Када Мусли оде у Шпанију, дешава се невјероватна промјена!

"Партизан је за мене готова прича, а жалим само због краха против Цедевите!", рекао је, поред осталог, српски центар.

Кошарка 31.10.2015 | 10:20
Када Мусли оде у Шпанију, дешава се невјероватна промјена!

Док је играо у Србији, људи нису баш увек знали да цене кошаркашке квалитете и партије које пружа Дејан Мусли, али је некада један од најталентованијих центара Европе, после другог доласка у Шпанију, овај пут у дресу Манресе, буквално експлодирао и у прва три кола АЦБ лиге "разнео" све пред собом. Не догађа се често последњих година да српски кошаркаши добијају индивидуална признања у шпанском шампионату, уосталом тамо их нема баш много, али је то пошло за руком некадашњем центру Партизана и Мега Лекса који је недавно проглашен за најкориснијег играча у октобру.

Статистика каже следеће: Мусли је у прва три кола АЦБ лиге просечно бележио 14,7 поена, девет скоква, две асистенције, 1,7 украдених лопти и 1,3 блокаде по утакмици.
"Много ми је драго због овог признања, пре свега што АЦБ представља најквалитетније првенство у Европи. Није мало бити проглашен за најкориснијег играча месеца у тако озбиљном такмичењу. Не знам да ли је то нешто што долази са годинама, вероватно сам сазрео. Наравно, свестан сам да имам још доста простора да исправим недостатке у игри. Моје је да наставим овако да радим, а самопоуздање ће да расте. Једноставно у Манреси су поклопиле све коцкице. Али овај месец је малтене већ прошао и стиже следећи који носи нове изазове", рекао је Мусли на почетку разговора за портал МОЗЗАРТ Спорт.

Његово прво искуство са шпанском кошарком датира из 2010. године, када је из ФМП-а отишао у шпанску Каху Лаборал, а потом је кратко време играо и за Фуенлабраду.
"Сада је ситуација потпуно другачија него када сам први пут био у Шпанији. Тад сам стварно био исувише млад, имао сам само 19 година. Било ми је тешко, отишао сам први пут из своје земље да играм у иностранство и адаптација је ишла споро и компликовано. Овај пут сам тачно знао шта ме чека", навео је он.

А сачеко га је мали, али леп каталонски град - Манреса, које описује као идеално место за живот спортисте.
"Манреса је мали град, али овде имам све што ми је потребно за живот. Велики плус је и то што ми је Барселона близу, на само 40-ак минута вожње. Зато се трудим да сваки слободан дан, а поготово када је лепо време, искористим и 'скокнем' до Барселоне", казао је Мусли чији тим је у прва три кола забележио две победе и један пораз.

Када неко живи толико близу Барселоне, неизбежно питање које се поставља је фудбал. Српски центар наводи да је као један од циљева ван терена ове сезоне зацртао одлазак на стадиону Ноу Камп.
"Стварно волим фудбал, али никако још не стижем да одем на Ноу Камп и одгледам Месија и екипу у акцији. Баш сам планирао да идем на Ел Класико, овде је увек права лудница за те карте, али чак сам и успео да се снађем, међутим, онда се мени искомпликовала ситуација због обавеза са екипом у периоду када ће тај меч бити одигран у Барселони. У сваком случају, имам у плану да до краја сезоне одем на Ноу Камп".

Мусли каже да управа Манресе ове сезоне пред екипу није поставила велике такмичарске циљеве, што, наравно, не значи, да се одриче било каквих амбиција.
"Манреса нема неки дефинитивно зацртани циљ за ову сезону, идемо полако, из дана у дан. Важно нам је да размишљамо само о првој следећој утакмици, нема сада да нешто мора или не мора. Ако би већ требало да издвојим неки циљ, онда је то амбиција да се пласирамо на завршни турнир Купа краља".

Мусли наводи да је плус за екипу Манресе што ипак не постоји притисак и морање у виду освајања трофеја. Ипак, није тако било одувек. Мало људи вероватно зна да је Манреса у елитном друштву од шест тимова који су били прваци Шпаније од 1957. године до данас. Овај клуб је 1998. освојио трофеј и разбио тадашњи дуопол Реала и Барселоне.
"Јасно је, међутим, да овде нема те врсте притиска као у највећим клубовима. Уосталом, ово је таква лига и систем у којем свако сваког може да победи. Десило нам се да једне недеље изгубимо 15 разлике на гостовању, а да већ у следећем мечу са 20 разлике разбијемо Естудијантес који има стварно веома добру екипу", препричава Мусли.

Покушао је Мусли да направи и неку врсту паралеле између две лиге које добро познаје - АЦБ и Јадранске.
"Главна разлика је у трчању. Овде се игра много брже, већи акценат је на трчању и такав стил ми баш одговара. Наравно, важни су и буџети, у смислу да највећи клубови располажу и са највећим буџетима, али Манреса је на пример, прошле сезоне у мечу за опстанак добила на свом терену Реал Мадрид. Једноставно, када се изађе на терен заборавља се на буџет", јасан је српски кошаркаш.

Мусли не размишља превише о томе шта би добре партије ове сезоне у дресу Манресе могле да му донесу следећег лета.
"Са екипом Манресе имам уговор на годину дана. Тренутно размишљам само о томе како да помогнем екипи из утакмице у утакмицу. Има времена до краја сезоне, али свакако да ми је амбиција да од лета заиграм у некој јачој екипи", прилично дипломатски се изјаснио Мусли.

Једна од тема у разговору са њим свакако је морала да буде и ситуација у српској клупској кошарци, пре свега у бившем клубу Партизану.
"Наравно да пратим шта се дешава у Партизану, такође знам и како игра Мега Лекс ове сезоне. Јасно је да у Партизану није сјајна ситуација, имали су пар несрећних пораза на старту Јадранске лиге. Верујем да ће са неколико појачања у наставку сезоне црно-бели изгледати знатно боље. Видим и да Мега игра одлично у претходном периоду. У сваком случају, надам се да ће се Партизан опоравити, јер то заслужује. Важно је и за српску кошарку да има четири екипе у Јадранској лиги следеће сезоне".

Како нам је рекао, постоји само једна ствар за којом жали из двогодишњег периода проведеног у дресу најтрофејнијег српског кошаркашког клуба.
"Да сам се ја питао, узео бих све трофеје са Партизаном да сам могао. А-ха-ха. Међутим, и оно што смо освојили је било сјајно с обзиром на околности. Једино за чиме заиста жалим из времена док сам носио црно-бели дрес је она изгубљена утакмица против Цедевите у полуфиналу Јадранске лиге 2014. Али, све то је сада готова прича за мене", јасно је подвукао црту Мусли.

Када је у питању евентуални наступ за национални тим, 24-годишњи центар ни ту није оставио никакву дилему.
"Мој став према репрезентацији одувек је био веома јасан, мислим да је то више питање за селектора Србије", закључио је Мусли.

Коментари / 0

Оставите коментар