Зашто се не подносе Русија и Америка?

Обама не зна много о руској историји и уопште не жели да се у њу удубљује. Она међутим може да објасни нешто што се не може израчунати: руске амбиције и руске фрустрације, и недокучиву реакцију када су све те амбиције заустављене, каже професор Владислав Зубок.

Свијет 30.10.2015 | 07:25
Зашто се не подносе Русија и Америка?

Изгледи да да би садашњи сукоб између САД и Русије могли довести до новог, правог Хладног рата, се повећавају из дана у дан Владислав Зубок, професор Лондонске школе економије и политичких наука, и стипендиста Вилсон Центра, за руски либерални портал Руссиа Дирецт говори о томе где амерички председник Барак Обама и руски председник Владимир Путин греше у међусобним односима.

Поред тога, Зубок настоји да расветли погрешне међусобне представе између Русије и Сједињених Америчких Држава, и упозорава Русију да не пробуди оно што он назива "демонима" америчке демократије.

Који су најважнији догађаји који су највише утицали на односе САД и Русије у 2015?

- Далеко најдраматичнији догађај у 2015. је појава руске војске у Сирији, која је померила жижу руско-америчких односа са Украјине на Блиски исток. То је било изненађење за САД. Али, то није требало да буде тако. Мислим да Сједињене Државе постају жртва сопственог схватања шта Русија може, а шта не може да уради. Дакле, њихова прва реакција је била: "Ох, они то могу!" Онда је следило: "Ох, како се усуђују да то учине!?" А онда су почели да деле савете из сопственог искуства у Ираку и Авганистану: "Немојте, Руси: наћи ћете се у живом блату бићете убијени."

Дакле, директан војни ангажман Русије у Сирији заокупио је пуну пажњу америчких стручњака: Упркос смеру према Кини, Блиски Исток остаје најважнији стратешки приоритет САД, много важнији од Украјине, иако им она остаје главна преокупација.

Како ће по вашој процени директна интервенција Русије у Сирији имати на односе Москва-Вашингтон?

- Јасно је да, на основу онога што је Путин недавно рекао на скупу ВАЛДАИ клуба, он стално врши притисак на САД ради поновног разматрања односа САД и Русије. На пример, он је покренуо питање пропуштених прилика за сарадњу на крају Хладног рата или после терористичког напада у септембру 2001.

Русија се и даље бори са последицама распада Совјетског Савеза и краја Хладног рата, а од самог почетка, руско руководство је очекивало да они играју улогу савезника или партнера Сједињених Америчких Држава. Али САД нису биле спремне да им дају ту улогу, ни Совјетском Савезу, ни Русији. Они не само да нису били спремни, већ нису ни желели.

Дакле, постепено се ширио јаз између жеља Русије и америчких намера. Тензије су расле и током бомбардовања СР Југославије 1999. због Косова. Када је Путин дошао на власт, покушао је првих година свог председавања да се врати идеји равноправног партнерства. Али је онда постепено постао разочаран и фрустриран. Ми се превише усресређујемо на личности, али у руско-америчким односима имамо веома важан структуран и контекстуалан проблем: неспособност Русије да постигне жељени статус партнера САД .

Дакле, руску кампању у Сирији треба тумачити као сигнал Западу да Русију треба посматрати као равноправног партнера САД, зар не?

- Да. Или да се она барем не посматра као подређена или регионална силе у опадању, као што је Русију описао Обама одмах након почетка кризе у Украјини избио. То је изнервирало Кремљ.

Обамин председнички мандат је при крају. Шта је, према вашем мишљењу он о Русији погрешно схватио, а шта исправно?

Многи Руси имају осећај да су, без обзира шта раде, Сједињене Државе незадовољне са јаком, а срећне са слабом Русијом. Ово схватање је веома јако и веома га је тешко променити из различитих разлога, јер је грађено деценијама, чак и више.

Дакле, Обама је требало да томе поклони више пажње. Али он избегава проблеме које не може да реши. Он се прагматично фокусира на врло тешка питања која може да реши, укључујући Кубу и слично. Али он сада једноставно не види како може да се односи према Русији, у ком правцу може да иде, без великог подривања своје политичке позиције, због републиканаца, који га криве јер је слаб против Путина.

