УН дијелиле покварен кекс Сиријцима?

Уједињене нације окривљене су за изазивање тровања храном скоро 200 Сиријаца у предграђима главног града Дамаска, пише "Спутњик".

Свијет 02.11.2015 | 07:30
УН дијелиле покварен кекс Сиријцима?

Буђав и труо високоенергетски кекс подијељен је 20. октобра становницима Мадаја и Забаданија (предграђа Дамаска) и могао би бити једини узрок масовног тровања храном, саопштила је Сиријски мрежа за људска права (СНХР).

Конвој од 24 теретна возила, под покровитељством Уједињених нација, доставио је помоц́ у храни, италијанске бисквите чији је рок трајања истекао у септембру. Помоц́ је достављена у пратњи делегација Међународног комитета Црвеног крста и Црвеног полумјесеца Сирије.

СНХР је касније утврдила да су из складиште утоварене кутије са производима чији је рок истекао пошто су недостајале одређене количине хране.

„Дана 20. октобра 2015. године, скоро 200 људи је похрлило у болнице“, изјавио је СНХР-у човјек идентификован као др Халед, који је указао помоц́ отрованим пацијентима у Мадаји.

„Дошли су са боловима у стомаку, високом температуром, поврац́али су. Схватили смо да су се сви случајеви тровања догодили истог дана када је кекс подијељен становницима Мадаје, пошто смо добили скоро 700 пакета енергетског кекса из конвоја хуманитарне помоц́и“, рекао је др Халед.

У извјештају је даље додао да је кекс био непрописно складиштен.

СНХР је апеловала на Уједињене нације, које су надгледале испоруку, да истражи овај инцидент и позвала да се утврди одговорност оних који иза њега стоје.

Један званичник Уједињених нација раније је рекао да је рок 320 од 650 кутија кекса упуц́ених у Забадани и Мадају истекао у септембру, али је негирао да они представљају претњу по здравље оних који су га јели.

„Можемо да потврдимо да је то била посљедица несрец́не људске грешке током процеса утовара“, наводи се у саопштењу Јакуба ел Хила, хуманитарног координатора Уједињених нација у Сирији.

У саопштењу се наводи да радници Уједињених нација и њихови партнери хуманитарци врло озбиљно раде да поправе ситуацију.

Извор: Спутникнеwс.цом

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Поклону се у зубе не гледа

02.11.2015 20:38

Бискит и друга суха храна мозе се јести и јако старо. Није њима нико крив сто су се усталасали. Ако си гладан све једес. Нису они јос изгладнили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма пусти

02.11.2015 21:55

арапске прдацине, они су похрлили да би добили транспорт на Запад. Људи моји, да ли се ви сјецате ста сте јели 1992, 1993 и ниста јер сте знали да вам нема нигдје у емиграцију.

ОДГОВОРИТЕ