Пријатељи се опростили од Жеравице...

У суботу је одржана комеморација поводом смрти Ранка Жеравице, на којој су се од легендарног кошаркашког тренера опростили породица, пријатељи и поштоваоци.

Кошарка 01.11.2015 | 09:40
Пријатељи се опростили од Жеравице...

Од славног тренера опростиле су се многобројне личности из свих сфера живота, а свечана сала Скупштине града била је мала да прими све који су хтели да му одају последњу пошту.

Председник Кошаркашог савеза Србије Драган Ђилас рекао је да је одласком Жеравице српска кошарка много изгубила.

"Преминуо је човек без кога српска кошарка не би била оно што је данас.Радио је у мушкој и женској кошарци, донео је много медаља са светских и европских првенстава за нашу земљу. Уткао је себе у кошарку. Пре неколико месеци причали смо у Кући кошарке и том приликом рекао сам му да није заслужан само за те медаље, него и за одличја која Србија осваја данас. Сребрну медаљу са првенства света коју смо освојилии са мушком репрезетацијом хтели смо да поклонимо њему, али на жалост, нисмо стигли и данас ћемо је дати његовом унуку Андрији Жеравици", рекао је Ђилас и заједно са генералним секретаром КСС Дејаном Томашевићем уручио медаљу унуку славног тренера.

Представник Барселоне, коју је Жеравица тренирао, Мануоло Флорес упоредио је успех српског тренера са достигнућем Јохана Кројфа у фудбалу.

"Када сам сазнао да је Ранко преминуо знао сам да морам да будем овде. Долазим са речима и пуно подршке свих нас из Шпаније, почевши од нашег председника Бартомеуа. Он није имао прилике да се дружи са Ранком, али зна шта је он значио за кошарку. Шта је Ранко значио Барселони, најбоље описује један текст шпанског новинара који је за Жеравицу рекао да је он исто што је и Кројф у фудбалу. Био је код нас само две година, али учинио је велике ствари за све играче и клуб. Излишно је говорити о његовим кошаркашим и тренерским квалитетима. Није нас учио само кошарци, него и вредностима као што су рад, пожртвовање и тимски дух. Увек је за сваког играча имао праве речи којим их је мотивисао. Кажу да човек умре када га заборавимо, а њега ми никада нећемо заборавити", рекао је Флорес.

Некадашњи југословенски кошаркашки ас Петар Сканси рекао је да је обавеза свих оних који су учили од Жеравице да наставе тим путем.

Комеморацији су присуствовале најистакнутије личности из света кошарке и спорта медју којима и Борислав Станковић, Влада Ђуровић, Жељко Лукајић, Дражен Далипагић, Богдан Тањевић, Мирко Новосел. Мирослав Мута Николић, Зоран Мока Славнић, Дејан Бодирога, Игор Ракочевић, Небојша Човић и Владимир Цветковић.

Жеравица је преминуо у четвртак у 85. години живота и остаће упамћен по импозантној тренерској каријери.

Водио је репрезентацију Југославије до злата на Олимпијским играма (1980), Светском првенству (1970), до сребра на Играма 1968, Мундобаскету 1967 и Еуробаскетима 1969. и 1971, односно до бронзе на Светском првенству 1982. године.

Ранко Жеравица сахрањен је у Алеји великана на Новом гробљу.

Коментари / 0

Оставите коментар