Дакле, америчка политика комично тежи да персонализује билатералне односе: испада да је у току такмичење између мачо и “КГБ” Путина у односу на Обаму “ко зна каквог” .Обама је тога свестан, и у суштини је одлучио да пренесе проблем следећој администрацији.

Шта је са Путином: где он греши у односу према САД?

Могу само да нагађам. Гледајући шта Путин ради у последње време, иако не знам тачно, усудио бих се рећи можда постоји један основни проблем његовог разумевања САД: Он види Обаму као слабог и неодлучног, што може да буде заиста тачно уколико је његова спољна политика у питању - на крају крајева, то и републиканци кажу (смех).

Али би Путин требало да озбиљно узме у обзир два важна модела спољне политике у америчкој историји: вилсонијанизам (председник Вудро Вилсон се залагао за агресивну промоцију демократије, капитализма, и интервенционизма) и џексонијанизам (по председнику Ендрју Џексону). Џексонијански модел подстиче одбрану националних интереса у иностранству, и поштовање само оних противника који се боре по истим правилима као и САД.

По џексонијанској традицији Сједињене Државе своје противнике уништавају веома брутално. Ако с неким не могу да се носе према њиховим правилима, они га могу уништити. Ако тај неко води земљу, онда, кажу - хајде да уништимо земљу која је иза њега. И то је изузетно опасан тренд у америчком схватању света, јер ако неку земљу не могу да уреде према свом моделу демократије, онда са својом снагом могу направити много штете. Бојим се да је то оно што видимо данас.

Да сам ја Путин, не бих се превише играо са Сједињеним државама превише. Прави приступ Америци није буђење демона који постоје у америчкој демократији.

Шта бисте препоручили следећем америчком председнику: како се носити са Русијом?

Најважније за следеће руководство да много јасније стави до знања да шта год Америка ради није упепрено против руског народа.

Шта треба да очекујемо у односима САД и Русије у 2016?

Више изненађења из Москве. Дакле, у овој ситуацији, да користимо шаховски израз, Кремљ ће играти проактивно, тражећи начин да убрза игру, не да је успори, и да створи нове комбинације, које ће натерати Запад да се бави Русијом и укине санкције. И ја бих рекао да су догађаји у Сирији умањили јединство западних земаља по питању продужења санкција. Ако то није довољно, онда од Путина можемо очекивати нешто ново, за сада не знам шта. Он је до сада предузео неколико очигледних корака: обратио се Кини и ушао у игру на сиријском тлу.

Па, када би требало да очекујемо да ће се односи САД и Русије побољшати?

Боље питање је: Када су америчко-руски односи икада били добри, током последњих 25 година, или ако желите, у последњих 45 или 55 година? Можемо ли наћи такав тренутак? Ја мислим да не. Ако бих рекао да су односи Москва-Вашингтон били у одлични у раним 1990-им, када су Реган и Буш били пријатељи са Горбачовом, или када је Јељцин био у пријатељским односима са Билом Клинтоном, многи ће рећи да је то било тако јер је СССР био у колапсу, а Русија у рањивом положају, зависна од САД

То је био неравноправан однос. Не могу да вам дам пример доброг односа на основу равноправне сарадње. И то је забрињавајуће.

Извор: Руссиа Дирецт / Курир

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Петар Пан

30.10.2015 07:19

Управо тако. Међусобни однос њих двојице. Фројд би то једноставно објаснио, "ћији" је већи...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Освит

30.10.2015 07:35

Стара Руска пословица казе Русију се немозе арсином измјерити нити умом схватити.Ера подредене улоге Русије је заврсена јер она никада неце прихватити да постане зртвом амбиција западних сила да одредују и управљају судбинама других дрзава.Неограницена моц се попут бумеранга окреце против оних који су ту моц имали.Зло које је посијано посљедњих 30 година опомиње да се сви монополи па и монопол на силу на крају злоупотријеби.Опоравак Русије и подрска коју она добија од кине,Индије,Ирана,неких јузноамерицких земаља,знаци и повратак уводења равнотезе сила и надам се врацање система права и правде у медународне односе. Јака,богата и демократска Русија мозе бити само гаранција праведнијих односа у свијету и зато је њено врацање на свјетску сцену опсти интерес.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Серафим

