Анализа: Зашто је Српска лошији дио БиХ у фудбалу?!

Уобичајена флоскула да је Република Српска "бољи дио" Босне и Херцеговине никако не може да се примијени на - фудбал! Шта ви мислите, ко је крив за стање у фудбалу РС?

Фудбал 31.10.2015 | 23:45
Анализа: Зашто је Српска лошији дио БиХ у фудбалу?!

Посљедњи клуб из Републике Српске, који се окитио титулом првака БиХ био је бањалучки Борац прије пет година, а данас кад би завршила Премијер лига БиХ, само два клуба из "мањег ентитета" од пет колико их је тренутно, опстала би у елитном разреду босанскохерцеговачког фудбала - Славија из Источног Сарајева и бијељински Радник.

Наравно, још има доста утакмица до краја сезоне, али клубови попут Модриче и Леотара, некадашњих шампиона државе, који тону у све ниже рангове такмичења, опомињу и бањалучки Борац, који је у посљедњих пет мечева забиљежио само једну побједу и налази се у зони испадања.

Шта је то што "не штима" у фудбалу РС, МОНДО је питао познате и признате фудбалске стручњаке који су радили у клубовима у Српској, али и Федерацији БиХ.

Некадашњи селектор младе репрезентације БиХ и најтрофејнији тренер у Републици Српској Владо Јагодић сматра да су разлози за лоше стање у клубовима вишеструки, али да је најодговорнији Фудбалски савез Републике Српске.

"На својој кожи сам доживио да као најтрофејнији тренер са 10 освојених пехара будем шкартиран од Фудбалског савеза РС. По мом мишљењу, добар дио одговорности за лоше стање сноси управо Савез, који чини групица људи са упитним фудбалским знањем, а доносе кључне одлуке за наш фудбал", рекао је некадашњи тренер Борца и Челика.

Послије Савеза, Јагодић је као разлоге пропадања фудбала у РС навео лошу финансијску ситуацију и спортску инфраструктуру, али и често мијешање челника клубова у рад струке.

"Други разлог су финансије, а оне су повезане са политиком, са локалном заједницом, са људима који воде клубове... Проблем је што не прођу ни три мјесеца, а да не буде смијењен тренер. У неким клубовима тренер се најмање пита, а руководства желе да састављају тимове иако немају благе везе. Под три је инфраструктура, а она зависи од финансија, које потом дијелом зависе и од рада Савеза. Зашто Прва лига РС нема спонзора? Требате питати Савез гдје заврше новци од котизација, а подијеле клубовима по 10 лопти. Службена аута се мијењају, а то што је обесмишљен Куп РС, то никог није брига“.

Као истакнути „борчевац“ Јагодић уз дужно поштовање осталим клубовима сматра да бањалучки Борац МОРА да буде перјаница фудбала у Српској, а као добар примјер рада навео је Радник из Бијељине.

„Одличан приступ остварен је на примјеру Радника, који има добру сарадњу са локалном заједницом и тренутно је на три бода од шампионске титуле. А све то само због добре идеје и фудбалског знања Младена Крстајића. Бијељински тим у овом тренутку је једини који се равноправно може носити са клубовима из Федерације БиХ“, нагласио је Јагодић.

Некадашњи тренер Славије, Рудар - Приједора, Радника, Сутјеске и Дрине, Драган Радовић увјерен је да играчи из клубова у Федерацији БиХ нису квалитетнији од оних из РС, већ је разлог „суноврата“ фудбала у РС што је организација на много вишем нивоу у тзв. „већем ентитету“.

"Зашто фудбалери из РС играју у Зрињском, Сарајеву, Жељезничару? Зашто из једног Борца прелазе у мањи клуб какав је Зрињски? Не желим тиме да увриједим Мостарце, али је то реално. Борац је у бившој држави освојио Куп СФРЈ. Ту се крије одговор на питање зашто је у РС лошије стање? У Федерацији БиХ су клубови боље организовани. Срамота је да град попут Бањалуке нема терен са умјетном травом, а на примјер Крупа на Врбасу има. Мени је то непојмљиво! Осим приватника попут Станишића, који су направили вјештачке терене, ми немамо ниједан!“

Према његовим ријечима, многи сносе одговорност за овакво стање клубова из РС на табели Премијер лиге БиХ.

