Озонска рупа се проширила

Озонска рупа над Антарктиком се проширила, саопштили су научници УН и САД, истичући да би становници јужне хемисфере требало да буду обазриви услед високог степена УВ зрачења.

Занимљивости 30.10.2015 | 08:40
Озонска рупа се проширила

У редовном извештају Светске метеоролошке организације (WМО) наведено је да се величина озонске рупе над Антарктиком често мења сезонски, или у односу на претходну годину, међутим овогодишње проширење показује да "морамо да останемо опрезни".

Светска метеоролошка организација са седиштем у Женеви саопштила је да извештај америчке свемирске агенције НАСА показује да је озонска рупа 2. октобра достигла величину од 28,2 милиона квадратних километара, што је више од површине коју заузимају Русија и Канада заједно.

Према подацима свемирске агенције НАСА, рекордна величина озонске рупе забележена је 9. септембра 2000. године, када је достигла 29,9 милиона квадратних километара.

Научник Пол Њумен изјавио је да још нема доказа да је овогодишњи снажан Ел Нињо повезан с променом величине озонске рупе, додајући да ће стручњаци истражити могуће узроке.

Он је казао да подаци показују да ће озонска рупа остати велика током новембра, а да становници јужне хемисфере треба да обрате пажњу на степен УВ зрачења.

Блиц

Коментари / 0

Оставите коментар