ЕЛ - Химки пред Звезду: Имамо Шведа, немамо Леброна!

Наредни ривал црвено-белих спушта огромна очекивања на старту сезоне. Тренер Куртинаитис истиче победу над црвено-белима као императив.

Кошарка 30.10.2015 | 14:20
ЕЛ - Химки пред Звезду: Имамо Шведа, немамо Леброна!

МВП Фајнал-фора Евролиге 2014. и Еврокупа 2015. Тајрис Рајс, најплаћенији играч Европе Алексеј Швед, НБА појачање Зоран Драгић, новајлија из Шпаније Марко Тодоровић, староседеоци Аугустин, Дејвис, Моња, Копонен...

Посматрајући састав Химкија, многи су га унапред прогласили фаворитом у трци за титулу ВТБ лиге и једним од сигурних учесника четвртфинала Евролиге. Тријумф над Реалом, на отварању најјачег такмичења, подгрејао је таква предвиђања.

Међутим, следили су порази од ЦСКА и Бајерна и донекле пољуљали брод Римаса Куртинаитиса, који подиже температуру тима пред дуел са Црвеном звездом Телеком у петак од 18.00 часова.

"У тој утакмици морамо бити најспремнији до сада", поручује Литванац.

Звезда долази у Москву јача за Владимира Штимца. Тренер руског тима посматрао је и пратио претходне мечеве српског шампиона.

"Звезда је тим који код куће, пред својим навијачима, увек игра чврсто и снажно. На страни немају увек самопоуздање, као и многи клубови. Тренутно имају неке проблеме са центрима, јер су се растали са Скорцанитисом, па су довели Штимца. Изгубили су два пута у Јадранској лиги и једном у Евролиги, али тек је почетак сезоне и сви клубови имају једнаке шансе. Сви у групи имамо скор 1-1. Наш циљ је јасан - играмо код куће и морамо да победимо Звезду", додао је Куртинаитис.

Када говори о снази свог тима, тренер Химкија признаје да му се не свиђа фама о моћним "плаво-жутима". Посебно не воли да слуша ставове да је његова екипа јача од ЦСКА.

"Имамо добре играче, ангажовали смо појачања, али нисмо довели Леброна Џејмса. Зато не разумем зашто нас људи нон-стоп зову фаворитима, поготово када се прича о утакмици са ЦСКА. Изгубили смо је због мањка енергије, која је дошла као последица победе над Реалом", рекао је он за портал спорт-еxпресс.ру.

Говорећи о напорном ритму, Куртинаитис памти и припреме из играчке каријере, када му је тренер био Жељко Обрадовић.

"Сећам се да сам 1995. играо за Реал и освојили смо Куп шампиона. Али после тог успеха ни Жељко Обрадовић није успео да усмери екипу на завршницу сезоне у Шпанији. То је проблем клубова који играју на два фронта и ми знамо за то. Покушавамо да смислимо решење. У суштини, ситуација на почетку ове сезоне је нормална. Нико није очекивао да ће бити лако", додао је он.

У дуелу са Звездом, Литванац ће рачунати на Американца Пола Дејвиса, који је у претходном периоду био "ровит". Његовим повратком, Химки ће добити снагу у игри под кошем, мада се очекује да Џејмс Аугустин поново изнесе највећи терен утакмице.

Дакле - и ниски и високи играчи црвено-белих имаће огроман изазов. Све прогнозе подразумевају да је Химки апсолутни фаворит, па се Звезда налази у сличној ситуацији као и пред гостовање Реалу. Остаје да се види хоће ли, после рокаде на центарској позицији, боље реаговати него на гостовању у Мадриду.

ПОСЛЕДЊИ ТРИЈУМФ ЗВЕЗДЕ У РУСИЈИ, ПОСЛЕДЊИ "ДОМАЋИ" ПОРАЗ ХИМКИЈА ОД СРБА...

У сезони 2006/07, Звезда и Химки срели су се у осмини финала Улеб купа и то су били њихови једини дуели.

Српски тим победио је у обе утакмице.

И код куће и у гостима, лидер црвено-белих био је Милан Гуровић, најбољи стрелац такмичења те сезоне. У Београду је убацио 34 поена, а Антонио Буркс помогао му је са 22 поена. Коначан резултат био је 89:77. У реваншу (76:93) Гуровић је убацио 21 поен.

То је уједно остала једина победа Звезде на последњих осам гостовања у Русији, али и једини "домаћи" пораз Химкија од тимова из Србије у шест мечева.

Парови 3. кола Групе А:

Сви у петак:

Химки - Звезда 18.00
Фенербахче - Реал 18.00
Бајерн - Стразбур 20.00

Табела: Реал 1-1, Химки 1-1, Бајерн 1-1, Стразбур 1-1, Звезда 1-1, Фенербахче 1-1.

Коментари / 0

Оставите коментар