30.10.2015 07:53

Нови светски поредак има своје масонско-зијонске лозе по целом свету и у свакој дрзави, па и Русији повеци број. Тако су успели да Царску Русију покоре, наметну комунизам, направе СССР, а онда су хтели Руску војску, еконимију и валуту да разоре и Русију покоре за сва времена. Поцели су са Југославијом и Србима да виде Руску реакцију, купили су и преварили Горбацова који је издао Русе, а онда су Јељциња опијали и дрогирали до бесвести тако да је пред Клинтоном пијан посртао и падао, а Клинтон му се заценуо од смеха. То је било зелено светло да се Русија распадне и пороби. По бозијој промисли и Руској традицији досао је цовек на цело Русије који је одлицно познавао запад и масонерију односно нови с. поредак, а то је господин ПУТИН. Посто је Русија богатија са рудама и природним богатсвима од целе земаљске кугле заједно то јесте цистом питком водом и енергентима, гасом и нафтом, угљем и дрветом итд. Путин одма седа целу Русију за сто, знаци ВОЈСКУ ЦРКВУ ПРИВРЕДНИКЕ и ЕКОНОМИСТЕ као и струцњаке из свих области. Прво патриотизам и родољубље уздизе у висине. Обнавља морнарицу и ваздухопловство, али економски уздизе Русију у светски врх спрецавајуци корупцију и криминал све лопове је похапсио и послао у Сибир. Путин је енергентима и старим арсеналом орузја кога је продао свима ко год хоце да купи досао до великих колицина новца кога стално улазе у ново орузје . Америка агресивно са НАТО-алијансом проба да опколи Русију, на самој граници са Русијом хуска земље које су се одцепиле од СССР и звецка орузјем. Медјутим, Руси све то осујете и крену правим путем тако да Америка упада у депресију и агонију у којој се данас налази док Русија полако избија на светски трон као војна и еконимска сила која има да прода свету најтразеније и најскупоценије сировине и готове производе. Тако је по Бозијој промисли досло до равнотезе у свету јер су Руси са Кинезима, Индијом, Кубом, Спанијом и блиским истоком то јесте АЗИЈОМ створили братство и економски полигон који доноси милијарде свима, а ту нема Америке која каска и прави раздоре и ратове по свету. Погледајте блиски исток муслимане и избеглице то је Америка која зиви од силе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре.серафим

30.10.2015 08:31

То ти тако зелис али није то тако, ако Европа не купи од Руса они скапасе поред свега. Кина направи уговор са Њемацком вриједан милијарде и милијарде, а не са Русијом. Једноставно ако Америка и Европа затворе своје пијаце за Руске производе они пропадосе.

Name

Михаило Микић

30.10.2015 17:43

Трком у наоружању коју је форсирала Америка она је успјела Совјетски Савез да економски исцрпи и преко масона Горбачова изнутра да га разбије и подјели уз помоћ Солежицина који се вратио из Америке у Русију заступајући мишљење да треба све муслиманске републике одвојити од Русије. Колико је одвајање муслимански република било исправно и корисно по Русију а колико штетно по њезине интересе време ће показати. У циљу уништења Руса и Славена требао је послужити и нови руски Устав по коме Русија није јединствена земља већ савез руски земаља које могу својом слободном вољом увијек да изађу из Руске Федерације. Остваривање тих планова је омео Путин који ће прије свога проглашења за РУСКОГ ЦАРА морати донети и Нови Царски Устав, по коме ће Царска Русија да буде јединствена и недељива Царска Држава. Кључеви од будућности Русије нису зато у туђим рукама већ код Путина који зна како треба да ради да од Русије поново направи супер силу коју ће тајни владари из сенке као непријатељи човјечанства морати због тога поштовати и уважавати у међународним односима!

Name

мали

30.10.2015 08:08

Хаха бас тако!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гамби

30.10.2015 08:55

Е мој Путине ниста ниси науцио од Петра великог кад је по мени Русија била најаца. Развијај све врсте технологије ниси ти јос дуго економски јак као ЕУ и Америка. Могу избацит резерве горива и оборит барел на 20 долара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Анте

30.10.2015 10:44

Види јест путко љут ко зец

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микић

30.10.2015 12:20

Русија и Америка се не подносе јер су браћа која се боре међусобно за превласт у свијету!

ОДГОВОРИТЕ