност и повјерење"

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган изјавио је да су резултати недељних избора, на којима је владајућа Партија правде и развоја убедљивом победом повратила парламентарну већину, показали да је народ изабрао да заштити амбијент стабилности и поверења.

Свијет 02.11.2015 | 07:37
"Народ изабрао стабилност и повјерење"

Ердоган је у саопштењу истакао да је најважнија порука резултата избора упућена екстремистичкој Радничкој партији Курдистана (ПКК) да "насиље, претње и крвопролиће не може да коегзистира са демократијом и владавином права", пренела је агенција Ројтерс.

Турске безбедносне снаге се, у већински курдском југоистоку земље, боре против екстремиста ПКК у новом таласу насиља покренутом после краха споразума о прекиду ватре у јулу.

Прелиминарни резултати јуче одржаних избора у Турској показују да је владајућа АКП, чији је оснивач Ердоган, убедљивом победом повратила парламентарну већину.

На више од 95 одсто пребројаних гласова, Партија партије и развоја (АКП) је освојила нешто изнад 49 одсто, известила је турска државна телевизија.

Прелиминарни резултати указују да се исплатио ризичан потез АКП да после само пет месеци распише нове изборе, оценио је АП.

Шеф турске Изборне комисије Сади Гувен саопштио је да ће коначни, званични резултати парламентарних избора бити објављени за 11 или 12 дана пошто буду размотрени сви могући приговори политичких партија.

Он је потврдио да је и прокурдска Народна демократска партија, прешла праг од 10 одсто неопходан за улазак у парламент који има 550 места.

Турски премијер Ахмет Давутоглу описао је исход општих избора као победу демократије.

"Надамо се да ћемо вам добро служити у наредне четири године и поново стати пред вас 2019", рекао је турски премијер.

Главна прокурдска странка Народна демократска партија освојила је 10,4 одсто гласова, што је пад у односу на 13 одсто, колико је имала у јуну.

Коментари / 0

Оставите коментар