Избори у Турској

У Турској су јутрос отворена биралишта на којима грађани бирају нови сазив парламента на најважнијим изборима у посљедњих неколико година, с обзиром да се та земља суочава са крвавим таласом напада џихадиста и обновљеним конфликтом са Курдима.

Свијет 01.11.2015 | 13:35
Избори у Турској

Гласачка мјеста су јутрос на истоку Турске отворена у пет сати по средњеевропском, односно седам по локалном, а на западу земље сат времена касније, пренијела је агенција АФП.

Укупно 54 милиона грађана са правом гласа моћи ће да искористе то право до 14 сати по средњеевропском времену на истоку, а до 15 сати на западу земље.

То је други пут у посљедњих пет мјесеци да грађани Турске излазе на парламентарне изборе, у нади да ће им они овог пута донијети стабилност.

Међутим, у тој дубоко поларизованој земљи исход избора ће вјероватно донијети само још већу конфузију.

На јунским парламентарним изборима владајућа Партија правде и развоја (АКП) изгубила је већину, те је предсједник Реџеп Тајип Ердоган сазвао нове изборе пошто премијер Ахмет Давутоглу није оформио коалицију ни са једном од три опозиционе странке које су заступљене у парламенту.

Турци данас гласају за нови сазив 550-чланог парламента у веома осјетљивом тренутку за Турску, кључног западног савезника који се суочава са растућом нестабилношћу у сусједној Сирији и Ираку, као и са избјегличком кризом која се прелива на Европу, наводи АП.

Ту су и сумње везане за посрнулу турску економију, погоршане политичким застојем и насиљем који се негативно одражавају на кључни туристички сектор, а једно од кључних питања је постала и безбједност након поновног разбуктавања насиља милитантних Курда и напада Исламске државе.

И док аналитичари очекују да ће резултат данашњих избора бити сличан исходу избора одржаних 7. јуна, када ниједна странка није превагнула освајањем већине гласова, кључно питање гласи да ли ће Ердоган послије нових избора дозволити својој партији да оформи коалицију.

Анкете показују да АКП ужива нешто већу подршку него пред изборе у јуну, али је то и даље недовољно да би могла сама да оформи владу, с тим да једино истраживачки институт Адил Гур наводи да Ердоганова странка има наклоност чак 47,2 одсто бирача, што би јој донијело већину.

Коментари / 0

Оставите коментар