Умјесто у затвор, возаче шаљу на рад!

Умјесто да заврше иза решетака након што се за воланом огријеше у саобраћају, возачи у Републици Српској могли би казну да отплаћују тако што ће је одрадити.

Република Српска 29.10.2015 | 22:05
Умјесто у затвор, возаче шаљу на рад!

Ријеч је о идеји стручњака, која би ускоро требало да прерасте у иницијативу, а могуће је и у праксу, што би, када се подвуче црта, имало вишеструки значај пошто то показују искуства појединих држава у региону попут Србије.

"Ви ако новчану казну претворите у казну затвора, на двострукој сте штети. Прво, починилац прекршаја није платио казну, а друго, држава има трошак јер га у затвору мора хранити и о њему бринути", појаснио је Милија Радовић, директор Агенције за безбједност саобраћаја Републике Српске.

Кривични закон Републике Српске, како је појаснио, има одредбу да се казна затвора замијени казном у виду добровољног, друштвено одговорног рада, али та одредба није могла да ступи на снагу јер нису донесени потребни подзаконски акти.

Да они буду донесени, по Радовићевим ријечима, биће поднесена иницијатива Министарству правде Републике Српске, што ће вјероватно, како је казао, бити и један од закључака 4. међународне конференције "Безбједност саобраћаја у локалној заједници", која је почела данас и још сутра се одржава у Бањалуци.

"Наравно, предстоје нам тражење послодаваца и уговори с њима, али ми сматрамо да је, слично као у Србији, потребно да се направе измјене законске регулативе, како би се казна прекршаја претварала у казну друштвено одговорног рада", каже Радовић.

Нагласио је да би, након уговора са послодавцима, било могуће да возачи своју казну одраде и сви би од тога имали користи.

"Починиоци кривичних дјела из области саобраћаја нису исто што и криминалци, већ људи који су се због пропуста огријешили о закон, и уједно су људи који су за послодавце прихватљиви", рекао нам је Радовић у паузи међународне конференције "Безбједност саобраћаја у локалној заједници".

Током те конференције бројни стручњаци из области саобраћаја су јуче, а и данас ће, размијенити своја искуства. Недељко Чубриловић, предсједник Народне скупштине Републике Српске, рекао је да су власти Републике Српске у протеклом периоду уложиле велике напоре у побољшање безбједности саобраћаја.

Отварајући конференцију, Чубриловић, којем је уручена посебна повеља Савјета за безбједност саобраћаја, указао је на неопходност сталног улагања у подизање безбједности саобраћаја на путевима, са примарним циљем да се смањи број страдалих на путевима.

Неђо Трнинић, министар саобраћаја и веза Републике Српске, казао је да је циљ ове конференције да се укаже на безбједност саобраћаја.

"Нарочито је важно да укажемо на значај локалних заједница у спровођењу безбједности саобраћаја јер је алармантан статистички податак да је потпуно једнак број саобраћајних несрећа на регионалним и магистралним путевима, због чега треба упозорити возаче на опрез у близини школа и вртића", каже Трнинић.

Он је потврдио да је у плану набавка 16 радара и да ће то бити ускоро реализовано. Трнинић је рекао да је у Српској у посљедњих неколико година забиљежено смањење броја удеса, повријеђених и погинулих, али да је, нажалост, у овој години тај број повећан.

Радовић је навео да је за девет мјесеци ове године број погинулих у саобраћајним несрећама у Српској повећан за 30 одсто, због чега је закључено да је потребна појачана репресија и контрола у саобраћају, те усклађивање казни за прекршаје у саобраћају са казнама у региону.

Извор: Независне новине

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Градјанин

29.10.2015 23:04

нисам одавно паметније идеје цуо. Само принудни рад то је рјесење. Да татини синови завуку рукаве па на друствено добро на +40

ОДГОВОРИТЕ
Name

за Градјанин

30.10.2015 19:06

И опет по сиротињи,татини синови су недокуциви јер тата це да плати а они опет на пут.Него они који не могу да плате.Сиротиња це одредјеним газдама,кумовима и слицнима да ради 28 сати дневно.Газде це вероватно да их бију и обрадјују полиграфом као неки до сада сто су радили.Од тог "друственог" рада у (не)друству имаце користи многи само не друство.Идеја струцњака,ха,ха,ха. Богољуб

Name

возач

30.10.2015 09:12

Свакаквих будала и свакаквих приједлога, сваки дан, у овој вукојебини.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Циталац

30.10.2015 14:17

И постојеци закони су довољни за спрецавање саобрацајних незгода и повецање саобрацајне клутуре.Само нема ко да их спроводи. Полиција казњава возаце са Голфовима 2 а бијесне БМW-е ,Аудије, Мерцедесе и не зауставља.Локалне газде могу како хоце да возе док обицни градјани плацају казне. Нема тог "струцњака" који це излијецити корупцију.....

ОДГОВОРИТЕ