Беч: Договор о прелазној влади у Сирији

Учесници преговора у Бечу договорили су се о формирању прелазне владе у Сирији у наредним мјесецима, преноси Ројтерс, позивајући се на шефа њемачке дипломатије Франка Валтера Штајнмајера.

Свијет 30.10.2015 | 22:47
Беч: Договор о прелазној влади у Сирији

Учесници разговора у Бечу желе да постигну прекид ватре у Сирији у наредним недјељама.

"Учесници у сиријским разговорима желе да постигну национално и регионално примирје у наредним недјељама", преноси агенција ријечи њемачког министра.

Осим тога, према ријечима Штајнмајера, министри су се договорили да раде на очувању јединства Сирије и њеног секуларног уређења.

У четвртак је у Бечу одржан састанак шефова дипломатија Русије, САД, Саудијске Арабије и Турске о рјешавању сиријске кризе. У петак се "четворци", на иницијативу руских званичника, придружило још неколико земаља које могу дати свој допринос нормализацији ситуације, укључујући такве регионалне "играче" као што су Египат, Иран, Ирак и Либан.

Министри су се договорили о ширењу војне кампање у Сирији, изјавио је након састанка државни секретар САД Џон Кери.

"Усвојили смо наредни приступ овом проблему. Одлучили смо се да интензивирамо своју војну кампању, као и да предузмемо све дипломатске кораке како бисмо ријешили овај конфликт", рекао је он током прес-конференције.

Кери је додао да је "зато данас предсједник САД Барак Обама донио одлуку о проширењу војне операције у Сирији".

"Одлучили смо да пошаљемо мањи контингент војске у сјеверне регионе Сирије", навео је он.

Кери је казао да ће се преговарачи поново састати за двије недјеље и да ће наставити разговоре о сиријској кризи.

Слажу се да се не слажу око Асада

Амерички државни секретар Џон Кери изјавио је данас да се "слаже да се не слаже" са колегама из Ирана и Русије по питању судбине сиријског предсједника Башара ал Асада.

Кери је, послије разговора у Бечу о проналажењу политичког рјешења за рат који се четири године води у Сирији, рекао да Вашингтон и даље вјерује да би се Асадовим одласком с власти олакшао процес ка изналажењу рјешења за сукобе у Сирији и да би то помогло у борби против Исламске државе.

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров и ирански колега Мохамед Џавад Зариф се не слажу, признао је Кери, али је истакао да ће сва тројица наставити заједнички да трагају за политичким рјешењем.

И Лавров је потврдио да у Бечу није постигнут договор око Асада.

Лавров је нагласио да вјерује да о "Асадовој судбини треба да одлучи сиријски народ" и да се нада компромису о окончању четворогодишњих сукоба, преноси Ројтерс.

Зараћене стране позване на примирје

САД, Русија, Иран и 14 других земаља позвали су данас зараћене стране на цијелој територији Сирије, у којој се већ четири године води грађански рат, на примирје и обнављање преговора под окриљем УН између владе и опозиције, као и на нове изборе.

У заједничком саопштењу учесници састанка истичу како "и даље постоје значајне разлике", али и слагање око тога да је нужно убрзати све дипломатске напоре да се рат заустави, преноси Ројтерс.

Учесници скупа су саопштили како од УН траже да окупе представнике сиријске владе и опозиције како би био покренут "политички процес који би водио кредибилној, инклузивној, несекташкој управи, након чега би услиједио нови устав и избори".

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Михаило Микић

30.10.2015 19:47

Јадан је народ којем други кроје капу по својим мерилима а не његовим потребама!

ОДГОВОРИТЕ
Name

пајо

30.10.2015 21:08

А шта мислиш, да нама не кроје? Да и Додик и Бакир и Босић и Иванић и Човић не иду на причест недељом у стране амбасаде?

Name

Босанац

30.10.2015 22:04

Ово је невјероватно... Састали се Америка, Њемачка и Русија, да бирају предсједника Сирије???????

ОДГОВОРИТЕ