„Локалне власти, ентитске власти, ФС РС, руководства клубова, сви они су дијелом одговорни за лоше стање. Ако не желе да улажу новац у спорт, нека нам кажу да препустимо дјецу улици! У Бањалуци је на примјер било више терена прије рата него сад, чак су на неким теренима наводно направљене стамбене зграде!? Коме је стало до спорта и фудбала? Имам осјећај да би вољели да се спорт укине! А у Федерацији БиХ постоји чак шест терена са умјетном травом од Сарајева до Какња“.

Радовић, који је координатор омладинске школе Славије, сигуран је да за неколико година ниједан тим у БиХ неће моћи да буде конкурентан Сарајеву послије уласка малезијског милијардера Винсента Тана.
„Сарајево је уложило 2.5 милиона у омладинску школу, пола милиона у сам састав, па ће се за пар година разлика у односу на Славију и Борац мјерити свјетлосним годинама“.

Добрим дијелом за стање и развој фудбала у Српској, према његовим ријечима, одговорност сноси Савез и руководства клубова.

„Замислите да је Премијер лига БиХ јефтинија од Прве лиге РС, јер има спонзора односно не плаћа котизације, судије и службене особе. А о теренима за тренинг да не говоримо. Ако један Борац нема гдје да тренира, гдје ће онда тренирати дијете из Сутјеске у Фочи? Често сва кривицу буде сваљена на тренера, који буде смијењен, а то што нема гдје да тренира свој тим, то није битно. По њим, никад нису крива руководства клуба или Савеза“, нагласио је Радовић и додао да је Радник из Бијељине направио добар искорак у односу на остале клубове из РС.

„Мој колега Славко Петровић је тренер Радника и сад кад је у трци за титулом, али је водио тим и кад се бијељински клуб борио за опстанак“.

Један од истакнутијих тренера у Премијер лиги БиХ, Миломир Одовић, који је водио бројне екипе у оба ентитета (Жељо, Борац, Челик, Рудар - Приједор, Вележ...), најприје се осврнуо на некадашње шампионе Леотар и Модричу, који су за релативно кратко вријеме пали на „маргине“.

"Чињеница је да су Леотар и Модрича пали на ниске гране и основни разлог је лоша материјална ситуација. Недостатак новца узрокује чињеницу да млади, али и афирмисани играчи не могу дуго да се задрже у било којем клубу“, мишљења је Одовић.

Иако у овом тренутку Радник и Славија добро „котирају“ на табели, познати стручњак сматра да дугорочна стратегија не постоји ни у једном клубу.

„Славија је направила ’добар’ резултат, али условно речено са иностраним играчима. Клубови немају никакве услове за рад млађих категорија, немају могућност да задрже квалитетне играче. Примјер је и Борац из којег су отишли носиоци игре (Јоцо Стокић, Александар Субић, Асмир Авдукић, Младен Жижовић...)“.

На питање да ли за такво стање одговорност сноси и ФС РС, Одовић је рекао да није превише упућен у рад Савеза да би коментарисао. Али...

„Све што бих рекао била би површна оцјена, али евидентно је да људи који су одговорни морају да направе план и стратегију развоја по узору на рецимо Француску, која је послије генерације Мишела Платинија ’таворила’ у просјеку. Онда су направили пројекат, инфраструктуру, дугорочни план и послије је генерација на челу са Зинедином Зиданом и Тијеријем Анријем постала првак Европе и свијета. По мом мишљењу, морамо у фудбалске институције вратити што више бивших играча попут Крстајића или Саве Милошевића“.

За било какав успјех неопходно је вријеме.

„Кад је Борац био шампион, имао је добру екипу која је играла двије, три сезоне заједно. Неопходан је континуитет у раду, људи из руководстава клубова и Савеза морају радити на томе да остану играчи и тренери што дуже, а прерано инсистирање на резултату је увијек погрешно“, закључио је Одовић.

Некадашњи шеф струке Лакташа, добојске Слоге и Пролетера из Теслића Зоран Ћургуз као главни проблем фудбала у РС види у недостатку закона, који би омогућио приватизацију клубова.

"Генерално у фудбалу у Федерацији БиХ се много више улаже у клубове и у инфраструктуру. Код нас у РС је проблем што не можете да уложите новац јер не постоји законска регулатива. Морамо приватизовати клубове, погледајте Борац, убијеђен сам да би многи уложили средства и сигурно би за неколико година бањалучки клуб био на нивоу клубова из рецимо Азербејџана. Али, како да уложите новац кад ништа није дефинисано? Док то не ријешимо, бојим се да ускоро неће бити ниједан клуб из Српске у Премијер лиги БиХ јер неће бити конкурентни. Осим оног, који упада из Прве лиге РС“, изјавио је Ћургуз.

По његовом мишљењу, кривицу сноси и „криза руководећег кадра у клубовима“.

„Радник је захваљујући Крстајићу и локалној заједници подигао клуб на ниво да се бори за титулу. Уколико буде постојао законски оквир, замислите да Крстајић доведе неке спонзоре, увјерен сам да би за кратко вријеме били конкурентни и у европским такмичењима. Мало је потребно да дођете до врха Прве лиге РС, погледајте клуб Звијезда 09 из Етно села Станишић, који је од једне идеје дошао до респектабилног клуба“.

Ћургуз је такође додао да ФС РС мора много више да се ангажује у спречавању „пропасти“ фудбала Српске.

„Савез мора да има значајнију улогу и да донесу иницијативу о новом Закону о спорту, а руководства клубова морају више да пружају прилику домаћим тренерима, који су добри, талентовани и способни да раде. Код нас у највећој мјери преовладава мишљење да је туђе боље. Навешћу примјере Петра Курћубића или Роберта Јарнија. Код нас ако клуб не смијени тренера за три мјесеца постане досадно, па новинари више немају о чему да пишу“.

За разлику од Ћургуза, тренер Крупе Слободан Старчевић (десно на фотографији) је мишљења да је за лоше партије било којег тима у свијету, па тако и код нас, најодговорнија струка!

"Што се тиче квалитета фудбала најодговорнија је струка, а тек послије тога Савез, град или држава који морају да обезбиједе услове да се струка докаже. Ми у Крупи радимо тако да младе талентоване играче примамо и подигнемо на ниво Премијер лиге БиХ. Али, све је мање играча који би били спремни да задовоље услове играња у Првој лиги РС, а камоли Премијер лиги БиХ“, рекао је Старчевић.

Као рјешење за излаз из кризе Старчевић види у раду омладинских школа у клубовима попут Крупе, градишке Козаре и Звијезде 09, као и у сталном усавршавању тренера.

„Рад у омладинским категоријама је рјешење, али за то је потребно око десет година. Радник и Славија су базирани на искусним играчима, док у Борцу играју неафирмисани играчи. Такође, морамо да се стално усавршавамо и едукујемо, а свијетли примјермогла би да буде холандска агенција ’Пасс’ која издаје сертификате на основу којег би могли да радите на едукацији младих играча. А код нас многи уче дјецу фудбалу са врло мало фудбалског знања“.

Генерални секретар ФС РС Родољуб Петковић сматра да су менаџменти клубова највише одговорни за стање на табели тимова из РС.

"Не мислим да је приватизација највећи проблем јер ниједан закон не може ријешити питање спорта на адекватан начин. Истина је да је стање такво, какво јесте, али клубови не могу да се позивају да нешто нису знали јер су сви били упућени у реорганизацију, односно скраћење Премијер лиге БиХ. Тачно је да је ово преломна година и сигурно да се поједини клубови нису организовали на прави начин. Како објаснити да Дрина није успјела да конституише Управу досад? Посљедица тога је да су посљедњи на табели. У Борцу је проблем играчки кадар у којем доминирају фудбалери из нижег ранга. Да ли је ово био најсретнији тренутак за смјену генерација? Како може Младост Добој Какањ редом да побјеђује и то захваљујући ангажману неколицине ентузијаста? Зашто је Радник при врху табеле Премијер лиге БиХ или Звијезда 09 из Етно села Станишић у Првој лиги РС? Зато што су дошли људи попут Младена Крстајића, који уз помоћ локалне заједнице раде одличан посао“, рекао је Петковић, нагласивши да је ово његов приватни став, а не став Савеза.

Према његовом мишљењу, квалитетно организовани клубови повлаче и добре резултате...

„Да ли ће Закон о спорту помоћи, дјелимично, али не може све проблеме да ријеши. Тврдње да је Прва лига РС скупља од Премијер лиге БиХ не стоје, јер клубови у Првој лиги РС могу да заврше сезону с буџетом од 100 до 200 хиљада КМ, док се у ПЛ БиХ та цифра пење на барем пет или шест пута већи износ. Што се тиче котизација, ФС РС није подизао цијену 10 година, а све се плаћа у четири или више рата. Морам да истакнем да наши клубови, који су под ингеренцијом Савеза, испуњавају своје обавезе на коректан начин“.

Петковић проблем фудбала у РС види и због засићености публике односно све мањег броја навијача на стадионима.

„Просјечно на утакмицама имате по 50 или 100 људи, не знам због чега је то тако. Не знам одговор да ли је заступило засићење домаћим фудбалом јер сваки дан на некој од телевизија можете да гледате утакмице из много јачих лига“.

О раду Савеза...
„Недавно смо имали спонзорски уговор са лоптама ’Селект’, радимо на томе да ускоро добијемо медицинску опрему за све прволигаше како бисмо смањили све чешћу смртност младих играча. Такође, одавно смо у сарадњи са Владом РС урадили процјену у свим Подручним савезима да направимо по један терен од вјештачке траве. Обишли смо у рекордном року све средине и дали приједлог локалним заједницама да припреме терен. На жалост, та средства су морала бити употријебљена у неке друге сврхе и та активност није успјела. Још увијек се надамо, али Савез неће дуго чекати на имплементацију пројекта ’ФИФА гол’ иза кампуса који би користио цијелом бањалучком подручју. Слични пројекти су реализовани у Зеници и Орашју“.

Родољуб Петковић је нагласио такође да ФС РС води рачуна о 375 клубова, о женском фудбалу, омладинским селекцијама, малом фудбалу и да не смије једино да се фокусира на премијерлигаше и прволигаше.

„Осим тога, наш Савез је једини у регији ријешио проблем око нерегуларности такмичења казнивши поједине клубове за намјештање утакмица. То није пошло за руком ни много јачим Савезима у окружењу“, закључио је генсек ФС РС.

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Васо

01.11.2015 06:49

Па погледајте да у најјачим клубовима, који се наравно налазе у ФБиХ, играју већином Срби ! Код нас је чисти ЛОПОВЛУК !! Бога оца покрадосе и унистисе !! Срамота !!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Џаја

01.11.2015 07:03

Битно је било блебетати о утакици Србија РС и битно је китити се с успјехом Србије и Дјоковића што је рално слично кићењу успјесима Русије. Мајмун Миле се знао ругати репрезентацији БиХ а иронија је да нам се терени и трава поправљају од новца Савеза БиХ ког финанцира репрезентација. Нек се сад руга. Политика РС је све урадила да сроза спорт. Пропадамо. Увјек је пропадало оно што је неодрживо и Рс ће пропасти. Ово о стању фудбала у Рс сам описивао у овим коментарима прије двије године и упозоравао да ћемо остати на 1дном клубу. Ето видим још се понеко сјети.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Васко

01.11.2015 10:15

Мислиш, БиХ ће пропасти. Ал није то сад тема, тема је фудбал. Шта каже Роћко, не знам ја зашто нема гледалаца. Е па зато што не знаш и треба да одеш.